Jos Leurs

Jos Leurs woont en werkt tegenwoordig in het Brabantse Leende. Tot een jaar of zes jaar terug werkte en woonde hij in Frankrijk. De liefde voor de Franse impressionisten, het land, het weer, het Franse leven brachten hem destijds samen met zijn vrouw in Frankrijk. Met veel liefde woonden en werkten zij daar.

De schilderijen van Jos zijn van verre herkenbaar, al 33 jaar is deze kunstenaars met zijn collectie vertegenwoordigd bij Galerie Bonnard. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zijn schilderijen over de gehele wereld allerlei soorten huizen sieren. Onlangs vertrokken er nog twee schilderijen naar Portugal.

Met Jos maakten we kennis tijdens een opening in de ‘oude galerie’, een spontane kennismaking. Ik (David) ben opgegroeid in Leende en tot voor enkele jaren woonde mijn vader, die helaas de opening niet meer mee kon maken, bij het atelier van Jos Leurs om de hoek. We spraken af voor een verdere kennismaking. Het werd ‘een latertje’, een gezellige avond met jeugdherinneringen maar vooral ook de gedeelde passie voor kunst.

Zijn vrouw vertelt:

“Ik lees ’s avond altijd een boek, Jos niet, Jos ligt iedere avond in bed nog in kunstboeken te kijken”.

Naast schilderijen maken is Jos niet te beroerd bijzondere dingen te doen. De Kerststal in Leende voorzien van een schilderachtige achtergrond, een auto beschilderen voor een goed doel, een dagje schilderen in een tuincentrum samen met onze Galerie. Kortom; Jos kun je met recht een bijzonder mens noemen. Bescheiden ook, in zijn atelier wemelt het naast schilderijen van boedeltekeningen, tekeningen ‘uit de kroeg’. Jos is een begenadigd tekenaar, dit deelt hij eigenlijk zelden. In de toekomst gaan we hier vast nog wat mee doen.

‘Het Apenven’

Voor deze openingsexpositie maakte Jos 6 schilderijen. Met één schilderij, een groot stilleven, is hij nog bezig als ik dit stuk schrijf. Vanmiddag (12 augustus) ben ik bij hem in zijn  atelier,  waar hij een stilleven heeft opgebouwd. Op de ezel staat een groot doek dat de basis van het stilleven al laat zien.

Jos hierover:

‘Ik voel al dat dit een mooi schilderij gaat worden, maar daar heb ik nog heel wat dagen werk aan. Maar dat is bij zo’n stilleven. Da witte gij ok wel.”

De schilderijen die Jos voor de expositie heeft gemaakt hebben diverse onderwerpen. Een aantal laten favoriete plekken in het zuiden van Frankrijk zien. Ondanks dat Jos en zijn vrouw nu in Leende wonen gaan ze graag en nog vaak naar Frankrijk. Jos laat zijn verf en kwasten natuurlijk niet thuis. Dit jaar schilderde hij op Ile de Levant, in Aix en Provence en bij de Mont Ventoux. Op de schilderijen zijn de druiven en is vooral het prachtige Franse licht te zien. een titel van het schilderij gaat ook over het bijzondere licht, ‘Opklaring’ heet het, de felle kleuren betoveren het landschap en nu het schilderij. Andere schilderijen maakte Jos deze zomer dichter bij huis, op ‘ De Malpie ‘ in Valkenswaard bijvoorbeeld. Over de waterlelies vertelt Jos:

‘Het Apenven’ daar ging ik vroeger als ik kind (Jos groeide op in Valkenswaard) al spelen, wij noemden dat Ven zo, maar noem het maar gewoon Malpie Ven. Het andere schilderij met de waterlelies is ook daar gemaakt. Die dag was het heel mooi weer.Bij het andere schilderij werd het ’s middags bewolkt, maar ik heb de blauwe lucht er mooi in gelaten!

Het werk van Jos is gemaakt met een Franse slag, en dan heb ik het niet over ‘half werk’. Wel over de impressionistische kleuren, het licht, de toets en ook het bijzondere formaat van de doeken. Doeken van 60×73 cm bijvoorbeeld zijn typisch Franse maten. De impressionisten zagen dat als hun favoriete maat voor hun composities. Deze maat is een traditionele maat geworden in Frankrijk. De kleuren, de toets, het licht, typisch Jos, typisch Frankrijk.

Het is bijzonder, vinden we, dat we een kunstenaar in ons midden hebben die al 33 jaar door Galerie Bonnard vertegenwoordigd wordt.

Kunstwerken van Jos Leurs

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken