Hilda Snoeijer

De inspiratie van Hilda Snoeijer komt voort uit de landschappen, bomen en dieren, die ze zowel vlakbij huis als tijdens reizen ziet. Ze gebruikt vaak houts- kool om de details en kenmerken van haar onderwer- pen, die ze scherp observeert, over te brengen.

De inspiratiebronnen voor haar werk liggen in de landschappen van Centraal Spanje, maar ook in de oude cultuurlandschappen van Drenthe. Haar te- keningen en schilderijen zijn zeer doorwerkt en de met grote aandacht getekende texturen zijn bijna tastbaar aanwezig. De laatste jaren reist Snoeijer ook graag naar Zweden, Lapland. Dit is uiteraard terug te zien in haar werk!

Hilda Snoeijer over haar werkwijze: ,, Met een stukje houtskool kan ik over de landschappen heen dwar- relen, overal ben je dan in gedachten geweest. Alles wordt door het krijtje aangeraakt. Dit geldt ook voor het tekenen van dieren. Je dwaalt met het houtskool en raakt het dier overal even aan…’’

Onze kennismaking met de kunstenaar

Nog net in Drenthe parkeer ik de auto, verscholen achter hoge bomen bevindt het atelier van Hilda Snoeijer zich midden in de natuur. Vanuit de kamer uitkijkend over een prachtig dal, met veel groen, vogels en een mooi meertje. Hilda werkt in haar atelier vaak aan meerdere werken tegelijk. Tekeningen en schilderwerken staan door de hele ruimte. Ook ingelijste houtskooltekeningen die klaar zijn sieren de wanden, ‘klaar om naar een expositie te gaan’, vertelt ze.  Jarenlang gaf Hilda les, beeldende vormen, op school. Op dit moment is zij fulltime kunstenaar.

Een eigen verhaal

De tekeningen en schilderijen van Hilda Snoeijer vertellen allemaal hun eigen verhaal.
Hilda Snoeijer maakt tekeningen en schilderijen waar je steeds meer gaat zien. Te zien is hoe de tekeningen en schilderijen ontstaan zijn tijdens een proces van heel zorgvuldig opbouwen, kijken, weglaten en toevoegen. Harde lijnen zijn nauwelijks waarneembaar, licht sprankelt ongemerkt door de vacht van een dier of door het landschap waar het takken, sneeuw of bladeren raakt.
Haar onderwerpen komen uit de natuur, in Nederland of Spanje laat Hilda zich graag inspireren door toevallige ontmoetingen met dieren of mooie taferelen. Tijdens de reis ontstaat dan het idee wat uitgewerkt kan worden. Eenmaal aan de slag in het atelier bepaalt niet de werkelijkheid maar het innerlijk van de kunstenaar wat we te zien krijgen. Ik kan vertellen dat dit steeds een bijzondere verrassing is.

Boomgrens

Misschien nog een mooie anekdote over de wijze waarop deze bijzondere kunstenaar verknocht, verweven kan raken met haar eigen werk. Een schilderij dat Hilda aanvankelijk voor de openingsexpositie klaar had bleef wringen volgens Hilda. Uiteindelijk na er een deel afgezaagd te hebben klopt dit schilderij nu helemaal. Ik zag eerst de foto, en zag het afgelopen week in het echt. Het is prachtig, een sfeer rond een boomgrens op een berg, vanzelfsprekend een boomgrens. De sfeer, kleur en compositie blijven je naar het schilderij trekken. Aan alle details in het werk, al zijn ze nauwelijks zichtbaar, is aandacht besteed op meerdere momenten. Door het verhaal van Hilda werd mij duidelijk dat iedere cm op het schilderij, misschien wel iedere mm, zorgvuldig is geënsceneerd. Haar werk verdient bijzondere aandacht!

Kunstwerken van Hilda Snoeijer

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken