Frank Dekkers

Zijn atelier bevindt zich ‘overal’, of in ieder geval daar waar deze kunstenaar zich laat inspireren door het landschap.

Onze ontmoeting vindt plaats op zijn woonadres, een pittoresk huisje in een oud Hollandse dorpskern aan een rivier. Prachtig.

De kennismaking is hartelijk, bij binnenkomst werd ik meteen overdonderd door een aantal prachtige grote werken van de kunstenaar zelf. Bergen in al hun eenvoud in een mistig en grauw wolkendek. Een krachtig werk op een paneel van 60 bij 80 cm. Een formaat wat Frank Dekkers vaak gebruikt. Een redelijk groot formaat als je jezelf realiseert dat het werk buiten wordt gemaakt. De bergen zoals op het schilderij dat me bij binnenkomst opvalt laten geen idyllische dag zien, een grauwe en koude dag, dat voel je bij het bekijken. Dat is geen makkelijke klus geweest lijkt me.

Naast de bergen talloze rivierlandschappen, met brede kwast schijnbaar moeiteloos maar erg raak geplaatst. Hoe weinig laat Frank Dekkers eigenlijk zien bedenk ik me, en wat zie ik daardoor enorm veel, realiseer ik me.

Kleuren, of juist niet, geven aan hoe laat, vroeg of in welk jaargetijde het schilderij is gemaakt.

Frank Dekkers, een buitenschilder, maar geen ‘pleinairschilder’ zoals we die ook kennen. Een bijzondere manier van samenvatten leidt in zijn schilderijen tot een erg sterk en vereenvoudig beeld. Deze werken nodigen je uit het landschap in te wandelen, en te blijven kijken.

Over Frank Dekkers is een boek verschenen, hetgeen ook verkrijgbaar is bij Galerie Bonnard

Frank Dekkers werkt op paneel en met olieverf. Zijn schilderijen zijn in de buitenlucht gemaakt. In Nederland, Frankrijk en andere voor hem inspirerende gebieden schildert hij wat hij de essentie vindt van het landschap waarin hij zich bevindt.

Frank schrijft bij zijn schilderij ‘ zomerdag’ het volgende hierover:

Eenvoud

Met zo min mogelijk middelen zo veel mogelijk laten zien. Eerlijk zijn in hoe ik iets laat zien. Kiezen. Pak het en blijf er van af. Het streven naar eenvoud komt uit mijn opvoeding als schilder en past bij me.

Zijn wat ik ben, niets meer, niets minder. Dat moet genoeg zijn. Accepteren wat bij mij hoort. Daaraan vasthouden. De wereld verandert, ik ook, maar langzaam. Me openen in de hoop alles te vangen in verf, alles!

Een middag aan de Lek. Het is vochtig. Ik ben naar buiten gegaan om de volle kleuren van de zomer te pakken. Wat ik vind is een grijze wereld. Een grijs dat me doet denken aan de hondsdagen uit mijn jeugd langs de Waal. Grijze wilgen en pluizende distels aan door warmte lobbig geworden water. Modderige oevers. De geur van mint. Een jongen van elf staat aan de kant en ziet zeelten voorbijkomen.

1980-85Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht, schilderen en grafiek
1984Stage bij de schilder Kees Bol te Heusden
1990Eervolle vermelding Nederlandse Grafiekprijs voor droge-naald etsen
1998Nederlandse Grafiekprijs voor houtsneden

Museale tentoonstellingen

  • Museum Het Oude Raadhuis, Leerdam
  • Stedelijk Museum, Vianen
  • Stadsmuseum IJsselstein
  • Gorcums Museum
  • Flehite, Amersfoort
  • Historisch Museum, Deventer
  • Voerman museum, Hattem
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken