Meesterschilder Yvonne Heemskerk wint bij ‘De nieuwe Vermeer’!

‘De drie Maria’s aan het graf van Christus’ is het schilderij wat meesterschilder Yvonne Heemskerk voor het TV programma ‘De Nieuwe Vermeer’ moest schilderen in de stijl van Johannes Vermeer. Het grootste werk uit de serie, het werk is maar liefst 160 x 142 cm.

Onbekend is hoe Johannes Vermeer het werk gemaakt heeft, er zijn slechts aanwijzingen die zorgvuldig zijn onderzocht. Yvonne kreeg, samen met meesterschilder Satindra Kalpoe.

De jury, bestaand uit Abbie Vandivere hoofd restaurator van het Mauritshuis en Pieter Roelofs, hoofd conservator van het Rijksmuseum koos haar werk uit als winnaar. ‘Zoals Yvonne dit werk heeft gemaakt, zo zou Vermeer het ook hebben gedaan’.

Een prachtig compliment! We zijn dan ook bijzonder trots op Yvonne en haar prestatie, we feliciteren haar van harte!

Het schilderen van ‘een Vermeer’ bleek makkelijkere gezegd dan gedaan. Yvonne vertelde ons dat het hele proces van ruim 4 maanden haar bijzonder veel energie en hoofdbrekens heeft gekost. In de huid kruipen van iemand uit een totaal andere tijd en van een ongekend en wereldberoemd niveau bleek een ingewikkelde en energieverslindende opdracht. Wèl een opdracht waar Yvonne met bijzonder veel plezier en passie haar tijd aan besteed heeft.

Deze passie is iets wat we in Yvonne herkennen, immers dat straalt al haar werk uit. Wat bijzonder en verbluffend is in het werk wat zij maakte ‘naar Vermeer’ is dat zij, net als een week eerder Carolien van Olphen ook deed, haar eigen stijl heeft moeten vervangen voor ‘ de stijl van Johannes Vermeer’. Bijzonder moeilijk, bijzonder uitdagend en hierdoor bijzonder aantrekkelijk tegelijkertijd.

De vier maanden bestonden uit studie, onderzoek, bezoek aan musea en kenniscentra, schetsen, kleurenstudies en uiteindelijk het maken van het schilderij. Ondertekeningen, onderschildering, het uiteindelijke werk, glacis, bijwerken, details, details, details. Uiteindelijk is het geheel afgemaakt met een handgemaakte, klassieke en vergulde lijst door een gespecialiseerde lijstenmaker. Ook aan het maken van de lijst ging onderzoek en studie vooraf.

 

Het schilderij is vanaf 20 Maart te zien in het Mauritshuis samen met de andere werken van de winnaars waaronder Carolien van Olphen. In November zijn de werken van zowel Yvonne als  Carolien bij galerie Bonnard te zien. Het werk staat vanaf heden op de website.

Meer info: klik hier

 

 

Aanbevolen berichten
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken