Cursus plein air schilderen met Peter Durieux en Robin d'Arcy Shillcock

19 t/m 23 augustus 2019  ( VOL)

Cursus plein-air schilderen bij Galerie Bonnard.

Wie onze galerie binnenloopt zal altijd zien dat we een grote liefde opbrengen voor het ‘plein-air’ werk. Tekeningen van Peter Durieux, buiten gemaakt, schilderijen van mensen als José Salvaggio, Joost Doornik, Flip Gaasendam, Eric Schutte, Jos Leurs, Rutger Hiemstra, Ronald Soeliman(schilderij op afbeelding) en behoorlijk wat andere ‘ buitenschilders’ sieren onze wanden. Ook werk van etser Charles Donker is altijd ter plaatse, op de koperen plaat,  gemaakt.

De spontaniteit van het ‘buiten en naar het leven’  werken is vaak spannend en afwisselend om te zien. Afgelopen augustus (2017) organiseerden we de eerste cursus ‘ En plein air’ die mensen uit heel Nederland naar Nuenen bracht. Het hoge niveau van de cursus werd erg gewaardeerd, deelnemers waren erg enthousiast over de docenten, omgeving en organisatie.

Het Eindhovens Dagblad over de cursus die we organiseerden in augustus 2017:

Uit het Eindhovens Dagblad van 24 augustus 2017

VAN GOGHS LANDSCHAP ALS INSPIRATIEBRON

NUENEN – Rondom de Collse Watermolen staan een tiental ezels opgesteld. Er wordt geschilderd door deelnemers aan de cursus plenair schilderen, georganiseerd door Galerie Bonnard uit Nuenen. De cursusleiders zijn Joost Doornik en Peter Durieux, kunstenaars en docenten aan de Klassieke Academie in Groningen. David van der Linden van Bonnard: “We willen meer doen dan exposities organiseren, Bonnard moet een plek worden waar je kunst kunt beleven.”

 

Een goed moment om hier een traditie van te maken

Vincent van Gogh

De beroemdste inwoner van Nuenen, Vincent van Gogh, liep aan het einde van de 19e eeuw met schetsboek, potlood en houtskool door Nuenen en omgeving om alles wat hij zag vast te leggen. Uiteindelijk ging hij ook in Nuenen verf gebruiken en schilderde op diverse locaties bewoners, stillevens en indrukken van Nuenen op doek. Zelfs gaf hij cursus ‘ plein-air’ schilderen aan enkele mensen. Hierdoor kon hij wat verdienen. Geld wilde hij niet verdienen schreef hij aan zijn broer Theo. “Ge moet me tubes verf geven” is wat hij hen zei, immers, zo schreef hij,” ik wil veel schilderen, aanhoudend”. Onlangs werd een beroemd schilderij van de kunstenaar, ‘De Genneper Watermolen’, aangekocht door het Noord Brabants museum in Den Bosch.

 

 

Plein air cursus 19 augustus t/m 23 augustus 2019 met Peter Durieux en Robin d’Arcy Shillcock

De docenten:

Peter Durieux is al jaren als docent verbonden aan de Klassieke Academie in Groningen en verzorgt daarnaast jaarlijks masterclasses en pleinairweken in Frankrijk, Italië, Engeland en Nederland. Het afgelopen jaar ook bij ons in Nuenen. Durieux is internationaal bekend als kunstenaar en zijn werk kent verzamelaars over de hele wereld. De solo-expositie in oktober en november 2017 was zeer succesvol en zijn verkochte werk is terug te vinden in oa Nederland, België, Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten. Als je meer over Peter Durieux wilt lezen kan dat hier. Bovendien hebben we van deze kunstenaar altijd werk in onze galerie hangen.

 

De tweede docent is Robin D’Arcy Shillcock. Deze, van oorsprong Australische, Nederlandse kunstenaar woont en werkt in Groningen. Lesgeven doet hij overal ter wereld. De omgeving van Nuenen kent hij als zijn broekzak doordat hij hier als kind een periode heeft gewoond. Omdat zijn familie nog steeds in de omgeving woont is hij regelmatig hier in het landschap te vinden om wat dagen schilderend door te brengen. Tijdens een bezoek aan de galerie wist hij dan ook meteen waar in Nuenen hij dan graag met de groep zou willen gaan werken. Het zal in ieder geval ook in ‘Het Nuenens Broek’ zijn. Shillcock is een wereldreiziger die op alle plekken waar hij komt zijn indrukken ‘en-plein-air’ vastlegt met zijn penselen op doek of in zijn schetsboek. Dit schilderen heeft Robin d’Arcy Shillcock op de moeilijkst bereikbare plaatsen ter wereld gedaan. Hier vind je meer informatie over deze bijzondere kunstenaar. Vanaf begin 2018 zullen we ook werk van deze kunstenaar in onze galerie te zien en te koop hebben

We werken bij deze twee docenten met maximaal 15 deelnemers. 

Het programma:

We werken tijdens deze cursus op ‘op locatie’ dat wil zeggen dat er, afhankelijk van het weer ‘en plein air’, op een open of beschutte plek gewerkt wordt aan een aantal werken. De week kent een programma met een opbouw. Er wordt een start gemaakt waarbij de cursisten kijken naar compositie en tonaliteit. Het werken met houtskool, krijt en zwarte acrylverf is hiermee de start voor het opzetten van het schilderij in kleur. We zijn tijdens deze week op twee uiteenlopende locaties aan het werk.

Uiteraard is een keuze voor compositie, een tonale opzet maken, het opbouwen en vervolgens afronden van het schilderij een belangrijk onderdeel van de cursus. De twee docenten zullen hier stevig in begeleiden en alle vragen op dit gebied zijn dan ook van harte welkom. Juist leren wat een schilderij of tekening een goede tekening maakt, leren kiezen wat van belang is in een compositie en wat juist niet, behoort tot de basis.

 Gegevens:

Naar eigen wens kan met olieverf, acrylverf of aquarelverf worden. Uiteraard behoort ook tekenen tot de opdrachten. Voordat er geschilderd wordt zult u compositieschetsen maken met houtskool en/of potlood

Wanneer u het fijn vindt kan de docent u bij deze keuze begeleiden.

U kunt uw eigen materialen meenemen. Wanneer u het wenst kunnen wij voor uw materiaal zorgen. Bij de aanmelding kunt u dit aangeven en maken we hierover afspraken.

(ezel, schilder en/of tekenmaterialen)

Waar:                  Nuenen, start bij Galerie Bonnard, Berg 9 in Nuenen.

Wanneer:         maandag  19 augustus t/m vrijdag 23 augustus 2019

Tijd:                    Iedere dag van 9.30-16.00 ( m.u.v. maandag start 10.30)

Inclusief:          lunch, koffie, thee en versnaperingen

Kosten:              € 495,- per cursist.

Waar:                 Diverse locaties in en rond Nuenen.

Aanmelding:    

  1. U meldt zich aan via Galerie Bonnard via het formulier of mail naar david@galeriebonnard.com
  2. Daarna ontvangt u een bevestiging en het verzoek om te betalen.
  3. Na betaling bent u definitief ingeschreven.
  4. U ontvangt een materialenlijst en het programma.

Informatie: 

David van der Linden 0613763320 of david@galeriebonnard.com

En plein air met Peter Durieux en Robin d'Arcy Shillcock

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken