Egbert Modderman; talent van het jaar 2025!
Kunstschilder Egbert Modderman uit Groningen is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2025. De prijs werd uitgereikt tijdens ‘De Nationale Kunstdagen’ in Gorinchem. OOG-TV interviewde Egbert in onze galerie in Nuenen, kort nadat hij een paar mooie lezingen had verzorgd. Wil je kijken naar het volledige interview? KLIK HIER
Hoi Egbert! Hoe blij ben je?
“Ik ben heel erg blij. Ik heb een heel mooi houten beeldje ontvangen. Vier jaar geleden won ik in Londen de BP Young Artist Award 2020, een prijs die ingesteld is door het National Portrait Gallery in London. Die prijs stond eenzaam op de rechterkant van mijn schouw. Nu heb ik ook iets aan de linkerkant staan, waarmee het in evenwicht is. Maar zonder gekheid: ik heb dikke, vette mazzel gehad. Er zijn in ons land, en ook in Groningen, ontzettend veel goede schilders. Schilders waar heel veel mensen geen weet van hebben dat ze bestaan. Dat ik nu deze prijs krijg, dat is fantastisch, maar het is ook het bewijs dat ik een zondagskind ben.”
Egbert Modderman
Modderman werd in 1989 geboren in Heerenveen. Van 2007 tot 2012 studeerde hij Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp aan de Academie Minerva. Vanaf 2013 volgde hij schilderlessen aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen en in 2015 aan de Florence Academy of Art. Daarna ging hij als broodschilder zich toeleggen op het portretten en stillevens voor particulieren, maar dit gaf weinig voldoening. Daarom besloot hij zich toe te leggen op universele zingevingsthema’s op grote doeken waar mensen niet aan voorbij zouden lopen in een museum. In 2015 werd hij de vaste kunstschilder van de Martinikerk waar hij aan de slag ging met het maken van de zeven werken van barmhartigheid.
De prijs die je gewonnen hebt, die heeft ook een rijke geschiedenis hè?
“Stichting Kunstwerk heeft deze prijs ingesteld in 2003. Als je kijkt naar eerdere winnaars, dan zitten daar diverse grote namen tussen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Kunstweek. Daar hangen verschillende onderdelen aan vast. Sophie van Steenderen won bijvoorbeeld de Gouden K. Dit is een eervolle onderscheiding voor iemand die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor beeldende kunst. Een ander onderdeel van de paraplu is ‘Kunstenaar van het Jaar’. Deze heeft drie winnaars. In de categorie tot 35 jaar is er het Talent van het Jaar, in de categorie 35 tot 65 is er de Kunstenaar van het Jaar, en ben je ouder dan 65 dan val je in de categorie Briljanten Kunstenaar van het Jaar.”
Moet deze prijs dan gezien worden als een aanmoedigingsprijs?
“Dat zou je kunnen denken, maar ik vind van niet. Iemand die bijvoorbeeld op 40-jarige leeftijd begint met schilderen, kan bij deze prijs nooit de titel ‘Talent van het Jaar’ toegekend krijgen. Het is wat dat betreft een afgeschermd geheel. De prijs wordt uitgereikt op basis van stemmen van het publiek en een deskundige jury.”
Wist je dat je in de race was voor deze prijs?
“Nou, dit klinkt heel stom, maar eigenlijk niet. Een hele tijd geleden kreeg ik een mail van de organisatie. Daaruit begreep ik dat ik bij deze prijs op de elfde plaats was geëindigd. Ik dacht, dat is mooi. Dat is leuk! En ik heb er daarna niet meer naar omgekeken. Onlangs werd ik ineens gebeld door de organisatie. Het gesprek begreep ik aanvankelijk niet, maar op een gegeven moment werd duidelijk dat ik deze prijs had gewonnen. Super vet natuurlijk! Het was ook een hele lieve mevrouw die mij belde, dus ik heb haar mijn excuses aangeboden voor het feit dat ik eerst wat afwachtend was, haha.”
Dat je deze prijs hebt ontvangen. Is dat wellicht te danken aan de kunstwerken die je voor de Martinikerk hebt gemaakt?
“Dat denk ik wel. En vooral de aandacht die dat heeft gekregen in onder andere de media. En dat snap ik wel. Want het is nogal wat om op zo’n publieke plek voor langere tijd aan het werk te mogen, waarbij je als schilder een Middeleeuwse opdracht mag voltooien. En ondanks dat de opdracht inmiddels klaar is, heeft het nog steeds effect. Mensen die speciaal naar Groningen komen om de kunstwerken te bekijken. Ja, dat is fantastisch.”
En momenteel ben je in Nuenen hè?
“Ik benoemde al even dat ik mezelf als een zondagskind zie. Maar het is echt een rollercoaster waar ik mij in bevind. De ene looping is nog maar net achter de rug of je ziet de volgende looping al weer opdoemen. Hier in Nuenen heb ik in galerie Bonnard een solo-expositie die tot 1 december is te zien. Welke kunstenaar op deze leeftijd heeft nu zoiets? Het maakt mij heel trots en heel blij.”