Grietje Postma

Oktober 2018

In september waren we in Friesland om weer eens een bezoek te brengen aan het atelier van Grietje. We gingen niet met lege handen terug! Inmiddels is alles ingelijst achter museumglas en voorzien van een mooi passe-partout. Op de website en in de galerie kunnen we nu de volledige collectie beschikbare prenten van Grietje Postma laten zien. We zijn er blij mee haar gehele oeuvre te kunnen laten zien en te koop aan te kunnen  bieden!

Atelier

Ons allereerste bezoek aan het atelier van Grietje Postma, in de lente van 2017, zal ons om meerdere redenen zeker bijblijven. De eerste mooie lentedag van het jaar, helemaal in Friesland. ’s Morgens om half elf reden we het erf op waar Grietje ons al tegenmoet kwam om ons te ontvangen. Hartelijk en ook om het gezin niet wakker te maken, de avond ervoor was het door een feestje laat geworden.

Meerkleurendruk

Koffie, gebak een prachtig atelier en een enthousiast verhalende Grietje Postma, hoezo zijn Friezen stug?

In tegenstelling tot wat we bij een aantal andere kunstenaars gezien hebben is het atelier van Grietje strak georganiseerd. Drukken hangen te drogen en een plank met gutsen tussen wat zaagsel wordt klaargemaakt voor de volgende drukgang.
Het werk van Grietje is bijzonder te noemen, houtdruk is een tijdrovend en zeer precies werk. De meerkleurendruk ontstaat doordat er steeds meer uit de ‘drukplank’ gesneden wordt. Deze techniek wordt ook wel de reductietechniek genoemd. Er blijft steeds minder van de eerst gemaakte tekening over. Het resultaat is bijzonder sferisch en kleurrijk, de landschappen, alle lagen over elkaar heen lijken daadwerkelijk diepte gekregen te hebben door alle lagen, alle drukken over elkaar heen. Om een goed beeld te krijgen van dit werk moet je het in de Galerie in het echt zien. Deze afbeeldingen zijn echter ook op de website al prachtig te noemen.
Wij zijn erg trots op de aanwezigheid van dit werk in onze galerie. Daarnaast kunnen wij niet meer naar het werk kijken zonder aan deze bijzondere eerste Friese lentedag van 2017 te denken.

Aan het begin van 2018, opening 7 januari 2018, doet Grietje mee aan een expositie met 5 andere kunstenaars bij Bonnard. ‘Naar buiten.’ We hebben gezien wat Grietje aan het maken is, hoe ze het maakt en hoe ze wikt en weegt tijdens dit proces. We zijn erg benieuwd! Tijdens de openingsexpositie tonen we circa 5 werken van Grietje.

Kunstwerken van Grietje Postma

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken