Rutger Hiemstra

In februari 2017 leerden we Rutger Hiemstra kennen. Ik bezocht hem in zijn atelier in Paterswolde. Prachtig gelegen aan de rand van een natuurgebied bevindt het atelier van Rutger Hiemstra zich op de zolder van het huis waar hij met zijn jonge gezin woont.

In dit atelier, met grote dakramen, werkt hij aan verschillende onderwerpen: stillevens, portretten en bijvoorbeeld grootse wolkenluchten. Daarnaast is hij ook heel regelmatig buiten te vinden, om kleine ‘plein-air’-schilderijtjes te maken. Een paar uur heerlijk buiten zitten schilderen en daar dan ook nog een mooi schilderijtje aan over houden, dat ‘kan niet beter’, volgens Hiemstra.

Rutger werkte in Denemarken, Zwitserland en Engeland, ook werkt hij graag in zijn eigen omgeving en laat hij zich makkelijk inspireren door eenvoudige en dagelijkse ‘dingen’. Zijn zelf getimmerde tuinhekje vindt hij ook een prachtig onderwerp.

Inspiratie genoeg, maar tijd te kort om alle onderwerpen die voorbijkomen te tekenen en te schilderen.

Tijdens de kennismaking met deze kunstenaars viel het op hoe gedreven Rutger is. Een eigen samengesteld boek van kunstenaars die hem inspireren en waarvan hij het werk zorgvuldig bestudeert ligt altijd binnen handbereik in zijn atelier.

Bij het vertrek laat Rutger nog zien hoe hij zijn stillevens opbouwt. Een zelf getimmerd tafelblad met daarop aardappelen ‘uitgestrooid‘. Dit ligt een tijdje, beneden in de huiskamer, en er verandert hier en daar wat aan. Uiteindelijk, als de compositie hem helemaal bevalt, zal hij het gaan schilderen.

Tijdens de openingsexpositie liett Rutger ons al zien hoe verrassend zijn stillevens, klein, intiem of kleurrijk en van groot formaat kunnen zijn. De stofuitdrukking en sfeer in het werk van deze kunstenaar is op alle formaten bijzonder goed getroffen.

Bij de expositie met Rutger Hiemstra die hierop volgde bij Galerie Bonnard ‘ Naar buiten!’ leverde een fantastische recensie op in het NRC, hierop kwam ‘heel Nederland’ kijken naar het werk van de kunstenaar. Tot in de VS werden de stillevens en landschapjes verkocht; heel bijzonder!

Tijdens de expositie ‘Cornelis le Mair 75 jaar, Een Ode aan het Stilleven’ tonen we weer bijzonder werk van deze kunstenaar uit het noorden. Een hele serie bananen in lunchboxen, veren, een bloemstilleven, en bijzondere werken waarbij plastic samen met vruchten op fantastische wijze worden weergegeven. Een Must See!

Fantastische recensie in het NRC (17-1-2018) ' Antidepressiva in verf ' over werk Rutger Hiemstra!

Kunstwerken van Rutger Hiemstra

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken