KunstKoopregeling Mondriaanfonds nu ook bij Galerie Bonnard

Goed nieuws, ….. (en minder goed nieuws).

In december 2018 vroegen we aan om mee te mogen doen met de renteloze kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. In juli kregen we bericht dat ee zijn toegelaten. Goed nieuws! Daarbij ook meteen het bericht dat de ABN-AMRO gaat stoppen met het verstrekken van de leningen voor de particulieren die de kunst renteloos kopen. We zijn echter tóch blij met de toelating bij dit fonds, we zien het ook als een erkenning voor onze fantastische collectie.

Dus… als je hiervan gebruik wil maken, je kunt t/m februari 2020 bij Galerie Bonnard een schilderij of beeld van een Nederlandse kunstenaar kopen met een renteloze lening van het Mondriaanfonds.

Daarnaast, en dat gaat daarna gewoon door, kun je ook via onszelf zonder rente een schilderij of beeld op afbetaling kopen. Het verschil is eenvoudig. Bij ons betaal je 50% van het totale aankoopbedrag aan, bij het Mondriaanfonds 10%. Bij geen van beiden betaal je rente. Bij de regeling van ons is dat service van onszelf, bij de regeling met de ABN-AMRO betaalt het Mondriaanfonds de rente aan de bank en de bank verstrekt de lening. Daarnaast heb je bij ons geen lening, je betaalt het schilderij of het beeld in termijnen.

Vragen hierover kun je natuurlijk altijd stellen. Hieronder de uitleg van het Mondriaanfonds.

Kunst kopen is geen kunst met de KunstKoop – 100% kunst | 0% rente

Met de KunstKoop kunnen particulieren kunst of vormgeving op afbetaling kopen bij meer dan 120 galeries verspreid over Nederland, zonder dat zij rente hoeven te betalen. Als u een renteloze lening afsluit via de KunstKoop betaalt u namelijk niet het totaalbedrag ineens, maar lost u af in maandelijkse termijnen. Hiervoor heeft het Mondriaan Fonds een overeenkomst gesloten met ABN AMRO, het Mondriaan Fonds vergoedt de rente. Sinds 1997 maakten meer dan 50.000 kopers gebruik van de KunstKoop en kochten voor ruim 164 miljoen euro aan kunstwerken.

De KunstKoop is een regeling ter versterking van de particuliere kunstmarkt en ter bevordering van de verkoop van beeldende kunst en vormgeving.

Wanneer geldt de KunstKoop? 

  • Het werk moet worden gekocht bij een galerie die aangesloten is bij de KunstKoop.
  • De regeling is van toepassing voor particulieren in de leeftijd van 18 tot en met 77 jaar. Hierbij geldt dat de lening maximaal mag lopen tot de 79e verjaardag. (Dat betekent dat personen van 76 jaar voor maximaal twee jaar een lening kunnen afsluiten en personen van 77 jaar voor maximaal één jaar. De minimale looptijd is in alle gevallen één jaar.)
  • De regeling geldt voor kunstwerken (minimumprijs 750 euro) die gemaakt zijn ná 1945 door nog levende kunstenaars.
  • Werken in oplage moeten aan bij de de galeriehouder bekende eisen voldoen.
  • Het werk mag niet eerder verhandeld zijn.

Hoe werkt de KunstKoop? 

U besluit een kunstwerk te kopen in een galerie die deelneemt aan de KunstKoop. U sluit met de galeriehouder een koopovereenkomst en doet de aanbetaling. Bij de meeste galeries ontvangt u een papieren aanvraagformulier dat u samen met de bijbehorende bijlagen per post naar ABN AMRO kunt sturen.

In beide gevallen beoordeelt de bank na ontvangst of de lening kan worden verstrekt volgens de richtlijnen van consumptief krediet. Toetsing en registratie van de lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel maken deel uit van de procedure. Als de lening wordt toegekend, betaalt de bank het totaalbedrag rechtstreeks aan de galerie en lost het bedrag in termijnen af. De rente van de lening wordt door het Mondriaan Fonds aan de bank betaald. Er zijn geen administratieve kosten.

Wat zijn de maandelijkse lasten?

  • De aanbetaling bedraagt in ieder geval 10 procent van de prijs. De gevraagde betaling is maximaal 450 euro. Indien gewenst kunt u meer aanbetalen. Voor werken met een kostprijs boven 7.950 euro gelden hogere aanbetalingen.
  • U betaalt minimaal 22,50 euro per maand aan aflossing.
  • De lening bedraagt minimaal 675 euro en maximaal 7.500 euro per kunstwerk. Kost het kunstwerk meer, dan voldoet u het resterende bedrag zelf.
  • De looptijd van een lening is minimaal één jaar en maximaal drie jaar. U kunt altijd zonder extra kosten vervroegd aflossen.

U kunt een indicatie van de hoogte van uw aflossingen berekenen via het calculatieprogramma. Zo ziet u in een oogopslag wat de KunstKoop voor u kan betekenen bij de aanschaf van een kunstwerk.

Beëindiging samenwerking ABN AMRO voor KunstKoop
ABN AMRO heeft de samenwerking met het Mondriaan Fonds met betrekking tot de KunstKoopregeling opgezegd. De KunstKoopregeling in de huidige vorm zal daarom worden beëindigd per 1 april 2020. Aanvragen voor leningen kunnen tot en met 29 februari 2020 bij ABN AMRO worden ingediend.

Recente berichten
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken