Eric Schutte

2019 35 jaar Galerie Bonnard

Eric Schutte maakt schilderijen in Nuenen!

In april  en in mei / juni was Eric Schutte een paar dagen in Nuenen, en in Leende waar hij logeerde in de b&b van kunstenaar Jos Leurs en zijn vrouw Madonna.

De werken die hij maakte zijn binnenkort in de galerie en op de website te zien.

 

24 september 2018

Vanaf deze week tonen we nieuw werk van kunstenaar Eric Schutte in de galerie. Eric Schutte zal op zondag 7 oktober de opening van de expositie van zijn leermeester Mario ter Braak verrichten. Eric kennende zal dit voor enkele mooie uitspraken zorgen.

Daarnaast tonen we tijdens de expositie van Mario ter Braak, in de stock expositie van de galerie, 12 nieuwe schilderijen en 3 nieuwe beelden van plastic. Tot die tijd hebben we alvast drie nieuwe werken opgehangen.

 

Kennismaking met Eric Schutte

Een publicatie in het kunsttijdschrift ‘Atelier’, maakte ons attent op zijn werk.
Heel bijzonder vonden we zijn schilderijen, plein-air schilderijen waar de invloeden van het weer, het licht tot een bijzondere toets en een bijzonder kleurig geheel vormen.

Veelzijdig

Wat wij doen, als we werk zien van een kunstenaar wat ons aanspreekt, is verder zoeken naar ander werk. Zo ook bij Eric. Zijn website leerde ons dat hij erg veelzijdig is.
Naast schilderijen heeft Eric een bijzondere manier van vormgeving gevonden.
Met afvalplastic, ijzer en ander materiaal maakt hij de meest bijzondere installaties, in opdracht, maar ook vrij werk.
Een afspraak was snel gemaakt!

Eric Schutte woont en werkt in Ommen, zijn atelier ligt naast een mooie molen. Op het moment van bezoek is het koud, er ligt wat bevroren sneeuw en het is haast donker als ik arriveer.

In het atelier wordt meteen duidelijk dat Eric met van alles bezig is.
Bergen met tubes olieverf, verschillende ezels met half vervaardigde schilderijen, een bijzonder grote hoop afvalplastic. Eric is een enthousiast verteller, naast kunstenaar is hij een paar dagen per week tekendocent. Ik kan me voorstellen hoe hij zijn leerlingen weet te enthousiasmeren!

Eric vertelt over bijzondere opdrachten die steeds weer leiden tot nieuwe ideeën en nieuwe ‘vrije werken’. ( Het vrije werk noemt Eric graag ‘onderzoek’.) Bijvoorbeeld een koe, op De Brink in Ommen, vervaardigde Eric in opdracht van de gemeente. De koe maakte hij van ijzer. Oud ijzer van alle boeren in de directe omgeving van Ommen. Met dit oude ijzer construeerde hij een koe, het ijzer is bijzonder zichtbaar, maar ook de koe. Erg knap gemaakt!

Ingevingen

Eric neemt mij enthousiast mee naar zijn werk. De schilderijen, klassiek van oorsprong, met zwierige verbeelding gemaakt, en de beelden, prachtig en eenvoudig tegelijk, en hierdoor ook aanzettend tot beter kijken. Bij deze schilderijen zoekt Eric ook steeds weer het randje op, tijdens de openingsexpositie hebben we een bijzonder werk van hem. Is het een 6-luik, of zijn het 6 losse schilderijen van een spoorwegovergang waar een trein voorbij dendert? Hoe dan ook, je blijft er naar kijken. Eric vertelt hierover als ik het werk op kom halen:

“ik zie dan wat, en dan wil ik er wat mee, en dit wordt het dan. Ja, anders kan ik het ook niet uitleggen”.

Een ander en bijzonder stuk tijdens de openingsexpositie is ook van de hand van Eric Schutte. Een kalf, gemaakt van bijna 2000 gele oormerken van geslachte kalveren en ijzer. Bijzonder plastic en bijzonder levensecht.

Eric Schutte is een kunstenaar die zowel conceptueel als klassiek werk maakt.
Eric zelf hierover:

“Het conceptuele werk bestaat uit een figuratief vormgeven waarbij het niet voor de hand liggende materiaalgebruik onderdeel is van de verbeelding. In het klassieke werk speelt het concept ook een grote rol, het materiaal(gebruik) is echter traditioneler. Ik beschouw het maken van beelden als een voortdurend spel en onderzoek waarbij het idee en de vormgeving gelijkwaardig opgaan en elkaar beïnvloeden”.

De openingsexpositie en het werk van Erik dat we erna in stock hebben gehouden is voor een groot deel verkocht. Bijzonder lovend en enthousiast zijn mensen die zijn werk zien. Tijdens de expositie ‘Naar buiten!’ laten we nieuw werk zien van deze bijzondere kunstenaar. Acryl schilderijen gemaakt in de sneeuw, buiten in de kou. Ook een aantal werken van afvalplastic. Over zijn schilderij van een bos gemaakt van afvalplastic vertelt de kunstenaar:

Wij maken een afvalberg van de natuur, ik maak van afval weer natuur. Het werk heet biotoop, onze leefomgeving. De natuur, maar tegelijk is onze leefomgeving van plastic. Als later opgravingen gedaan worden naar deze tijd zal het voornaamste wat gevonden wordt plastic zijn. We leven in het plastic tijdperk.

Kunstwerken van Eric Schutte

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken