Deze Britse kunstenares is nieuw voor Nederland, in de rest van de wereld is haar werk inmiddels een begrip. We snappen waarom. Een schilderij van Pam Hawkes is iets merkwaardigs. Het is tegelijk een mix van modern en middeleeuws. Het is persoonlijk en toch heeft het een uitdagende epische kwaliteit. En hoewel het onderwerp sensueel kan zijn, stralen de afgebeelde modellen vaak een koele onthechting uit.
Deze tegenstelling is wat mensen leuk vinden aan het werk van Pam Hawkes. En ze houden er echt van. Pam is een van de meest populaire artiesten van dit moment ‘op het continent’. We zijn dan ook blij dat ze een hele serie werken heeft gemaakt voor Galerie Bonnard. Hiermee kunnen we haar haar bijzondere werk in Nederland introduceren vanaf de expositie ” Grenzeloos’.
De werken bevatten glorieuze voorbeelden van Pam op haar best.
Je ziet combinaties die doen denken aan aan Byzantijnse religieuze iconen met de schilderkunst van eeuwen daarna. De gouden heilige kunst van 1000 jaar geleden was altijd een inspiratie voor Pam, wat haar bij de hedendaagse schilders behoorlijk ongebruikelijk maakt. En ze creëert met de elementen van iconen in haar werk een magisch effect. Ze legt uit: “De ambachtslieden die deze beelden hebben geschilderd mochten niet afwijken van de door de kerk voorgeschreven beeldtaal. En toch lijken deze iconen het op zich te nemen, ongeacht de persona die de toeschouwer of aanbidder nodig heeft. Mijn werk kost hier veel van. ”
Pam kwam tot haar unieke stijl (door een voormalige leraar ‘modern gothic’ genoemd) gedurende tientallen jaren van hard werken en studeren. Ze begon als de klassieke kunstacademie – met de nadruk op kunst vanaf 11 jaar – voordat ze aan het werk ging in de beroemde juwelenwijk van Birmingham. Maar toen kwam het leven tussenbeide en het was niet tot haar dertiger jaren dat Pam de kans kreeg haar talent opnieuw te bezoeken. Kort daarna had ze een MA van de University of Central England en begon ze lezingen te geven over het tekenen van kunst en het leven op scholen en universiteiten in de regio.
Ze geeft toe dat ze niet altijd oefent wat ze leert. Pam kent de waarde van voorbereiding, maar negeert het vaak in haar eigen benadering van schilderen. “Ik druis in tegen alles wat mij is geleerd en heb geleerd,” zegt ze. “Ik doe zelden onderzoek of voorbereidende tekeningen. Ik ga meteen door met een half idee en werk het uit terwijl ik verder ga. ”
En het werkt! Pam’s free-wheeling benadering resulteert in een aantal spectaculair originele ideeën. En ze zien er zeker niet ongevormd of onafgemaakt uit. Nogal Het tegenovergestelde. Pam’s schilderijen zijn altijd prachtig gecomponeerd – zelfs als ze vreemd zijn in wat ze uitbeelden.
De echo van die Byzantijnse iconen is hier duidelijk zichtbaar. Het gouden kleurenschema, het klassiek geposeerde onderwerp en de ongewone omlijsting. Raar en geweldig. Links het voorbeeld van het schilderij ‘Spring’, een trouwportret met bijzondere omkadering en een Halo van bijen.
En er zijn andere voorbeelden van Pam’s levendige ideeën in de expositie.
Pam Hawkes zelf zegt:
“De personages in mijn schilderijen geven niet gemakkelijk hun verhalen weg. Het is een verleidelijke wereld waar ze naar verwijzen, een plek van mythevorming en mysterie. Ze nodigen ons uit op een bepaald niveau om te speculeren over de geïdealiseerde herinneringen aan hun leven en een tweede gedachte te geven aan de halfvergiste fabels die we allemaal verzamelen en door onze eigen wereld dragen. “
We zijn er trots op haar te kunnen presenteren, het werk is te zien vanaf donderdag 24 februari 2019.