Michiel Schrijver

Nieuwe schilderijen van Michiel Schrijver bij

Zomerse Sferen

vanaf zondag 23 juni 2024

Een korte kennismaking met de kunstenaar:

“Wie verre reizen maakt kan veel verbeelden”

Met deze zin begint Michiel Schrijver een introductie op zijn werk. Het is een variant op een oud gezegd dat zeker van toepassing is op het werk van de kunstenaar uit Baarn.

Schilderen is voor hem een vorm van reizen.

De schilderijen van de kunstenaar uit Baarn zijn als ontdekkingsreizen. De gebouwen en landschappen op Schrijvers doeken behoren tot een niet-bestaande wereld die, in de woorden van de kunstenaar zelf, ‘parallel loopt aan de onze’. Het duurde jaren voordat Schrijver zijn thema gevonden had, maar vanaf het moment dat het zich aandiende, liet het hem ook nooit meer los.

Wanneer we kijken naar een schilderij van Michiel Schrijver ontvouwt zich een verborgen nieuwe wereld die zich, stap voor stap, centimeter voor centimeter, opent.  Inzoomend op details ontvouwt zich een verhaal, er blijkt van alles te gebeuren.

In een interview met ‘Art of Living’ vertelt de kunstenaar daarover:

“Ik leg geen symboliek in mijn werk, daar ben ik niet mee bezig. De kijker kan die er zelf in ontdekken. Het enige wat ik aan het begin van het proces van een schilderij voor me zie, is een beeld. Ik begin dan te schetsen en als de tekening me bevalt zet ik ze in houtskool op doek. Daarna komt de verf. Veel tekeningen halen het stadium van het doek nooit.

Als een werk bijna voltooid is neemt de kunstenaar ruim de tijd om afstand te nemen om zodoende het werk frisser te kunnen beoordelen. Er kan wat worden toegevoegd, er kan wat worden weggehaald. Michiel Schrijver werkt altijd aan meerdere doeken tegelijk en deze laatste fase kan makkelijk weken in beslag nemen.

De schilderijen van de kunstenaar worden door kijkers vaak gelinkt aan bestaande geografische locaties. Men proeft een Mediterrane sfeer, of meent een zuidelijke stad aan het water te herkennen. Schrijver ontkent niet dat hij door veel te lezen en te reizen invloeden van wat hij zag en las meeneemt in zijn werk. De vertaling van dit beeld bestaat echter uit pure verbeelding. Beoordelen of een idee of tekening ‘goed is om een schilderij van te maken’ vindt bij de kunstenaar dan ook niet ‘met het verstand’ plaats. Hoe imposant zijn oeuvre ook is, en hoe perfect zijn beheersing van het perspectief of hoe goed de tekening ook is, deze beslissing wordt met het gevoel genomen.

Voor zijn solo- expositie bij Galerie Bonnard maakte Michiel Schrijver 26 nieuwe schilderijen. De schilderijen zijn vanaf 28 oktober (twee dagen voor de officiële opening op 30 oktober) in de galerie te zien.

‘De muze komt uit zee’. De link toont een documentaire over de kunstenaar Michiel Schrijver. In deze documentaire wordt je meegenomen door de maker in de wereld van Michiel Schrijver. Wie hij is, wat hem bezig houdt maar vooral hoe zijn kunstwerken tot stand komen.

Kunstwerken van Michiel Schrijver

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken