Sietse W. Jonker

Vanaf augustus 2018 behoort Sietse W. Jonker tot de groep kunstenaars die we permanent vertegenwoordigen in onze stock-expositie. Midden 2019 neemt deze stilleven- kunstenaar deel aan een groepsexpositie die gewijd is aan het stilleven in de schilderkunst.  Zijn werk is het hele jaar door te zien en te koop via onze galerie.

Om kennis te maken bezochten we de kunstenaar in zijn atelier in Leeuwarden. een centraal opgestelde ezel en een raam op het Noorderlicht domineren de ruimte samen met het stilleven waaraan hij op dat moment bezig is. Een stilleven hoort er volgens de kunstenaar niet ‘ te gemaakt’ uit te zien, op het uiteindelijke schilderij hoort het uiteindelijk wel een geordende harmonie te zijn.

De kunstenaar zelf hierover:

Dat valt niet altijd mee en soms ben ik dagen in de weer met allerlei voorwerpen hier in huis. Zo nu en dan komt er weer wat bij of wordt er weer wat weggehaald totdat ik tevreden ben. Meestal heb ik qua opstelling een vaag idee van wat ik wil, maar om dat ‘vage idee’ een concrete vorm te geven, is best moeilijk.

Het idee vervolgens om op een twee dimensionaal vlak een driedimensionale wereld te creëren intrigeert Sietse Jonker. Met stokjes waar haartjes aan zitten, de penselen, en wat gekleurde pasta, de verf, ‘werelden’ te scheppen is voor hem een verbazingwekkende gebeurtenis: een waar wonder.

De bedoeling van een schilderij is moeilijk verbaal te definiëren: Het is een verduidelijking van iets dat niet in woorden is te vangen. Eigenlijk is een schilderij een gedachte: het gegeven beeld met de titel zou tot nadenken kunnen aanzetten.

Aan de andere kant is de schilderkunst voor Sietse Jonker een eeuwenoud ambacht.
Het is een moeilijk vak waar veel bij komt kijken en waar veel vakmanschap voor is vereist.

Maar bovenal is het geweldig te ontdekken dat het mogelijk is met enkel verf, allerlei stofuitdrukkingen en ook ruimte te suggereren. Hierdoor levert een schilderij blijvend kijkplezier op.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken