In kunst bestaan geen grenzen

Van 29 mei t/m 3 juli is de lang verwachte solo- expositie van Ksenya Istomina bij Galerie Bonnard in Nuenen te zien. Al ruim 2 jaar is de populaire en inmiddels wereldberoemde jonge kunstenares bezig met het maken van schilderijen voor deze expositie.

Ter gelegenheid van de Solo- expositie van Ksenya Istomina ‘Gedichten in verf‘verschijnt er een boek met schilderijen en tekeningen van de jonge, zeer getalenteerde, kunstenares.

Twijfel

Na de inval van Rusland in Oekraïne leek de hele voorbereiding van Ksenya Istomina voor niets geweest te zijn, toch is het gelukt de schilderijen naar Nederland te krijgen en kan Galerie Bonnard de expositie op zondag 29 mei openen. Eerder bestond er de nodige twijfel of het slim was een expositie met een Russische kunstenares te organiseren.

Na overleg met de Oekraïense kunstenares Tania Rivilis, ook in de collectie van Galerie Bonnard en overleg met de tijdelijk in Eindhoven wonende en gevluchte Oekraïense kunstenares Kataryna Biletina werd besloten de expositie door te laten gaan. Bijzonder enthousiast reageerden beide kunstenaars op het werk van Ksenya Istomina. Het blijkt ook voor hen een kunstenares waar zij al jaren met veel plezier naar kijken.

Tevens werd besloten dat het werk wat Kataryna Biletina maakte als vluchteling ook te zien is in de expositie net als het werk van Tania Rivilis.

page2image44167568

“Imperial Academy of Arts”

Ksenya Istomina woont en werkt in Sint-Petersburg, de plek waar zich ook de befaamde “Imperial Academy of Arts” bevindt. Zij studeerde vanaf haar 15e t/m haar 27e aan deze academie met een curriculum wat bijna 300 jaar hetzelfde is en gestoeld is op de Nederlandse, Belgische en Italiaanse kunsthistorie met namen als Rembrandt, Rubens en Caravaggio.

Galerie- eigenaar/ kunstenaar David van der Linden was daar in 2018 als student van de Klassieke Academie in Groningen. Na het insturen van studies verdiende hij een studiemaand met 12 studenten uit de hele wereld op deze academie en ontmoette daar de kunstenares en toen nog eindexamenkandidaat Ksenya Istomina. Van der Linden was later bij het afstuderen aanwezig en hoorde hoe Istomina ‘Cum Laude’ haar diploma behaalde en bedolven werd onder de loftuitingen van haar docenten.

Bijzondere bijkomstigheid is dat de twee eerdergenoemde kunstenaars uit Oekraïne beiden ook aan deze academie hun kunstopleiding volgden. Kataryna Biletina logeerde daarvoor een aantal jaren bij haar oma in Rusland. Tania Rivilis reisde op een neer vanuit haar huidige woonplaats in Duitsland en volgde masterclasses in plaats van de gehele academische opleiding.

page3image44096832

Tania Rivilis

page4image44092672

In mei 2022 won Tania Rivilis de eerste prijs bij ‘The Royal Portrait Painters Society’ in London. Vanaf dat galerie Bonnard in 2017 opende op de nieuwe locatie wordt de kunstenares wereldwijd vertegenwoordigd door Galerie Bonnard.

Tania Rivilis woont sinds 2012 met haar man in Duitsland. Geboren uit een Russische moeder en een Indiase vader bracht zij haar hele leven tot 2012 door in de Oekraïne. Na haar verhuizing naar Duitsland Tania RivilisCat People 80 x 80 cm olieverf

ging zij, naast haar werk, stevig aan de slag met het tekenen en schilderen. Niet zonder succes. Hard werken aan haar techniek en haar eigen stijl zorgde ervoor dat ze in 2013 een eerste solo-expositie had met grafiek. Inmiddels had zij met haar schilderijen, tekeningen en grafiek exposities in Rusland en Duitsland. Tania behoort met haar schilderijen tot de vaste collectie van Galerie Bonnard.

page4image44099328

Kataryna Biletina

page5image44274144

Deze momenteel uit de Oekraïne gevluchte kunstenares, is schilderes en boekgraficus. Ze werd geboren in 1977 in Sverdlovsk (USSR).
De huidige situatie in haar land is een vreselijke die uiteindelijk wel geleid heeft tot onze kennismaking in onze galerie in Nuenen. Op dit moment is Kateryna op de vlucht voor de oorlog en woont afwisselend in Eindhoven en Duitsland.

Het was, na gevlucht te zijn, moeilijk voor Kateryna om zichzelf te concentreren op creatieve vlak maar de wens en drang om te schilderen en schilderijen te maken won.
De schilderijen die we bij Galerie Bonnard aanbieden en laten zien, zijn gemaakt in deze laatste maanden tijdens haar evacuatie. Ze weerspiegelen de droevige ervaringen van dit moment en onzekerheid over de toekomst.

Afbeelding: Kataryna Biletina, Spring 30 x 15 cm olieverf op doek

 

Ksenya Istomina

De stijl die Ksenya Istomina in haar werk laat zien, laat zich omschrijven als persoonlijk, dromerig, een met zachte penseelvoering en een zichtbare liefde voor de verfstreek, bijzondere en verstillende composities en een ‘rustige en verstillend’ kleurenpalet.

Haar schilderijen, interieurs, portretten en stillevens, allen ‘naar het leven’ geschilderd- zijn vlot geschilderd met een virtuoze toets- en laten een ultieme vormbeheersing zien. Ze tonen een realiteit die aan een rustige en vredige wereld doen denken. Ze fluisteren, doen ontspannen. Schilderijen die ogen als gedichten, waarbij een verfstreek veel meer vertelt dan ‘dat ene’ wat je meteen denkt te kunnen zien. Gedichten, maar dan in verf.

De expositie zal geopend worden op zondag 29 mei.

 

Vanaf 14.00 is er live- muziek van singer/songwriter Nora van Mill. Zij begeleidt zichzelf op piano en gitaar.

Om 14.30 wordt de expositie geopend en het eerste exemplaar van het boek ‘Painted Poems’ overhandigd. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van deze solo- expositie bij Galerie Bonnard. In het boek een overzicht van de schilderijen van Ksenya Istomina van haar afstuderen in 2019 t/m deze exposite.

 

Recente berichten
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken