Joost Doornik

Losse toets

De kleurrijke schilderijen van kunstenaar Joost Doornik vallen op door de wijze waarop het licht door het werk heen dwarrelt. Het hoogste licht reflecteert, en de reflecties doen dat vervolgens ook weer op eigen wijze. Hierdoor ontstaat er een ‘moment’ een levendig geheel van een moment uit een landschap of interieur. In aanwezigheid van mensen presenteert Joost de omgeving waar hij op dat moment was.

Waar Joost Doornik ook gaat of staat; zijn schetsboek, schildersezel, olieverf en penselen heeft hij bij zich. Een plein air schilder in hart en nieren! Van deze kunstenaar hebben we steeds werk in stock. Voor de expositie ‘Naar buiten!’ maakte hij het hele jaar werk. Bijzonder is het dat het werk alle seizoenen beslaat. Een lente in Italië, zomer in Nederland ( ook in Nuenen bij de Collse Watermolen schilderde Joost Doornik!), najaar en de recente winterse dagen met sneeuw waren een mooie gelegenheid voor de kunstenaar om de deur uit te gaan en dat wat hij zag vast te leggen.

Dit vastleggen gaat met een losse toets. Iedere toets wordt vooraf gegaan door ‘ Kijken, kijken en kijken’. Vervolgens mensen, mengen en mengen. De richtingen worden in snelle en rake streken weergegeven. Het vlak wordt verdeeld in een donker en licht deel. Pas daarna gaat Doornik de details schilderen. Op het allerlaatst brengt de kunstenaar lichte toetsen in het werk. Dit licht maakt de afbeelding ‘levend’, brengt de beweging erin.

Joost Doornik kennen we al een aantal jaren. Na de lessen van hem genoten te hebben die hij verzorgt op de Klassieke Academie in Groningen zijn we enthousiast geworden over zijn vlotte en impressionistische werkwijze. De van nabij ogenschijnlijk slechts dikke plakken olieverf vormen als geheel sfeervolle landschappen met bijzonder licht. Het vlotte maar zorgvuldig geplaatste licht zorgt voor bijzondere en herkenbare stofuitdrukking. Wonderlijk hoe er nu met weinig details toch veel verteld wordt.

 

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken