Onderweg, tekeningen en schilderijen van Peter Durieux

22-10-2017

Peter Durieux heeft voor deze solo-expositie een jaar  non-stop gewerkt aan een prachtige nieuwe serie tekeningen en schilderijen. Trots en blij als we hiermee zijn,  verheugen wij ons enorm hierop!

Muzikale opening zondag 22 oktober 2017 vanaf 14.30

De opening, muzikaal opgeluisterd met kamermuziek van Het Rossini Trio, vindt plaats op 22 oktober. We openen de expositie om 14.30 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!

 

Over Peter Durieux

Het werk van Peter Durieux kennen we al vele jaren. Altijd is zijn werk voor ons een reden om stil te staan.  Wonderbaarlijk hoe zijn tekeningen, ter plaatse gemaakt in meerdere sessies, de sfeer en omgeving weten te raken.

Tekenen is kijken.

De schilderijen en de tekeningen van Durieux komen in diverse stappen tot stand. Peter bestudeert zijn landschappen terwijl hij er tekent. ‘Tekenen is kijken’, vertelt hij graag aan zijn studenten op de Klassieke Academie in Groningen. Tweemaal per  jaar reist hij naar ‘Le Coulet’, een  klein gehucht in de Franse Ardêche. De omgeving van het gehucht,  de dorpjes en landschappen in de directe omgeving  worden door Peter Durieux al jaren vastgelegd.

Vervelend vindt Peter het allerminst om steeds in deze zelfde omgeving te werken. Tijdens een van de vele gesprekken die ik inmiddels met Peter gehad heb vertelde hij eens:

Ik loop en fiets steeds minder. Vroeger, als ik naar een plek zocht die ik geschikt vond om te tekenen, kon ik daar wel een halve dag mee bezig zijn. Ik had de fiets nodig of wandelde een heel eind en na veel zoeken vond ik zo’n plek. Tegenwoordig hoef ik op mijn logeeradres maar net de deur uit. Ik zie veel meer dan voorheen. Soms hoef ik, als het licht uit mijn compositie verdwenen is, maar een kwartslag te draaien voor een volgende tekening.

Peter werkt meerderde dagen aan een tekening. Ook werkt hij aan meerdere tekeningen tegelijk. Immers het veranderende en draaiende zonlicht is een zeer belangrijk onderdeel van zijn compositie. In de ochtend zit hij hierdoor op een andere plek als in de middag. In de compositie is veel licht maar, vaak, weinig lucht te zien. Prachtig is te zien hoe het licht vanuit de lucht over het landschap strijkt. Vaak is nog ergens in de tekening  een teken van bewoning te zien. Een huis, muurtje, hekje, stoepjes of een trapje. Mensen zijn er niet te zien, wel is de aanwezigheid voelbaar.
Het licht verandert gedurende de dag, het is wonderlijk hoe Peter Durieux zelfs in een tekening kan laten zien of het voorjaar, najaar, ochtendlicht of middaglicht is wat we zien.

Map met tekeningen

Als Peter terugkomt van een maand Frankrijk, heeft hij een map met tekeningen bij zich. De keren dat ik ze zag was ik zwaar onder de indruk. Wat een werklust en wat een enorme gedrevenheid spreekt daar steeds uit. Fantastisch om dat te mogen zien.
Deze map met tekeningen is ‘voor een half jaar werk’ in het atelier thuis in Usquert (Groningen). Peter werkt een tekening thuis uit tot een schilderij. Daarbij gebruikt hij de herinnering van het uren turen naar het landschap dat hij aan het tekenen is. De tekening en de herinnering samen maken de kleuren groen. Van een grijs tonaal werk naar een groen tonaal werk. De schilderijen bouwt hij, net als zijn tekeningen overigens, op in vlakken. Het is wonderlijk te zien hoeveel kleur er in de landschappen verborgen zit. Een losse toets kenmerkt de landschappen zeker wel. De bewegingen van de kwast zijn te zien. Hierdoor is ook te zien hoe goed Durieux zijn adagium die hij zijn studenten probeert bij te brengen, tekenen (schilderen) is kijken, zelf toepast. Hij heeft maar weinig nodig om veel te laten zien. Iedere streek is raak, is een suggestie die voor de kijker een beeld vormt.

Bij het werk wat we voor de openingsexpositie hebben is ook werk dat Peter maakte in Bretagne, een drooggevallen riviertje met een bootje. Behalve in de Ardèche en Bretagne werkt Peter ook in Italië, Engeland en Denemarken.

Aanwezige kunstenaars

Kunstwerken op Onderweg, tekeningen en schilderijen van Peter Durieux

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken