Flip Gaasendam

‘Gedichten in verf’

Flip Gaasendam vertelt met zijn schilderijen waar hij graag is,  daar, op die plekken, schildert hij.  Zijn herkenbare losse toets, zorgvuldig gekozen kleuren, sferische landschappen, interieurs en portretten horen al jaren tot de vaste collectie van Galerie Bonnard.

We lazen eens ergens dat Flip Gaasendam over zijn onderwerpen een ‘ Flip Gaasendam sluier ‘ laat gaan. Dàt is, vinden wij, een goede omschrijving van de werken van deze zeer gewaardeerde kunstenaar. “Poëzie in schilderijen” is ook een uitspraak die past bij het werk en te lezen is in de talloze beschrijvingen die er over de kunstenaar zijn te vinden. Zelf vertelt de kunstenaar dat hij het leven even stil wil zetten in zijn werk. Over zijn manier van werken zegt hij nog het volgende:

 ‘Omdat ik van huis uit een aquarellist ben, heb ik geleerd transparant op toon en tint te schilderen. Daar maak ik in mijn olieverven ook gebruik van. Mijn werk wordt als post-impressionis-tisch geclassificeerd. Als ik schilder, vergeet ik echter alles van de kunstgeschiedenis. Ik vind veel mooi, van Alma Tadema tot Andrew Wyeth, maar ik ben wel een schilder van nu. Het gaat me daarom te ver om te zeggen dat ik bewust naar het verleden terugga. Ik werk onorthodox. Ik breng de verf niet met een vaste methode aan. ik poets met doekjes, gebruik het paletmes, werk met mijn handen, etc. Dat mijn palet sterk door de kleur groen beheerst wordt, komt omdat ik een schilderij vaak blond maak met kobalt en oker. Mijn thema’s zijn vaak nostalgisch en romantisch. als kind vond ik de ochtend nevel al prachtig, en met de licht-werking in de Groninger stations-restauratie is het evenzo.’

De bescheiden kunstenaar mag met recht een van de voorlopers van het nieuwe impressionisme worden genoemd. De losse schilderachtige toets die met penseel, paletmes, doek en met vingerstreken wordt aangebracht en bewerkt op het paneel zorgt voor de zeer geliefde sferische taferelen. De landschappen, figuren en interieurs zijn op deze manier gedichten waarbij de streken elkaar aanvullen en steeds naar elkaar verwijzen. de omgeving en de figuur worden zo een geheel zonder iets aan vorm en herkenbaarheid te verliezen. Ieder werkje, groot en klein vraagt zijn speciale aandacht.

Van Flip Gaasendam hebben we steeds nieuw werk in onze voorraad.

Kunstwerken van Flip Gaasendam

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken