14 december: Lezing Titus Meeuws & Galerie Bonnard

Donderdagavond 14 december organiseren we weer een lezing. Deze keer komt de Haagse kunstenaar Titus Meeuws een lezing verzorgen waarbij hij ingaat op ‘Creativiteit’. Het werk van Titus Meeuws is te zien tijdens onze expositie ‘Onze Sterren van het Doek’. Hij nam deel aan het TV- programma ‘De Nieuwe Vermeer’.

Na de lezing van Titus Meeuws gaat David van der Linden, eigenaar van Galerie Bonnard en kunstenaar, in op de samenstelling van de expositie ‘Onze Sterren op het Doek’. David nam in december ’22 deel aan ‘Sterren op het Doek’ en er is ook van hem werk te zien tijdens de expositie.

Hieronder meer informatie over de inhoud van de lezingen.

Titus Meeuws vertelt over:

ALS HET KUNSTWERK ZOU KUNNEN SPREKEN

Ieder mens is creatief. Dat creativiteit slechts gezien wordt als een aan kunst gekoppelde kwaliteit berust op een misverstand. Creativiteit is niets anders dan een eigenschap die het ons mogelijk maakt te overleven.

Het is wel een gegeven dat de kunstenaar dagelijks te werk gaat vanuit een nog onbekend pad, zonder exact te weten waar dit pad naar toe leidt. In tegenstelling tot sommige andere beroepen werkt de kunstenaar zonder formats, het dagelijks creëren gebeurt vanuit het vertrouwen in de eigen creativiteit. Titus vindt dit een fascinerend gegeven en is ervan overtuigd dat alles wat we dagelijks ervaren aanvankelijk op eenzelfde speelse ontdekkende manier tot stand kwam. Toch zien we onszelf vastlopen in systemen die bedoeld waren om veiligheid en duidelijkheid te garanderen. Juist die twee zekerheden vallen weg als je je overgeeft aan het creatieve proces.

Kun je creativiteit trainen? Waar vind je jouw creativiteit? Wat is discipline? Hoe reflecteer je een resultaat? Waar komen ideeën vandaan? Hoe ga je om met kritiek?

Vanuit zijn eigen ervaring en gesprekken die Titus opnam voor podcast ZINtuig zoekt hij naar antwoorden op deze essentiële vragen. Samen met bevriend psycholoog Joris de Boer werkte Titus naar een samenhangend verhaal dat voor iedereen herkenbaar en toepasselijk zal zijn.

“Dit is niet van mij, het is een universeel gegeven dat ik wil delen, want als ik naar makers kijk, of hun boeken lees, dan haal ik er telkens dezelfde kern uit. Er is echter geen vaste werkwijze te omschrijven die tot succes leidt. Het gaat om een mentaliteit, een manier van ‘zijn’ zonder de essentie onopgemerkt uit het oog te verliezen.”

In de lezing Als het kunstwerk zou kunnen spreken neemt Titus ons mee in het proces vergezeld door afbeeldingen en video opnames van de gesprekken die hij opnam.

David van der Linden vertelt over:

‘ONZE STERREN VAN HET DOEK’

Galerie Bonnard streeft ernaar afwisselende exposities van hoge kwaliteit te organiseren. We kunnen stellen dat we hier de afgelopen jaren in geslaagd zijn. Zonder onze kunstenaars had dat niet gekund. Daarnaast kunnen we als galerie ook moeilijk zonder de aandacht die anderen aan onze kunstenaars en collectie besteden. Aandacht voor kunst heeft helaas niet alleen te maken met de kwaliteit van de kunstwerken. Vaak tellen zaken als; wie vindt het mooi, is het een bekende kunstenaar, past de kleur bij de bank net zo hard mee. Een galerie kijkt anders, een galerie kijkt naar kwaliteit.

Wat maakt een kunstenaar voor galerie Bonnard een ‘ster’ waarmee zij exposities organiseren, die zij willen vertegenwoordigen? Waarom een expositie naar aanleiding van TV programma’s?  Zoals trouwe bezoekers van de lezingen gewend zijn zal er ook worden ingegaan op het werk van de kunstenaars die werk gemaakt hebben voor de expositie en deelnamen aan een of meerdere van de genoemde TV- programma’s. Uiteraard is er ruime mogelijkheid voor het stellen van vragen en het bekijken van de expositie ‘Onze Sterren van het Doek’.

Donderdag 14 december

Aanvang:  19.30

Einde:        21.30

Alleen toegang na vooraanmelding, er is een maximum aantal plaatsen.

Aanmelden via een e-mail naar david@galeriebonnard.com

 

Recente berichten
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken