Boekpresentatie Francien Krieg

25-11-2018

Boek: vrouwelijk naakt op leeftijd

Bij Galerie Bonnard in Nuenen presenteert beeldend kunstenaar Francien Krieg eind november haar boek Precious Bodies. Vrouwelijk naakt op leeftijd op canvas.

Precious Bodies is het schilderkunstig onderzoek van Francien Krieg (1973) naar het ouder wordende vrouwenlichaam. Van oudere vrouwen zien we doorgaans niet meer dan het getekende gezicht, de gekromde gestalte, hun doorleefde werkhanden. Vrouwelijk naakt op leeftijd is zelden op canvas te zien. Krieg doorbreekt een taboe met haar werk.

Vergankelijkheid

In haar jeugd werd Krieg indringend deelgenoot van haar vaders obsessie met de dood. Later werd die fascinatie ook de hare: ‘Het tastbare en niet tastbare van het lichaam, het vertrouwde en de afstand die ik voel tot mijn lijf.’ Op de kunstacademie was zij geïnteresseerd in het menselijk lichaam en creëerde ze sculpturale installaties uit vlees, met huid als kleding. De plotselinge dood van een goede vriendin versterkte het wantrouwen jegens haar lichaam. Acceptatie van haar vergankelijkheid werd een zoektocht in haar kunst en kreeg uiteindelijk vorm in het schilderen van oudere vrouwen.

Rebellie

Het werk van Krieg was nooit eerder in boekvorm te zien. Daarnaast getuigen enkele modellen in dit boek van het proces dat ze doormaken. Van twijfel naar triomfantelijk poseren: we mogen er zijn, met dat ouwe lijf van ons. Een soortgelijke ambivalentie bekruipt mensen die dit werk zien, zo blijkt uit reacties in het boek.

Kunsthistoricus Greet Schuit-Hamming benadrukt in haar bijdrage het bijzondere van Francien Kriegs niets verhullende schilderijen: ‘Het weergeven van de realiteit van de ouderdom geeft haar werk een unieke kracht. Het is een vorm van rebellie die ontregelt en ontroert.’

Blues

Tijdens de feestelijke boekpresentatie houdt Leo van Lien, voormalig directeur van Museum van Lien in Fijnaart, een inleiding. Dit museum heeft enkele werken van Krieg in zijn collectie.

Bovendien zal het duo Borgers & Breukers, thuis in stokoude blues en country, enkele passende liederen ten gehore brengen.
De presentatie vindt op zondag 25 november plaats bij Galerie Bonnard.

De inloop is vanaf half 3 met de officiële opening om 15.00 uur. Uiteraard is Krieg zelf aanwezig en is er ook werk van haar te zien.

Precious bodies wordt uitgegeven door Van Spijk Publishers te Venlo, is die zondag al verkrijgbaar en ligt daarna in de boekhandel. Het telt 144 bladzijden met meer dan zestig afbeeldingen en kost 29,50 euro.

Aanwezige kunstenaars

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken