Frans van Straaten

De bronzen beelden van Frans van Straaten zijn duidelijk herkenbaar.  Zijn manier van beeldhouwen is onvergelijkbaar en de onderwerpen breiden zich steeds verder uit. De kunstenaar heeft in de ruim 30 jaar dat hij als beeldhouwer bronzen beelden maakt een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Beweging, kracht en een spel van richting en lijnen zijn termen die op het werk van de kunstenaar van toepassing zijn. Met bronzen beelden van enkele cm’s of een paar honderd gram tot beelden van enkele meters hoog en 100-den kilo’s is de collectie van ruim 300 verschillende beelden imposant te noemen.

Tot de collectie behoren veel dieren. De eerste dieren die hij maakte waren stieren die zich kenmerkten door een samengebalde kracht, nu behoort tot de collectie een enorm scala aan dieren en diersoorten. Door weg te laten en uit te lichten benadrukt Van Straaten bijvoorbeeld de krachtige strenge lijnen van een valk, de samengebalde kracht van een stier of het krachtige en sierlijke spel van een dansend stel paarden.

Voor de expositie bij Galerie Bonnard waar de beelden van Frans van Straaten met alleen de schilderijen van Michiel Schrijver een dubbele solo- expositie vormen maakte van Straaten naast een hele serie nieuwe dieren een serie met beelden waarbij de lijnen en richtingen van lange draaiende trappen centraal staan. Dit samen met diegene die de trap betreedt.

Waar deze trappen ons heen leiden blijft een vraag. Wellicht leiden ze ons naar de schilderijen, recht in de wereld van Michiel Schrijver, die ons immers ook met traptreden, paden, dieren, mensen en waterpartijen rond voert in zijn eigen wondere wereld.

Zo zien we bij deze expositie twee kunstenaars die onze deze dagelijkse realiteit zoals wij die menen waar te nemen hebben gebruikt om hun eigen wereld scheppen, hun eigen verhaal te vertellen. De kunstenaars voegen naar hartenlust toe of laten juist van alles weg.  Op deze wijze laten ze ons vele ‘vormen van verwondering’ zien.

 

 

Kunstwerken van Frans van Straaten

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken