Joost Verhagen

Joost Verhagen (1975) was vanaf zeer jonge leeftijd voortdurend aan het tekenen. Dit was geen verrassing omdat tekenleraren en ontwerpers in de familie hem aanmoedigden. Zijn grootouders woonden in  Rotterdam. De grote haven maakte indruk op de jonge Joost – de skyline, schepen, raffinaderijen en terminals. Op A3-vellen tekende hij met potlood stadsgezichten en skylines van grote, fictieve metropolen. De kunstacademie in Rotterdam lag voor de hand, maar de opleiding was niet echt wat hij hoopte en een carrière in de vastgoedsector volgde.

Er bleef een verlangen over. Na in zijn jeugd backpacken in Australië besloot Joost Verhagen daarheen te emigreren en een aantal jaren als arbeider in de infrastructuur in de Outback te gaan werken. De ruige landschappen bleven hem bij toen hij terugkeerde naar Europa. Opnieuw pakte hij potlood en papier. Ook borstels. Hij studeerde klassieke schilderkunst aan de kunstacademie van Antwerpen (België) en studeerde af in 2019. Joost Verhagen is nu een fulltime schilder, gevestigd in Eindhoven (Nederland) en zijn moderne landschappen worden wereldwijd verkocht. Zijn kunst is tentoongesteld in Nederland, België en India. In april 2021 werd hij door Online Gallery gekozen tot ‘Artist of the Month’.

De Eindhovense kunstenaar vertaalt het moderne landschap, in een voortdurende zoektocht. Met zijn iPhone-camera zoekt hij naar beelden die van foto naar canvas kunnen worden omgezet. Zijn uitgangspunt is realisme. Met eenvoudig gereedschap, alleen penseel, paletmes en meestal acrylverf op linnen wil hij het beeld omvormen tot iets fascinerends, surrealistisch of vervreemdends. De representatie staat voorop: de Gulden Snede is uiteraard belangrijk, maar volgens Joost Verhagen mag dit niet de enige manier zijn om tot het eindresultaat te komen.

De kunstenaar zal op de rand van de overdrijving komen, tussen realisme en abstractie. Qua kleur kan alles, van licht tot donker. Het onderwerp lijkt misschien grimmig, maar het is niet zonder hoop. Afbeeldingen en vormen moeten echt zijn, niet kunstmatig. Joost Verhagen komt dit vaak tegen op verlaten locaties. ‘Mijn uitgangspunt kon op het eerste gezicht gezien worden als stil, saai of zelfs inspiratieloos. Maar het is niet hopeloos: er gebeuren dingen. Dynamiek en vooruitgang zijn mogelijk.’ Het liefst werkt hij aan linnen groter dan 1 x 1 meter, vastgeprikt aan de muur. Pas nadat hij het linnen op een frame heeft gespannen. Dit geeft de vrijheid om de afmetingen te herzien. Andere thema’s zijn kleine landschapsstudies en portretten. Ook deze kunstwerken transformeren het realisme in abstractie.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken