Cursus plein air schilderen met Ronald Soeliman

25 t/m 28 augustus 2020

Ronald Soeliman verzorgt een cursus plein-air schilderen  bij Galerie Bonnard. (4 dagen)

Tijdens de cursus van vier dagen zullen de cursisten onder leiding van Ronald op diverse plekken, bekend door het werk van Vincent van Gogh, aan het werk gaan. De opbouw zal onder begeleiding van Soeliman plaatsvinden.

De docent:

Ronald Soeliman

 

De sympathieke kunstenaar uit het Drenthe is zeer regelmatig bij ons in de galerie. Met schilderijen maar ook uit enthousiasme wanneer hij een expositie van een collega- kunstenaar bezoekt. Opvallend is dan dat hij binnen de kortste keren een groep mensen om zich heen heeft staan. Ronald vertelt dat enthousiast over de dán exposerende kunstenaar en het werk. Gedreven en enthousiast wijst hij de luisteraars op de kwaliteiten van het werk en hoe de kunstenaar te werk is gegaan. Zijn verhalen gaan o.a. over de gekozen kleuren, compositie, toets en het licht in het werk. Tijdens een demonstratie in de galerie was te zien hoe bijzonder het palet van de kunstenaar is en hoe ferm hij zijn toetsen neerzet.

 

 

Het programma:

We werken tijdens deze cursus op ‘op locatie’ dat wil zeggen dat er, afhankelijk van het weer ‘en plein air’, op een open of beschutte plek gewerkt wordt aan een aantal werken. De week kent een programma met een opbouw. Er wordt een start gemaakt waarbij de cursisten kijken naar compositie en tonaliteit.

We zijn tijdens deze week op twee uiteenlopende locaties aan het werk.

Uiteraard is een keuze voor compositie, een tonale opzet maken, het opbouwen en vervolgens afronden van het schilderij een belangrijk onderdeel van de cursus. Ronald Soeliman zal hier stevig in begeleiden en alle vragen op dit gebied zijn dan ook van harte welkom. Juist leren wat een schilderij of tekening een goede tekening maakt, leren kiezen wat van belang is in een compositie en wat juist niet, behoort tot de basis.

Gegevens:

Naar eigen wens kan met olieverf, acrylverf of aquarelverf worden. Uiteraard behoort ook tekenen tot de opdrachten. Voordat er geschilderd wordt zult u compositieschetsen maken met houtskool en/of potlood

Wanneer u het fijn vindt kan de docent u bij deze keuze begeleiden.

U kunt uw eigen materialen meenemen. Wanneer u het wenst kunnen wij voor uw materiaal zorgen. Bij de aanmelding kunt u dit aangeven en maken we hierover afspraken.

(ezel, schilder en/of tekenmaterialen)

Het programma sturen we een maand voordat de cursus plaats vindt toe. Mochten er vragen zijn hierover neem dan gerust contact op, we beantwoorden ze graag.

Waar:                  Nuenen, start bij Galerie Bonnard, Berg 9 in Nuenen.

Wanneer:         dinsdag  25 augustus t/m vrijdag 28 augustus 2020 ( 4 dagen)

Tijd:                    Iedere dag van 9.30-16.00

Inclusief:          lunch, koffie, thee en versnaperingen

Kosten:              € 495,- per cursist.

Waar:                 Diverse locaties in en rond Nuenen.

Aanmelding:    

  1. U meldt zich aan via Galerie Bonnard via het formulier of mail naar david@galeriebonnard.com
  2. Daarna ontvangt u een bevestiging en het verzoek om te betalen.
  3. Na betaling bent u definitief ingeschreven.
  4. U ontvangt een materialenlijst en het programma.

Informatie: 

David van der Linden 0613763320 of david@galeriebonnard.com

 

Galerie Bonnard en ‘En Plein Air’ werk.

Wie onze galerie binnenloopt zal altijd zien dat we een grote liefde opbrengen voor het ‘plein-air’ werk. Tekeningen van Peter Durieux, buiten gemaakt, schilderijen van mensen als José Salvaggio, Joost Doornik, Flip Gaasendam, Eric Schutte, Jos Leurs, Rutger Hiemstra, Ronald Soeliman (schilderij op afbeelding) en behoorlijk wat andere ‘ buitenschilders’ sieren onze wanden.

Ook werk van etser Charles Donker is altijd ter plaatse, op de koperen plaat,  gemaakt.

De spontaniteit van het ‘buiten en naar het leven’  werken is vaak spannend en afwisselend om te zien. In augustus 2017 organiseerden we de eerste cursus ‘ En plein air’ die mensen uit heel Nederland naar Nuenen bracht. Het hoge niveau van de cursus werd erg gewaardeerd, deelnemers waren erg enthousiast over de docenten, omgeving en organisatie.

Het Eindhovens Dagblad over de cursus die we organiseerden in augustus 2017:

Uit het Eindhovens Dagblad van 24 augustus 2017

VAN GOGHS LANDSCHAP ALS INSPIRATIEBRON

NUENEN – Rondom de Collse Watermolen staan een tiental ezels opgesteld. Er wordt geschilderd door deelnemers aan de cursus plenair schilderen, georganiseerd door Galerie Bonnard uit Nuenen. De cursusleiders zijn Joost Doornik en Peter Durieux, kunstenaars en docenten aan de Klassieke Academie in Groningen. David van der Linden van Bonnard: “We willen meer doen dan exposities organiseren, Bonnard moet een plek worden waar je kunst kunt beleven.”

Vincent van Gogh

De beroemdste inwoner van Nuenen, Vincent van Gogh, liep aan het einde van de 19e eeuw met schetsboek, potlood en houtskool door Nuenen en omgeving om alles wat hij zag vast te leggen. Uiteindelijk ging hij ook in Nuenen verf gebruiken en schilderde op diverse locaties bewoners, stillevens en indrukken van Nuenen op doek. Zelfs gaf hij cursus ‘ plein-air’ schilderen aan enkele mensen. Hierdoor kon hij wat verdienen. Geld wilde hij niet verdienen schreef hij aan zijn broer Theo. “Ge moet me tubes verf geven” is wat hij hen zei, immers, zo schreef hij,” ik wil veel schilderen, aanhoudend”. Onlangs werd een beroemd schilderij van de kunstenaar, ‘De Genneper Watermolen’, aangekocht door het Noord Brabants museum in Den Bosch.

 

 

In september 2020 zullen we voor de tweede maal een ‘En Plein Air weekend’ organiseren in Nuenen. Wil je meedoen? Dat kan gratis. Je bent zelfs van harte welkom!! Neem hiervoor even contact op met david@galeriebonnard.com .

En Plein Air met Ronald Soeliman

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken