Erik de Jong

The Scene

Erik de Jong, Bart Koning & Boris Paval Conen

Te zien vanaf 20 maart 2021

De kunstenaar over zijn werk:

“Het schilderen gaat bij mij om leven en dood. Ik leef om te schilderen, daar ben ik altijd mee bezig. Ik vind de thematiek op straat, en dan kan je de thematiek zien als metafoor van het leven. Daar gebeurt het en dat verwerk je, op leven en dood, in je eigen werk.”

Erik de Jong  wist al snel dat hij schilder wilde worden. Na een opleiding aan kunstacademie Minerva vestigde hij zich in Amsterdam. In zijn werk toont De Jong zijn voorliefde voor de mens. In een landschap, interieur of in een lege omgeving die vragen op zou kunnen roepen. De mensen die hij uitbeeldt, zijn meestal mannen. Soms in een groep, soms alleen en in gedachten verzonken of in een moment, in een beweging gegrepen. Wat er gaande is, is onduidelijk. Deze vraag kan een moment van spanning oproepen, we merken deze week in de galerie dat mensen blijven staan voor het werk en zichzelf (soms hardop) vragen wat er gaande is.

De werkelijkheid is altijd het uitgangspunt van De Jongs schilderijen, maar de grens tussen dat wat werkelijk gebeurt en dat wat gesuggereerd wordt is heel dun. Dit zien we duidelijk in de meest recente schilderijen van de kunstenaar. We zien een politieman, maar wat nog meer? Er zitten vaak meerdere lagen verborgen in het werk van De Jong. Als je kijkt naar de brilglazen van de politieman, zie je dat hij in een kamer staat.

De kunstenaar vertelt: “Het is eigenlijk geen politieman. Het is een vriend van mij die zich graag als politieman verkleed. (…) We hebben allemaal archetypische beelden in ons hoofd en vaak kijken we dan niet dieper.”

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken