Joran van der Haar

Realisme 2020

Schilderijen

Heidi von Faber, Bert Brus, Bart Koning, JP Marsman, Ingrid Smuling, Joran van der Haar

beelden en schilderijen

Jos de Wit

Te zien vanaf 21 juni t/m 30 augustus 2020
(voorbezichtiging op 18,19 & 20 juni)

Ivm de maatregelen rond het Corona virus organiseren we geen muzikale opening.

Wel is de galerie normaal geopend van donderdag t/m zondag van 11-18 uur.

De expositie ‘Realisme 2020’ sluit aan bij de inmiddels 36- jarige traditie van Galerie Bonnard. Al deze jaren is steeds een van de exposities helemaal gericht op ‘Het Realisme. Deze exposities met ‘Realisme’ en ‘Hyper Realisme’ spreken bijzonder tot de verbeelding en worden druk bezocht.

De uitdaging voor kunstenaars is om in deze kunststroom met hun werk verder te komen dan ‘een fotografische vertaling van de werkelijkheid’. Een schilderij is immers de vertaling van deze realiteit door het penseel en de bestuurder daarvan. De kunstschilder is niet een fotograaf die de werkelijkheid vastlegt zoals deze is of is gecreëerd, de kunstschilder schildert de werkelijkheid zoals hij/ zij deze ziet. Dat dit een groot verschil kan zijn is te zien tijdens deze expositie!

Tijdens deze expositie laat Galerie Bonnard, zoals we inmiddels gewend zijn, een verrassende samenstelling zien. Verrassende stillevens, tijdloos, verstillend en ook qua techniek ‘tot de verbeelding sprekend’. En daarnaast werk wat schuurt aan de rand van die realiteit. In deze expositie is het werk te zien van zeven kunstenaars. Zes uit Nederland en één, Bart Koning, uit Duitsland.De 17e eeuws aandoende boeketten van Joran van der Haar zullen, hoewel niet aangekondigd op onze uitnodiging, zeker weer een eye-catcher zijn tijdens de expositie ‘Realisme 2020′.

De kleurrijke boeketten zien er vanzelfsprekend uit maar kennen een lange geschiedenis van maanden minutieus en gelaagd werken. Dat is ook meteen de reden waarom we niet aangekondigd hebben dat deze jonge kunstenaar met nieuw werk zou komen. Het is soms moeilijk te voorspellen wanneer het werk van Joran zijn eigen ’toets der kritiek’ kan doorstaan. Daarnaast zorgt het gelaagd werken met olieverf soms ook voor lange droogtijden. Deze verkorten is onwenselijk.

De nog jonge van der Haar is al een behoorlijke tijd aan de weg aan het timmeren met eigen werk. Al kort na zijn afstuderen wist hij een eigen stijl te ontwikkelen… toen nog niet met verf. Het waren een soort getekende collages waarbij hij pen en inkt combineerde met digitale technieken. Het resultaat waren kleurrijke prints die geplakt werden op dibond en werden gegoten in epoxy. Hij nam met deze werken deel aan verschillende exposities. Zijn talent voor compositie, kleur en vorm was hier al goed te zien.

Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Closer -het megarealisme van Tjalf Sparnaay‘ in Museum de Fundatie was hij erg onder de indruk van dit werk. Enorm grote doeken met daarop alledaagse onderwerpen op een enorm gedetailleerde manier geschilderd. Dat was het moment dat hij werd gegrepen door ‘Het Realisme’ en besloot ook zo te willen schilderen. In 2014 begon de kunstenaar  te experimenteren en schilderen met olieverf.

Bloemen en insecten bleken zal snel zijn voorkeur te hebben. Ook hier was er weer sprake van een inspiratiebron.

‘In het Rijksmuseum en Mauritshuis vond ik de stillevens van Jan Davidsz. de Heem, Jan van Huysum en Ambrosius Bosschaert altijd al geweldig. Ik kan erg lang kijken naar alle details in zo’n schilderij en me verbazen over de stofuitdrukking en dieptewerking. Deze schilderijen waren dan ook de aanleiding om zelf een bloemstilleven te gaan schilderen.

Voordat Joran aan schilderen toe komt werkt hij samen met bloembinder Roel van den Biggelaar, deze maakt de prachtige boeketten. Vervolgens bekijkt hij samen met fotograaf Bertil van Wieren hoe die boeketten een interessante compositie vormen. Pas daarna is het de tijd om te kunnen beginnen met schetsen en tekenen. Hierna volgt het maandenlange en minutieuze schilderproces van het ‘laag over laag over laag (enz.) schilderen.

Het werk van Joran van der Haar is te zien tijdens de expositie ‘Realisme 2020’ vanaf 21 juni 2020.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken