De buitenlucht als atelier geldt zeker voor plein air kunstenaar Hans Versfelt.
Momenteel een werk van deze kunstenaar waarop een terras met platanen te zien is, je voelt de zon en de frisse lucht van het water. Bij zijn schilderij waarop het Rijksmuseum te zien is weet hij perfect de sfeer te treffen die vanaf die plek voelbaar is.
Dagelijks trekt hij er met schilderskist en doeken op uit om ergens ‘iets’ vast te leggen met olieverf. Tijdens de expositie ‘En Plein Air’ tonen we werken die Versfelt het afgelopen jaar buiten maakte, landschappen, zeegezichten, mensen en dieren, stedelijke portretten, planten, alle denkbare onderwerpen lijken Versfelt inspiratie te bieden voor ‘weer een nieuw werk’. Een grote diversiteit in het oeuvre is het gevolg. Zo schilderde hij al eens, in opdracht, het dagelijks leven rond ‘De Tweede Kamer’. Ook schilderde hij op talloze beurzen interieurs. De impressionistische opzet van Hans Versfelt doet de doeken sprankelen van kleur en beweging, het weer, de sfeer en bijna de stilte van het landschap, het ruisen van de zee of juist het geluid van de stad klinkt door de doeken heen.
Gijsbert van der Wal schreef al eens in het NRC
‘Versfelt zet de impressionistische traditie voort: hij is negentiende- en twintigste eeuws tegelijk’. Hij schildert koeien en grasland als Willem en Jacob Maris, maar aan de horizon zijn de rokende schoorstenen van een groot industriegebied zichtbaar. Alles wat hij ziet onder de zon kan een onderwerp zijn – waarbij de de zon wel van belang is. Het licht verbindt de ouder-en nieuwerwetse motieven met elkaar.
Een natte brug in Amsterdam, in de avondschemering, twee fietsen bij een strandopgang op een grijze dag, zon en kinderen op het strand; alles wat hij doet is even overtuigend!