Siemen Dijkstra

De prenten van Dijkstra zijn meesterlijk in hun rijkdom aan kleur, details en de suggestie van licht dat door de bomen valt, langs gebladerte of op rimpelend water weerkaatst.

De kunstenaar laat een fascinerende trefzekerheid en kennis zien als het gaat over het ambacht van houtdrukker en tekenaar. De keuze voor deze techniek is een zeer bewuste, aldus Dijkstra zelf. De gelaagdheid heeft hij nodig om de gelaagdheid van de natuur te laten zien. De enorme hoeveelheid lagen die daadwerkelijk in een prent zitten, en de hoeveelheid handelingen die hij hiervoor verricht zorgen ervoor dat het maanden kan duren voordat een prent vanaf de schets tot het eindresultaat helemaal klaar is.

Siemen Dijkstra is met zijn werk en onderwerpkeuze zeker ook een pleitbezorger van de natuur zoals we deze ‘gekregen hebben’. Inspiratie haalt hij uit de omgeving waarin hij zich bevindt, uit de natuur, hij maakt verre reizen, deels te voet en op de fiets, om datgene te zien wat hem raakt. Koude en andere ontberingen ondergaat hij graag om datgene te kunnen laten zien wat voor hem de moeite waard is.

Zelf heeft Siemen een duidelijke visie op het hoe en waarom van zijn werk. Zelf vertelt hij hierover:

“Omdat de mens de afgelopen decennia het niet na laat zo nu en dan drastisch in te grijpen in het nog resterende natuurlijke landschap, zie ik mij de laatste jaren steeds meer genoodzaakt om het bezielde landschap te archiveren.

Het is een bescheiden poging om mijn medemens tot bezinning te dwingen, maar ik begrijp ook wel dat de mens – en de Nederlander in het bijzonder – niet in staat is zichzelf als onderdeel van de natuur te zien. Dus blijf ik zoeken naar landschappen waar de tijd heeft stil gestaan en probeer deze vast te leggen in de kleurenhoutsnede techniek. Dit is een grafische techniek (hoogdruk), waarbij eerst een voorstelling wordt getekend op een houtplaat, die vervolgens wordt gesneden, geïnkt en afgedrukt op papier. Het gelaagd over elkaar drukken van kleuren stelt mij in staat de gelaagde werkelijkheid van het onderwerp naar boven te brengen. Ter voorbereiding van de houtsnede maak ik eerst tekeningen in pen en inkt, aquarellen en aquarel-gouaches in het landschap”.

Siemen Dijkstra is in de kunstwereld en ver daarbuiten inmiddels een bekende en zeer gewaardeerde kunstenaar. Zijn exposities in oa Parijs ( Fondation Custodia ) en prachtige boeken over zijn werk zijn hier gevolgen van. We zijn er bijzonder trots op dat we het werk van deze bevlogen en sympathieke man in onze galerie kunnen vertegenwoordigen.

We nodigen je nu vooral van harte uit de expositie in april en mei te komen bezoeken om een bijzonder mooie collectie bij elkaar te zien.

 

Kunstwerken van Siemen Dijkstra

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Xoroi