Corry Kooy

De internationaal zeer gewaardeerde Corry Kooy maakte met haar pasteltekeningen en olieverfschilderijen meteen indruk op ons. Haar toets in haar olieverfschilderijen en de bedreven wijze waarop zij het pastelkrijt hanteert in haar tekeningen is virtuoos te noemen. Vlot en naar het leven toont ze de beweeglijkheid en de kleuren zoals zij ze waarneemt. Hierdoor is de kunstenares in staat om bijzonder treffende schilderijen en tekeningen te produceren.

Corry Kooy woont en werkt in het zilverstadje Schoonhoven. Wanneer we met haar door het stadje lopen, van haar huis naar haar atelier, merken we dat veel mensen haar kennen, iedereen groet haar en Corry groet vrolijk terug.

In het atelier, aan een winkelstraat, komt via de werken van Corry haar liefde voor de onderwerpen meteen over. Prachtige pasteltekeningen van bloeiende planten, jonge kalveren en koeien grazend op de uiterwaarden.

Op de foto is ook te zien waar en hoe Corry haar werk maakt. Buiten, wanneer ze een onderwerp dat buiten aanwezig is schildert of tekent. Wanneer het onderwerp zich binnen afspeelt, binnen. In het zilvermuseum bekijken we samen met de kunstenares een collectie tekeningen die zij maakte van zilversmeden. Deze worden in het museum geëxposeerd. Degenen die model stonden waren stuk voor stuk zo enthousiast dat ze de werken meteen zelf aankochten.

Corry heeft inmiddels heel wat prijzen verdiend. Deze zomer won ze nog twee medailles voor haar pastelwerk in Frankrijk en in Engeland. Veel internationale erkenning heeft er ook voor gezorgd dat haar werk in het buitenland ook populair is.

Na haar academie tijd ( Rotterdam) volgde Corry veel studies bij kunstenaars die zij bewonderde, en dat doet ze nog steeds. Corry wil blijven leren.  Dit leren vindt gedeeltelijk plaats in Engeland o.a. bij Tom Coates. Door de Franse Pastelsociety is zij uitgeroepen tot ‘Maître de Pastelist.

Corry zelf over haar werk:

Ik probeer de bewegingen te vangen van de dieren in het open veld of op de boerderij. De bewegingen van muzikanten, danseressen, maar dus ook van zilversmeden. 

Beweging is belangrijk voor Corry. Ze laat zich ook graag inspireren door dansers en musici. Omdat ze iedere week naar model tekent en schildert, oefent ze veel in het snel neerzetten van de essentie van de beweging. Dit komt goed van pas bij het tekenen en schilderen van dansers en dieren. Vanwege het dynamische karakter werkt ze graag met bister en pastels. Soms later met olieverf uitgewerkt in haar atelier.

Corry reist veel naar o.a.,Toscane , Frankrijk, Indonesië, Sri Lanka Nepal en Thailand. Vooral de oosterse culturen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op haar, vanwege de mystiek en de stille kracht. Maar ook het dagelijks leven is een inspiratiebron, zoals markten, zonovergoten pleintjes of de theepluksters in Sri Lanka.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken