Reinder Homan

Grafiek

24 april t/m 22 mei 2022

Houtsnedes:

Siemen Dijkstra

Grietje Postma

Eline Brontsema

Etsen:

Charles Donker

Reinder Homan

Op zondag 24 april zal er vanaf 14.00 live muziek zijn met om 14.30 een kort moment samen met de kunstenaars om de expositie te openen.

Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd!

Kunstenaar Reinder Homan leerden we kennen via de studie van David aan de Klassieke Academie. Zijn bezielende manier van lesgeven, kennis laten maken met het etsen, was onvergetelijk. Net zoals zijn etsen dat zijn.

Zelf beschrijft Reinder Homan zichzelf als ‘ De jongen en zijn boom ‘. De titel van een boek van Peter van Straaten.

Reinder Homan aan het woord hierover:

Dit was mijn boek! Ik was die jongen en die boom stond symbool voor vele bomen en planten. Onzin, natuurlijk, maar soms is een gevoel sterker dan een realiteit.
Dus, die jongen ben ik! Die jongen was misschien wel eens eenzaam en zocht wellicht in de natuur zijn evenwicht en raakte daar zó gefascineerd dat hij dit wilde delen.
Zo werd die jongen tekenaar en later etser. Ondertussen is die jongen, man geworden, nog steeds vertelt hij zijn ‘natuurverhalen’ op de etsplaat. Soms over bomen, maar ook over fluisterend riet en dreigende stormen, over oude gebouwen in uitgestrekte parken of kwetsbare bloemen in zonnige weiden.

In het boek wat verscheen over de kunstenaar Reinder Homan; ‘Mijn vader, Reinder Homan, de etser’ geschreven door zijn dochter Sara, schrijven anderen, waaronder Gijsbert van der Wal en zijn dochter zelf, over hem. Een boeiend boek over de liefde voor de ets, de passie voor de natuur, en vooral ook de groei van een ‘jongen zonder kennis van kunst naar een van Nederlands voornaamste etsers’. (Naast zijn etsen is ook dit boek in de galerie te koop).

Het werk van Reinder Homan zien we als een poëtische beschrijving van wat hij waarneemt om zich heen. Dat kan zijn; een beschrijving van oude bomen, een enkel takje, maar ook bermen vol bloemen, een beekdal in vogelperspectief of de nevel boven de velden, Allemaal onderwerpen die in zijn etsen langskomen, uiterst minutieus en subtiel uitgewerkt. Elk detail getuigt van een onvoorwaardelijke aandacht en overgave.

Stilte, bezieling, liefde en respect voor de natuur zijn samengebald in etsen die uitblinken door vakmanschap.

Verstilling is tot de hoogste macht verheven zonder dat de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. De puurheid die de kunstenaar signaleert in natuurlijke elementen waar de meeste mensen achteloos aan voorbij gaan, is geïntensiveerd in prentkunst die de nuance zoekt.

De etsen van Reinder Homan zijn allen ingelijst achter Clarity museumglas met passe partout en handgemaakte natuurhouten lijst.

Kunstwerken van Reinder Homan

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken