Ferenc Erdok

Groningse kunstenaar Ferenc Erdok (1988) studeerde in 2021 af aan de Klassieke Academie van Groningen. Tijdens deze studie ontstond er bij hem een bijzondere interesse voor het schilderen van het naaktmodel.

Als kind werd hij gegrepen door tekenfilms en personages uit videogames die hij tekende, op de middelbare school werden deze aangevuld met eigen fantasie personages en deels mythologische, deels zelfverzonnen verhalen.

Het afgelopen seizoen was Ferenc Erdok te zien in het programma ‘Sterren op het Doek’. Daar maakte hij een verrassend een bijzonder goed gelijkend portret van nieuwslezeres Annechien Steenhuizen. In dit werk liet Erdok ook zien dat hij een ‘verhalenverteller’ is. Door middel van een glas-in-lood raam werd een deel van het leven van de TV-persoonlijkheid getoond.

In zijn huidige werk keert hij terug naar deze thema’s door scènes uit videogames te schilderen en geeft hij er zijn eigen interpretatie aan door bepaalde stilistische elementen aan te passen. Door de hoofdpersoon uit de game te vervangen door een naaktmodel laat hij een contrast zien tussen de grafische fantasiewereld en de echte wereld. Erdok wil hiermee de volledige onderdompeling die iemand kan ervaren door videogames te spelen laten zien samen met het visuele contrast tussen de realistische en de virtuele wereld.

Met zijn schilderijen verwijst hij ook op humoristische wijze naar klassieke thema’s. Hij portretteert zijn modellen als een moderne variant van mythologische, religieuze of folkloristische iconen door ze in een videogameomgeving te plaatsen. Deze moderne videogame-iconen worden wereldwijd erkend en inspireren mensen van alle generaties, zodat hun status kan worden vergeleken met de klassieke iconen uit lang vervlogen tijden.

Het kleurgebruik van Erdok is bijzonder en wijkt af van dat wat we in de klassieke schilderkunst zien. Zijn palet is kleurrijk en verzadigd. In zijn werk wil de kunstenaar graag verrassen en schroomt hij niet te spelen met vorm en humor.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken