Ronald Soeliman

“Verf mag verf zijn; eerlijk in zijn voorstelling en herkenbaar als materiaal”

Zijn kleurrijke impressionistische werken zijn steeds, in hun eerste fase, buiten midden in de natuur ontstaan. De schilderijen zijn een directe weerslag van wat de kunstenaar zag en beleefde terwijl hij midden in de natuur bezig was zijn impressie te geven.

Dikke verfstreken die met het paletmes zijn neergezet tonen de virtuositeit en de kracht en kleuren van die natuur. De werken zijn ontstaan in Frankrijk en Nederland. De afwerking vond steeds plaats in de eigen omgeving, in zijn atelier in Drenthe. Hier werden de landschappen zijn eigen landschappen en voegde hij kleurrijke koele en warme elementen toe. Zo kleurrijk en bijzonder dat de landschappen lijken te schitteren.

The Power of Nature

De expositie ‘The Power of Nature’ zal een bijzondere worden. Door het onverwachte overlijden van Ronald Soeliman op 5 juni 2020 is Ronald niet meer in persoon aanwezig. Wèl zal zijn werk deel uitmaken van deze expositie. De expositie is al ruim anderhalf jaar geleden besproken en dat betekent dan ook dat Ronald, net als de andere kunstenaars, al geruime tijd bezig was met het maken van nieuw werk. Zijn laatste werken en eerder werk zullen een voorname plaats innemen tijdens de expositie.

Het atelier van Soeliman was buiten.

Het werk van Ronald Soeliman viel ons direct op vanwege de kleuren. De kleuren bij Ronald geven beweging aan het beeld. Het zonlicht. de kleuren van de begroeiing alles beweegt hierdoor.

Paletmes

De eerste ontmoeting met Ronald in zijn huis en atelier in Drenthe was bijzonder warm, het atelier groots en indrukwekkend. We waren blij met deze kleurtovenaar in ons midden. Ronald werkte, zoals de foto laat zien, buiten. Op grote en kleine panelen, met paletmes. Dus niet met een penseel bracht hij de verf op maar hij duwde de verf als het ware met het mes op het paneel en de andere verf. De panelen laten hierdoor een bijzondere structuur zijn, dikke plakken verf over elkaar heen, met kleurcombinaties die alleen de kunstenaar zelf bedacht kan hebben.

Tijdens de expositie ‘The Power of Nature’ tonen we werk dat is ontstaan in Nederland en Frankrijk. Het licht, de koele schaduwen, verre zeegezichten, druivenhellingen, bergrivieren en  kleurrijke bloemenvelden wisselen elkaar af. Een prachtig en dynamisch geheel.

Kunstwerken van Ronald Soeliman

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken