Ritme, beweging en verstilling

18-02-2018

15 februari 2018 t/m 18 maart 2018

Expositie: Ritme; beweging en verstilling

Verschillende karakters bij elkaar tonen de individuele karakters vaak extra goed!

Bij deze expositie proberen we dat voor elkaar te krijgen door kunstenaars te combineren met zeer uiteenlopende werkwijzen en kunstwerken als gevolg hiervan. Een beweging of juist verstilling wordt weergegeven in het beeld of schilderij door het onderwerp  maar zeker ook in het handschrift. Zo kan een beweeglijk handschrift juist een zeer verstillend beeld opleveren. Een mooi concept een korte kennismaking met de kunstenaars!.

Keimpe van der Kooi, Mitzy Renooy, Jan Willem Eskes, Elzo Dibbets en Antoinette Briet

 

Keimpe van der Kooi

Reflectie, glans, koele en warme kleuren, atmosferische effecten door een subliem kleurgebruik. Schilderijen van deze kunstenaar lijken regelmatig licht te geven. De theekopjes, suikerpotjes, zilveren schaaltjes, bloemen en gekleurde doeken in de schilderijen van Keimpe van der Kooi reageren allemaal op elkaar. Met een losse maar rake toets weet de kunstenaar zijn onderwerpen tot leven, haast in beweging, te brengen. Verf in natte lagen over elkaar heen, alla-prima geschilderd, geven een frivool een vrolijk karakter waar energie vanaf lijkt te komen.

 

Jan Willem Eskes

Het werk van deze kunstenaar is van verre herkenbaar als van ‘ zijn hand’ Niet alleen vanwege zijn terugkerende onderwerp. Het spel van licht en schaduw, het ritme van treden en stenen, en een typisch warme gloed die uitgaat van de schilderijen zijn hier de ingrediënten. Tijdens vakanties in Frankrijk raakt Jan Willem Eskes iedere keer weer geïnspireerd door de warme gloed en schaduwpartijen op de onderzijden van de gebouwen en trappen. Jan Willem zelf hierover: “Een trap leidt ergens naar toe, net als een weg. Dat beeld fascineert me. De sereniteit. Het tijdloze. De spanning die het oproept. Ik wil die ervaring ook aan de beschouwer overlaten. Dat hoop ik met de verstilling te bereiken.”

 

Elzo Dibbets

Bij deze expositie doet het werk van Elzo Dibbets verstillend aan. Een klein moment, vastgelegd door de kunstenaar, kan zo eeuwig lijken te duren. Met veel aandacht voor detail heeft de kunstenaar het spel van het licht, als onderwerp. Dit licht is voor de kunstenaar ’heel veel gradaties schaduw, reflectie,  demping en al het andere wat je met licht kunt doen’. Een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Elzo Dibbets. Wonderlijk als je bedenkt dat het licht ‘ wat eeuwig lijkt te duren ‘ waarschijnlijk maar een fractie op deze wijze te zien was. Zo’n ogenblik gepakt in verstillende compositie waar tijdenlang naar gekeken kan worden. De schilderijen van Elzo Dibbets laten geen sporen na ‘ van hoe het is gemaakt’ . We kunnen verklappen dat hier soms meer dan 25 verschillende lagen glacis ( transparante olieverflagen) over elkaar heen gebruikt zijn.

  

 

Antoinette Briet

De beelden van Antoinette Briet laten een sterk handschrift zowel beweging als verstilling zien. Deze in Eindhoven woonachtige kunstenares heeft een persoonlijke passie voor beweging en dat is te zien in haar werk. De dieren zijn ontdaan van datgene wat overbodig is. In brons, steen of andere materialen laat Antoinette wonderlijke bewegingen zien. Slechts een streep is niet slechts een streep maar een duidelijke flink in beweging zijnde puma, twee tijgers verstillen juist weer door loom over elkaar heen te liggen. Je voelt bij het kijken naar de beelden de sfeer van de dieren. De bewegende actie of juist de verstillende rust. Prachtig!

 

 

Mitzy Renooy

De herkenbare frisheid van haar werk, de losse toets en haar feilloze gevoel voor verhouding en compositie zijn er ongetwijfeld debet aan dat de groep liefehebbers, kopers en zelfs verzamelaars van haar werk snel aan het groeien is. Mitzy Renooy geeft met enkele streken een menselijk figuur weer met een onmiskenbaar gevoel voor proportie laat ze hierbij schijnbaar geen detail achterwege. Dat is knap want juist deze details worden niet geschilderd door haar. Voor deze expositie heeft de kunstenares zowel ver weg als dichtbij haar inspiratie weten te halen.

 

 

 

 

18 februari vanaf 14 uur, feestelijke opening met live muziek van het duo: LeJazz.

Lisette Elbers op saxofoons en Bas Cooijmans op contrabas. 

 

Kunstwerken op Ritme, beweging en verstilling

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken