Jantina Peperkamp

Onze kennismaking met de kunstenares

Op een zondagmorgen rijden we naar het land van Maas en Waal. Voor mij altijd een reis naar een soort bekende omgeving. De familie van mijn moeder komt uit Beneden Leeuwen, en dat maakt toch dat ik me daar enigszins thuis voel, de Waal, de uiterwaarden, dijkjes kleine dorpjes en boomgaarden.

Aan zo’n prachtige dijk bevindt zich het huis van Jantina Peperkamp en haar gezin. Vanuit het raam waaraan ze in haar gezellige atelier zit te werken kijk je tegen de dijk schuin omhoog. Dat blijft, vinden we, een bijzonder uitzicht. Je ziet nu en dan een onderkant van een voetganger en fietser voorbij komen. En verder zie je niets, rust, gras, rust, gras, enzovoort…

Meerdere malen bezochten we haar atelier,  ook tijdens het door haar georganiseerde ‘ Open huis’ kwamen we een kijkje nemen. En steeds was het erg aangenaam en werden we verrast door de mooie schilderijtjes, portretjes die Jantina aan het maken was, of die ze, klaar, liet zien.

Het atelier van Jantina is een museum op zich. Sowieso vinden we het prachtig om te zien hoe kunstenaars werken en waar alles ontstaat, maar daarnaast vertelt het ook veel over de inspiratie van kunstenaars. Zo ook bij Jantina.

Jantina vertelt graag en prettig over haar werk. Ze laat zich inspireren door mensen, kinderen uit haar directe omgeving. Toch zijn het geen ‘een op een portretjes’, de kinderen of volwassenen die door haar geschilderd worden zijn vak de drager van een attribuut. Dat combineert Peperkamp bijzonder frisse en heldere kleuren en een erg fijne toets. Dit alles samen zorgt voor een soort intimiteit tussen de kijker en het portretje. Heel bijzonder.

De kunstenares zelf hierover:

Bij mijn schilderijen wordt het eindresultaat in hoge mate bepaald door de energie die ontstaat tussen kunstenaar en model, waarbij de kunstenaar als waarnemer en registrator fungeert. De keuze voor een model wordt bepaald door de mate waarin ik mijzelf herken in deze persoon.

Jantina Peperkamp is niet alleen in Nederland te zien, ook een grote galerie in New York heeft haar vanaf 2017 opgenomen in de collectie. Dit naar aanleiding van publicaties in diverse boeken. Het werk van de nu 10 jaar actieve kunstenaar kent veel verzamelaars die van allerlei plekken in de wereld komen. Het is bijzonder dat wij haar in Nuenen mogen vertegenwoordigen.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken