Johannes Vermeer en Cornelis le Mair.
De Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair, onlangs nog een half uur op TV bij Floortje Dessing, is vooral bekend om zijn stillevens en monumentale schilderijen die ogen als ‘recht uit de 17e eeuw’. Al jaren is de kunstenaar dagelijks bezig met het maken van zijn schilderijen, beelden, met schrijven en het maken van muziek. Daarnaast geeft hij ‘Masterclasses’ en ontvangt hij regelmatig mensen.
Deze laatste activiteiten konden voor een deel geen doorgang vinden. Dat zorgde ervoor dat er meer tijd was om te schilderen. Één van de vele plannen die le Mair al lange tijd had, was het kopiëren van enkele schilderijen van Johannes Vermeer. Een studie zou het worden naar compositie, kleurgebruik en naar het geweldige licht in het werk van de Nederlandse Meester uit Delft. Vermeer leefde van 1632 t/m 1675. Deze periode is ook voor het andere werk van le Mair zijn grootste inspiratiebron.
Hij koos voor twee bijzondere werken die om uiteenlopende redenen vrijwel of zelfs helemaal niet in het openbaar te zien zijn.
Beiden schilderijen zijn belangrijke werken met een verhaal. Bij het eerste werk niet zo’n mooi verhaal. Het schilderij ‘Het concert’ werd in 1990 gestolen uit een museum in Boston en sindsdien is er niets meer van vernomen.
Het andere werk ‘De muziekles’ is ook niet in een openbare collectie te zien, het is in bezit van de Engelse koningin en was alleen in Nederland te zien tijdens een expositie in ‘Het Mauritshuis’. Het werd voor die periode uitgeleend. Het schilderij wordt door sommigen ‘het schilderij met een foutje genoemd’. De dame die muziekles heeft zou, op de rug gezien, de leraar aankijken en in de spiegel naar haar handen kijken. Of dit werkelijk zo is of het slechts zo lijkt, dat zal de vraag blijven. Wel is het zeker dat Vermeer terwijl hij schilderde nogal eens van compositie veranderde om het beeld ‘beter’ te maken.
Het kopiëren van deze twee werken was voor Cornelis le Mair een klus die ruim een half jaar van zijn tijd in beslag nam. Zorgvuldig bestudeerde hij diverse reproducties, afbeeldingen die hij tot zijn beschikking kon krijgen. Vervolgens is hij aan het werk gegaan op de wijze waarop Vermeer destijds geschilderd heeft.
Het resultaat is verbluffend.
Om de panelen waarop le Mair het werk schilderde maakte hij vervolgens zelf de lijsten.
De schilderijen zijn te zien (en te koop) bij Galerie Bonnard. Tijdens de huidige ‘Lockdown’ periode alleen op afspraak. Zodra ‘de Lockdown’ verleden tijd is weer tijdens onze openingstijden van do t/m zondag tussen 11-18 uur. Ook dan is het buiten deze tijden altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een privé- bezichtiging.