Nikita Mogilevtsev

Nikita Mogilevtsev, geboren en getogen in een bijzonder kunstzinnige familie in St Petersburg heeft een bijzondere eigen stijl. Met zijn moeder en vader beiden als vooraanstaande kunstenaar kon het bijna niet anders dan dat hij in zijn voetsporen zou treden. (Toen we hem bij galerie Bonnard leerden kennen wisten we van deze afkomst uiteraard niets, we zagen zijn schilderijen en waren fan vanaf de eerste seconde!(

Nikita Mogilevtsev studeerde op de befaamde ‘Imperial Academy of Arts’ in Sint Petersburg. Na zijn studeren kreeg hij, vanwege zijn bijzondere schilderijen, een ‘interne plaats’ op de academy. Dat wil zeggen dat hij les ging geven en daarnaast een atelier kreeg waar hij vrij kon werken onder leiding van kunstenaar/ professor aan de Academie Vladimir Pesikov. Dit was een mooie start voor hem als kunstenaar. Nu is hij, sinds 2016, docent aan deze academie.

Zijn schilderijen werden op mooie plaatsen geëxposeerd binnen Rusland (St Petersburg/ Moskou) maar vonden ook snel hun weg naar een exclusieve galerie in China. Tijdens zijn studie aan de ‘Imperial Academy’ leerde galerie-eigenaar David van der Linden Nikita kennen tijdens een van de vele rondleidingen door de Hermitage. Nikita vertelde daar bevlogen over het kleurgebruik van Rembrandt maar ook het kleurgebruik van Monet. Hij gaf aan hier veel van geleerd te hebben.  Voorbeelden voor de Russische kunstenaar zijn overigens sowieso te vinden in de Nederlandse en Belgische kunstgschiedenis.

Zoals  hij zelf zegt:

I loved Dutch masters such as van Eyck, Pieter Brueghel, Rogier van der Weyden, Bosz for their symbolism. Rembrandt – for light and texture. Impressionists – for color. Andrew Wyeth – for mood in paintings and composition.I think that in my paintings I try to combine everything that I liked in my childhood.

Na deze rondleiding door de Hermitage liet hij, enigszins terughoudend en niet wetende dat we een galerie hebben in Nederland, zijn eigen werk zien, gepubliceerd in een prachtig boek.

Enkele dagen later bezochten we zijn atelier, een atelier dat hij deelt samen met zijn moeder, Nina Ryzhikova. Zoals altijd is het zo dat schilderijen een/of beelden ‘in het echt’ zien een totaal andere beleving is dan ze zien op een foto, in een boek of op internet. Zeker de bijzondere kleuren de formaten van Nikita in acht nemende was dat nu zeer zeker het geval. Een enorm atelier met erg grote ramen en veel licht, en daarnaast enorm werk.

Een samenwerking was geboren!

Aanvankelijk stond een expositie ( Nina & Nikita ) gepland voor september 2020, dit hebben we vanwege Corona een jaar uit moeten stellen, en wordt nu georganiseerd in september 2021. Wel hebben we  vanaf eind oktober 2020 drie schilderijen van de kunstenaar in onze expositieruimte opgehangen. Uiteraard staan ze ook op de website.

Je bent van harte welkom ze te komen bekijken!

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken