Rutger Hiemstra

Zomerse Sferen

23 juni t/m 1 september 2024

De Groningse kunstenaar Rutger Hiemstra (1975) verstaat de kunst van het schilderen naar waarneming. Stillevens, landschappen, portretten en combinaties van voorwerpen, alles ‘naar het leven’ geschilderd en/ of getekend.

Klokhuis

In 2021 was de kunstenaar op de Nederlandse TV in zijn atelier aan het werk te zien. Bij het programma ‘Klokhuis’ schilderde hij een stilleven van een ‘banaan in een broodtrommel’. Ontspannen, vrolijk en kleurrijk vertelt Rutger Hiemstra hierin aan de interviewer, terwijl hij de compositie bouwt en het stilleven uiteindelijk op een paneel schildert, over wat hij doet. Bijzonder vaardig en virtuoos is hij hier aan het werk. Het resultaat is al net zo vrolijk, kleurrijk én ontspannen om naar te kijken. Bijzonder hoe dit karakter van de kunstenaar, ook zijn werkwijze is en het karakter van het uiteindelijke schilderij is.

Realisme

Hoewel Hiemstra terwijl hij naar zijn onderwerp kijkt zijn werk maakt zijn de schilderijen         ‘los, open & overal schilderachtig’. De verfstreken, kleuren en ook het paneel blijven onderdeel uitmaken van het geheel. Nergens in zijn werk wordt het ‘poetserig’ of ‘een gevecht’, overal is het werk transparant en los van karakter. Hiemstra speelt ook graag met het ‘platte vlak’ en maakt zijn stillevens zo dat ze van afstand 3-dimensionaal lijken. Een ander werk wordt een trompe-l’oeil waarbij de kijker de neiging moet weerstaan te voelen ‘of het echt’ is.

Antidepressiva in verf

 Naar aanleiding van de deelname aan een groepsexpositie bij Bonnard in 2018 verscheen er een leuke recensie in het NRC, dit betekende tevens dat het werk van Hiemstra nationale bekendheid kreeg. De schrijver van het stuk, kunst recensent Gijsbert van der Wal, eindigde het stuk met:

“Een chagrijniger criticus zou het allemaal té smakelijk kunnen vinden, te verkoopbaar, te weinig schurend. Zo iemand gun je een beetje van Hiemstra’s onbedorven enthousiasme voor de dingen om ons heen. Zij stilleventjes zijn antidepressiva in verf: als je goed kijkt, zeggen ze, is het leven de moeite waard”.

Antidepressiva in verf is dan ook de titel van deze solo- expositie van Rutger Hiemstra bij Galerie Bonnard!

Fantastische recensie in het NRC (17-1-2018) ' Antidepressiva in verf ' over werk Rutger Hiemstra!

Rutger Hiemstra bij Klokhuis.

In dit programma schildert Rutger een stilleven van een banaan in een lunchbox. Stap voor stap zie je dit ontstaan terwijl Rutger uitlegt wat hij doet.

Door op de afbeelding te klikken kun je het filmpje via YouTube bekijken.

Kunstwerken van Rutger Hiemstra

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken