Kateryna Biletina

Kateryna Biletina, kunstenares uit de Oekraïne, is schilderes en boekgraficus. Ze werd geboren in 1977 in Sverdlovsk (USSR).
De huidige situatie in haar land is een vreselijke die uiteindelijk wel geleid heeft tot onze kennismaking in onze galerie in Nuenen. Op dit moment is Kateryna op de vlucht voor de oorlog .
Haar vriendin vertelt ons hoe Kataryna in Nederland terecht is gekomen.
Nadat Kateryna en haar dochter verschillende doeken, verf en penselen hadden gepakt, vertrokkene ze met de trein richting West-Oekraïne. Van daaruit reisden zij door naar Polen, waar ze een maand lang in de buurt van Warschau verbleven, waar zij voortdurend contact hadden met vrienden en familieleden in Oekraïne. De berichten over de huiveringwekkende en angstaanjagende  gebeurtenissen in Oekraïne bleven hen op deze manier bereiken. De eerste paar dagen leek alles wat er gebeurde een vreselijke droom die spoedig zou eindigen. Hierna kwam de deprimerende stemming waarbij constante angst en bezorgdheid over degenen die in Oekraïne zijn gebleven, en de toekomst de boventoon voeren. Het was moeilijk voor Kateryna om zichzelf te concentreren op creatieve vlak maar de wens en drang om te schilderen en schilderijen te maken won.
De schilderijen die we bij Galerie Bonnard aanbieden en laten zien, zijn gemaakt in deze laatste maanden tijdens haar evacuatie. Ze weerspiegelen de droevige ervaringen van dit moment  en onzekerheid over de toekomst.
Jeugd en schoonheid geconfronteerd met ongekende gebeurtenissen.
Onder de kenners van hedendaagse kunst is Kateryna Biletina vooral bekend als portrettist, vanaf 2004 werkte ze aan een serie met portretten van tijdgenoten. Het “Oekraïense portret”, met beroemde en onbekende burgers in Oekraïense kostuums.
In 2016 publiceerde Rodovid Publishing House haar boek “Protection from Beauty”, een album met reconstructies van volkskleding uit verschillende delen van Oekraïne.
Het idee om een ​​serie met Oekraïense gezichten te maken ontstond in 2004,  ten tijde van de Oranje Revolutie. Gedurende 18 jaar heeft Kateryna meer dan 300 portretten van onze tijdgenoten geschilderd, met gebruik van details van klederdrachten, die, naar de mening van de kunstenaar, het beeld een bijzondere esthetische uitdrukking geven.
Kateryna reisde veel in Oekraïne, ontmoette mensen op deze reizen en schilderde hun portretten in klederdracht. De verhalen die de kunstenaar vertelt, helpen de kijker om aandacht te schenken aan dingen die hem misschien niet zijn opgevallen. De schoonheid van klederdracht, de esthetisch perfecte compositie in combinatie met het gezicht van de moderne mens creëren een nieuw beeld, waar de mens op magische wijze gereïncarneerd lijkt. Volkskleding vervaagt de grens tussen heden en verleden – en het is interessant om te zien.
Een speciale plaats in het creatieve werk van de kunstenaar wordt ingenomen door portretten van haar dochter – Varvara Stepanova. Teder en lyrisch Barbara is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
De schilderijen van Kateryna Biletina  zijn te vinden in privécollecties in Oekraïne, Rusland, VS, Canada en Nederland.
Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken