Cornelis le Mair

Nieuwe expositie in 2024!

‘Meesterlijk Stilleven’

Cornelis le Mair 80 jaar

28 april 2024 t/m 2 juni 2024

Tijdens de expositie ‘Spelen met Licht’ van 11 december 2022 t/m 8 januari 2023 tonen we de twee nieuwste stillevens van Cornelis le Mair. Ook hebben we in de galerie het nieuwste boek van le Mair, wat uitgekomen is in oktober ’22. Het is het supplement op zijn in 2018 uitgegeven boek. Hierin zijn nieuwste schilderijen, enkele verhalen over de totstandkoming van werk. Ieder exemplaar is door de kunstenaar zelf gesigneerd.

De Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair werd in de zomer van 2019 75 jaar. De Eindhovenaar heeft vanaf de oprichting van Galerie Bonnard in 1984 veel zeer succesvolle exposities gehad in de oude galerie en daarbuiten. René Renders en David van der Linden zochten de vermaarde kunstenaar op en spraken met hem over een expositie ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag in aanloop naar de expositie rond het 35-jarig bestaan van de galerie. Cornelis le Mair voldeed, hoewel hij eigenlijk geen verjaardagen viert, graag aan het verzoek. Het gevolg was een expositie die zijn weerga niet kent. In enkele weken tijd kwamen 1000den mensen het werk van le Mair bekijken en bewonderen.

In de collectie oa een rariteitenkabinet van enkele meters breed en hoog zoals le Mair al heel zijn leven eens wilde schilderen.

Cornelis le Mair werd internationaal beroemd om zijn weldadige pronkstillevens die oude tijden lijken te doen herleven. Zelf geeft hij in interviews aan te vinden dat hij eigenlijk in een rare tijd leeft. De waardering voor zijn werk is er wel, in grote mate, maar toch is hij steeds een vreemde eend in de bijt. Bij Galerie Bonnard wordt de kunstenaar juist daarom erg gewaardeerd. Immers een kunstenaar die, soms tegen de stroom in, voor zijn eigen werk en stijl blijft gaan laat iets oorspronkelijks zien, iets van zichzelf. Dat is in het werk van Cornelis le Mair dan ook zeker het geval! 

In 2018 verscheen een oeuvre catalogus met het levensverhaal van de kunstenaar waarin pas duidelijk wordt wat de man voor een enorme hoeveelheid bijzondere werken heeft gezorgd. Cornelis le Mair is opgeleid aan de Kunstacademie, vanaf dat moment heeft hij zijn brood verdiend als kunstenaar. 

Over zijn opleidingsperiode zegt hij: ‘Ik heb er eigenlijk niks geleerd ‘ zegt hij. ‘Leren deed ik pas daarna’. En dat leren doet hij nog steeds, 2017 besteedde hij zo vooral aan het bestuderen en studeren naar het werk van Willem Kalf, een door hem bewonderd kunstenaar uit de 17e eeuw. Hiervan, geeft le Mair aan, heeft hij veel geleerd, daar is hij blij mee. De kunstenaar is op zoek naar elementen die hij bij zichzelf kan verbeteren. 

Schilderijen ontstaan niet vanzelf, het bij elkaar zoeken van interessante objecten, vaak kostbare antiquiteiten, en eindeloos heen en weer schuiven is daar een belangrijk onderdeel van. Talloze schetsen met ballpoint op kladblaadjes, uiteindelijk een uitgewerkte tekening die gaat leiden tot het uiteindelijk in lagen opgebouwd schilderij. In de toets van de kunstenaar is de virtuositeit te zien, ophogingen op de ene plek waarbij op een andere plaats de onderschildering nog te zien is. Een vlotte maar wel- doordachte toets. 

De vruchten en bloemen die naast de kostbaarheden in de stillevens van le Mair belangrijke elementen zijn hebben ook andere kunstenaars geïnspireerd. De kommen en andere antiquiteiten uit allerlei delen van de wereld vaak naast weelderig gedrapeerde stoffen zorgden voor weer andere kunstenaars voor inspiratie. 

Andere kunstenaars hebben bij hem als leerling Masterclasses gevolgd.

Cornelis le Mair zelf schildert en boetseert voor deze expositie stillevens met diverse onderwerpen. Daarnaast schilderde hij dit rariteitenkabinet. Ook de lijst en de ornamenten zijn van de hand van le Mair. Alle onderwerpen die hij schilderde zijn terug te vinden in zijn eigen collectie kostbaarheden. Hij verzamelde deze door de jaren heen oa tijdens zijn vele reizen. 

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken