Joran van der Haar

Zijn kleurrijk, in olieverf geschilderde  boeketten zien er vanzelfsprekend uit maar kennen een lange geschiedenis van maanden minutieus en gelaagd werken.  Deze manier van werken ontdekte hij door veel onderzoek te doen nadat hij bij het zien van een tentoonstelling van Tjalk Sparnaai in museum ‘De Fundatie’ in Zwolle zo onder de indruk was dat hij ter plekke besloot meer realistisch te gaan schilderen. Tot dan bestond het werk van van der Haar uit een combinatie van technieken een vrije vormen.

In 2014 begon de kunstenaar  te experimenteren en schilderen met olieverf, hierbij bleken bloemen en insecten al snel zijn voorkeur te hebben. Ook hier was er weer sprake van een inspiratiebron.

‘In het Rijksmuseum en Mauritshuis vond ik de stillevens van Jan Davidsz. de Heem, Jan van Huysum en Ambrosius Bosschaert altijd al geweldig. Ik kan erg lang kijken naar alle details in zo’n schilderij en me verbazen over de stofuitdrukking en dieptewerking. Deze schilderijen waren dan ook de aanleiding om zelf een bloemstilleven te gaan schilderen.

Van der Haar begint aan in nieuw schilderij middels een zoektocht naar bloemen waarmee hij samen een boeket kan vormen. Daarna gaat hij het boeket inrichten en fotograferen in alle mogelijke belichtingen. Dit spelen met het licht is een belangrijk aspect in het proces. Met dit licht laat hij zien wat het hoofdonderwerp is, hoe de kleuren samen een geheel vormen en ook welke kleuren de hoofdrol krijgen.

Na het tekenen volgt een onderschildering waarna er vele lagen olieverf volgen die steeds meer de kleuren en vorm laten zien die Joran voor ogen heeft. De diepte, het 3D effect, ontstaat door niet alleen met het licht te spelen maar ook in de schaduwen steeds weer te nuanceren en kleur te ontdekken. Een dergelijk proces maakt dat het maanden duurt voor een schilderij ‘af’ genoemd kan worden.

Tijdens de expositie ‘Spelen met licht’ tonen we 8 schilderijen waar Joran van der Haar maar liefst drie jaar aan gewerkt heeft.

De opening vindt plaats op zondag 11 december vanaf 14.00. De kunstenaar is hier zelf bij aanwezig. Vanaf vrijdag 9 december is het werk in de galerie te zien.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken