Rineke Engwerda

Het werk van Rineke Engwerda kwamen we tegen op een kunstbeurs die twee jaar geleden werd georganiseerd in Breda. Of eigenlijk, we kwamen het niet tegen, we liepen er achterop!

Opvallend waren haar schilderijen die allemaal gingen over achterkanten. Achterkanten van vrachtauto’s welteverstaan. Je kent ze wel, in de file, je ziet niets, alleen die achterkant voor je.. . Maar ook viel ze op met een expositie met andere achterkanten, de achterkanten van haar facebookvrienden. Door haar hiervoor uitgenodigd, stuurden zij haar foto’s van hun achterkant, billen, bloot of in ondergoed, toe. Rineke verwerkte dit tot een grote serie kleine schilderijtjes. En inmiddels ook twee enorme schilderijen van enkele vierkante meters groot.

Naast achterkanten bleek Rineke een zeer veelzijdig oeuvre te hebben opgebouwd. Bekendheid kreeg ook zij via ‘ Sterren op het doek’. Rineke is een fijnschilder te noemen, zeer realistisch geeft ze weer wat ze wil laten zien.

Mensen, helemaal of slechts een deel van hen, dieren, maar antieke en snelle auto’s. Bij alles is er daarnaast een ‘ gek- iets’ aan de hand. Opeens een schermweergave van een computer in het beeld, een plakplaatje of stripfiguur, die het hele realistische tafereel erg vervreemdend laten worden.

Kortom een kunstenaar met een bijzonder eigen stijl, ook zonder handtekening herken je het werk van Rineke. Bij deze openingsexpositie laat ze haar bijzondere werk zien dat we zagen toen we haar deze zomer in haar atelier in Hengelo opzochten. In een oude school, vlakbij het Fanny Blankers Koen stadion, maakt ze haar bijzondere werk. In haar atelier vertelt Rineke opgewekt over hoe de beelden tot haar komen. Haar opleiding was in eerste instantie geen succes, na een overstap naar een andere Academie wist zij zich te ontwikkelen tot een kunstenaar met een eigen stijl en een eigen, humoristische kijk op de werkelijkheid.

In haar atelier kijken ogen, billen van haar facebookvrienden, achterkanten van vrachtwagens, hyperrealistische portretten ten voeten uit geschilderd en talloze auto’s met talloze kwinkslagen op het doek je aan. We verwachten, met trots en nieuwsgierigheid, nog veel van haar veelzijdigheid te gaan tonen! Tijdens de openingsexpositie is hiervan al een mooi staaltje te zien!

Kunstwerken van Rineke Engwerda

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken