Meesterschilder Carolien van Olphen wint ‘De Nieuwe Vermeer’

Carolien van Olphen, behorend tot de vaste collectie van Bonnard, komt met een schilderij  in het Mauritshuis in Den Haag te hangen.
Ze won deze prijs bij het TV programma ‘De Nieuwe Vermeer’.

 

Het oordeel van de jury was dat zij zich het best heeft weten te verplaatsen in het gestolen en onvindbare schilderij van Johannes Vermeer. Hoofd curator van het Rijksmuseum Pieter Roelofs en Abbie Vandivere van het Mauritshuis vormen voor dit programma dee tweekoppige jury. Haar opdracht was het schilderij Het Concert van de zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer zo goed mogelijk na te maken. Alsof hij net van de ezel af was gekomen, met kleuren zoals die eeuwen geleden eruit hadden gezien, aldus Van Olphen zelf.

Erg Spannend!

Dat was haar volgens de jury goed gelukt. „Ze vonden het geheel het meest overtuigend”, vertelt Carolien. „Het was wel erg spannend. Ze hebben ongeveer een half uur lang mijn schilderij en die van mijn tegenstander Niek Hendrix beoordeeld op het podium. Ze noemden alle goede en slechte punten van beide schilderijen op. Maar ze begonnen met alle goede punten van Niek zijn werk, dus ik dacht dat ik had verloren. Dat deden ze natuurlijk expres om ons op het verkeerde been te zetten.”

'Het Concert' van Johannes Vermeer.

‘Het Concert’ van Johannes Vermeer.

 

De winnende reproductie van Vermeers Het Concert, door Carolien van Olphen.

De winnende reproductie van Vermeers Het Concert, door Carolien van Olphen.

Eigen stijl

Het succes van schilderen zoals Vermeer heeft er niet voor gezorgd dat ze haar hele eigen schilderstijl – hedendaags realistisch – om gaat gooien. „Ik heb er veel van geleerd, maar ik was zo blij toen ik klaar was. Mijn hele atelier hing vol met spullen over Vermeer. Heerlijk dat ik dat weg kon doen.”

Carolien van Olphen na de prijsuitreiking van het programma 'De Nieuwe Vermeer'.

Carolien van Olphen na de prijsuitreiking van het programma ‘De Nieuwe Vermeer’.

 

Expositie Galerie Bonnard

Op 29 oktober 2023 openen we een expositie waaraan Carolien van Olphen nu al hard aan het werk is. Eerder werk van haar is nu al in de galerie aanwezig, via deze link kun je al haar werk bekijken

KLIK HIER

Het winnende schilderij ‘Het Concert’ wat Carolien maakte zal nadat het in het Mauritshuis te zien is geweest, in oktober 2023 bij Galerie Bonnard te zien zijn tijdens de expositie die we met haar eigen werk organiseren. Meer informatie over dit werk en deze expositie zal later op de website verschijnen.

Aanbevolen berichten
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken