object(WP_Term)#24880 (10) {
 ["term_id"]=>
 int(39)
 ["name"]=>
 string(15) "Marten Huitsing"
 ["slug"]=>
 string(15) "marten-huitsing"
 ["term_group"]=>
 int(0)
 ["term_taxonomy_id"]=>
 int(39)
 ["taxonomy"]=>
 string(11) "product_tag"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["parent"]=>
 int(0)
 ["count"]=>
 int(16)
 ["filter"]=>
 string(3) "raw"
}
 

Marten Huitsing

De schilderijen van deze kunstenaar maken al vanaf zijn afstuderen (2010) aan de Klassieke Academie van Groningen deel uit van de collectie van Galerie Bonnard. We kennen zijn werk hierdoor goed, we volgen hem. Daarnaast heb ik fijne hulp van Marten gehad om me goed voor te kunnen bereiden op mijn eigen toelatingsexamen voor de Klassieke Academie in Groningen.

Op een vrijdagavond, na de lessen op de Academie heb ik bij Marten thuis in Bedum afgesproken. Rijden door de provincie Groningen heeft altijd iets van vakantie, immers alles is anders dan in Brabant.
Het is leuk om te horen hoe de ervaringen van Marten zijn geweest, tijdens en na zijn studie aan de Klassieke Academie. Hij is snel succesvol geworden, zijn stijl, vakmanschap en onderwerpkeuze spreekt veel mensen aan. Toch wil Marten, vertelt hij, zichzelf niet herhalen. Hij is blijvend op zoek naar de wijze van schilderen die op dat moment bij hem past.

Nationale bekendheid kreeg de sympathieke kunstenaar doordat hij in het programma ‘Sterrenop het doek’, Mart Smeets prachtig portretteerde. Eerlijk, zeer herkenbaar en met een verhalend schilderij. Mart Smeets was overdonderd, zijn commentaar lovend. En terecht! Vanaf dat moment heeft het werk van Marten Huitsing steeds meer aan populariteit gewonnen, is hij een jaarlijks terugkerende kunstenaars op de vermaarde PAN en kan hij de vraag om nieuw werk nauwelijks aan.

Het nieuwe werk dat de kunstenaar voor deze expositie heeft gemaakt laat zien dat er steeds sprake is van een afgewogen compositie. Bij de collectie is er één schilderij dat direct een ode is aan een oudere meester, zowel wel vaker bij Marten Huitsing. Dat deed hij al vaker. In dit geval een ode aan de Franse schilder William Bougeureau. Andere jaren was er oa ook een ode aan de deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi . Dit laat zien hoe het werk van Huitsing geworteld is in de geschiedenis van de schilderkunst. De afgewogen compositie bevat steeds één of enkele  figuren, in een landschap of omgeving. De compositie, de houding en de kleuren in het werk vertellen een verhaal . Welk verhaal bepaalt de kijker. De kunstenaar geeft wel wat informatie mee. Attributen, prachtige stoffen, een omgeving, kleur en licht.

Kopers van een werk van Marten Huitsing vertelden ons bij de aankoop dat het gekochte werk hen sterk deed denken aan het opgroeien van hun eigen dochters, de houding van het geschilderde meisje, het kleurgebruik, kledingkeuze. Heel bijzonder!

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken