Yvonne Heemskerk

Meesterschilder Yvonne Heemskerk wint ‘ De nieuwe Vermeer’.

In het programma de Nieuwe Vermeer moest Yvonne het werk  ‘ de drie Maria’s aan het graf’ schilderen. Niet zoals ze het zelf zou willen doen maar zoals, naar alle waarschijnlijkheid, Johannes Vermeer het heeft gedaan. De jury, bestaand uit Pieter Roelofs, hoofdconservator van het Rijksmuseum en Abby Vandivere, hoofdrestaurateur van het Mauritshuis, riepen het werk van Yvonne uit tot de meest waarschijnlijke Vermeer. Een enorme eer na een proces van drie maanden waarin Yvonne alles op alles heeft gezet het werk zo dicht mogelijk naar ‘als Vermeer’ te krijgen.

We feliciteren Yvonne met dit prachtige resultaat! Het werk is vanaf 20 maart in het Mauritshuis te zien, net als het winnende schilderij van Carolien van Olphen.

In November zijn beide schilderijen te zien bij Galerie Bonnard.

Yvonne Heemskerk is naast ‘vrij’ beeldend kunstenaar erg actief  en succesvol als docente van haar eigen ‘schilderschool’.

“Sterke vrouwen met hun kracht en puurheid zijn een voorbeeld voor mij”.

Het dramatische licht uit de schilderijen van Rembrandt, de toets van kunstenaars als John William Waterhouse, het licht in de schilderijen van Sorolla of de verhalen in het werk van Caravaggio. Oude meesters dienden als inspiratiebron voor de serie schilderijen die Yvonne Heemskerk maakte voor de expositie bij Galerie Bonnard.

De ‘verhalen’ die Yvonne Heemskerk schildert gaan in haar werk vaak over sterke vrouwen. Zij toont hen in composities waarin een duidelijke hoofdrol is weggelegd met de vrouw in het middelpunt. Met haar gelaagde schilderwijze, tonaliteit, gebruik van kleur en een stevige, trefzekere, toch losse toets weet Yvonne de kijker te verrassen, te verwonderen en te ontroeren.

De kunstenaar zelf hierover:

“Mijn olie- verfschilderijen vertellen iets over mijn ervaringen en de wereld zoals ik die waarneem. Ik wil de kijker graag hierin meenemen. Ontroerende en mystieke verhalen over mij, over jou, van nu en alle tijden, met als rode draad de liefde.’’

Met haar techniek, die dus enerzijds los en anderzijds zeer trefzeker is, weet Heemskerk de kracht van de vrouwen bijzonder treffend uit te drukken. Ook haar kleurgebruik in bijvoorbeeld de huid van haar figuren werkt hieraan mee. Daarnaast dient nog genoemd te worden dat enkele van haar werken een verrassend groot formaat hebben waardoor je er ook letterlijk niet zomaar aan voorbij zult lopen!

Haar allernieuwste werk voor de zomerexpositie van 2022 “Breathe Again” toont een vrouw in water. Water heeft oerkrachten, is puur en staat symbool voor alles dat stroomt. Het schilderij symboliseert de terugkeer naar het wateroppervlak, het zonlicht, de eigen bron.

Kunstwerken van Yvonne Heemskerk

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken