Cornelis le Mair

 De Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair wordt deze zomer 75 jaar. De Eindhovenaar heeft vanaf de oprichting van Galerie Bonnard in 1984 veel zeer succesvolle exposities gehad in de oude galerie en daarbuiten. 

Huidige eigenaren René Renders en David van der Linden zochten de vermaarde kunstenaar op en spraken met hem over een expositie ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag in aanloop naar de expositie rond het 35-jarig bestaan van de galerie. 

Cornelis le Mair voldeed, hoewel hij eigenlijk geen verjaardagen viert, graag aan het verzoek. Het gevolg is dat de kunstenaar het afgelopen half jaar heeft besteed aan het maken van een imposante collectie nieuwe werken. 

In deze collectie oa een rariteitenkabinet van enkele meters breed en hoog zoals le Mair al heel zijn leven eens wilde schilderen. Zo komt ook voor de kunstenaar zelf een lang gekoesterde wens uiteindelijk uit. 

Cornelis le Mair werd internationaal beroemd om zijn weldadige pronkstillevens die oude tijden lijken te doen herleven. Zelf geeft hij in interviews aan te vinden dat hij eigenlijk in een rare tijd leeft. De waardering voor zijn werk is er wel, in grote mate, maar toch is hij steeds een vreemde eend in de bijt. Bij Galerie Bonnard wordt de kunstenaar juist daarom erg gewaardeerd. Immers een kunstenaar die, soms tegen de stroom in, voor zijn eigen werk en stijl blijft gaan laat iets oorspronkelijks zien, iets van zichzelf. Dat is in het werk van Cornelis le Mair dan ook zeker het geval! 

In 2018 verscheen een oeuvre catalogus met het levensverhaal van de kunstenaar waarin pas duidelijk wordt wat de man voor een enorme hoeveelheid bijzondere werken heeft gezorgd. Cornelis le Mair is opgeleid aan de Kunstacademie, vanaf dat moment heeft hij zijn brood verdiend als kunstenaar. 

Over zijn opleidingsperiode zegt hij: ‘Ik heb er eigenlijk niks geleerd ‘ zegt hij. ‘Leren deed ik pas daarna’. En dat leren doet hij nog steeds, 2017 besteedde hij zo vooral aan het bestuderen en studeren naar het werk van Willem Kalf, een door hem bewonderd kunstenaar uit de 17e eeuw. Hiervan, geeft le Mair aan, heeft hij veel geleerd, daar is hij blij mee. De kunstenaar is op zoek naar elementen die hij bij zichzelf kan verbeteren. 

Schilderijen ontstaan niet vanzelf, het bij elkaar zoeken van interessante objecten, vaak kostbare antiquiteiten, en eindeloos heen en weer schuiven is daar een belangrijk onderdeel van. Talloze schetsen met ballpoint op kladblaadjes, uiteindelijk een uitgewerkte tekening die gaat leiden tot het uiteindelijk in lagen opgebouwd schilderij. In de toets van de kunstenaar is de virtuositeit te zien, ophogingen op de ene plek waarbij op een andere plaats de onderschildering nog te zien is. Een vlotte maar wel- doordachte toets. 

Groepsexpositie 

Bij Galerie Bonnard wordt voor een expositie niet alleen naar kwaliteit gezocht, maar ook naar diversiteit, het thema is slechts het vertrekpunt en de kunstenaar bepaalt hoe hij of zij daar invulling aangeeft. De vruchten en bloemen die naast de kostbaarheden in de stillevens van le Mair belangrijke elementen zijn hebben ook andere kunstenaars geïnspireerd. De kommen en andere antiquiteiten uit allerlei delen van de wereld vaak naast weelderig gedrapeerde stoffen zorgden voor weer andere kunstenaars voor inspiratie. 

Hierdoor is er een bijzonder fraaie en afwisselende expositie tot stand gekomen met speciaal voor deze expositie gemaakt werk. 

Het unieke karakter van de expositie is precies wat Galerie Bonnard voor ogen heeft. Immers door de kunstenaars volledig vrij te laten in hun onderwerpkeuze rond stillevens zijn werken ontstaan waar het plezier, de identiteit, de expressie en het vakmanschap van de kunstenaars vanaf spat. 

Cornelis le Mair zelf maakte voor deze expositie stillevens met diverse onderwerpen. Daarnaast schilderde hij dit rariteitenkabinet. Ook de lijst en de ornamenten zijn van de hand van le Mair. Alle onderwerpen die hij schilderde zijn terug te vinden in zijn eigen collectie kostbaarheden. Hij verzamelde deze door de jaren heen oa tijdens zijn vele reizen. 

Kunstwerken van Cornelis le Mair

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken