Een blik op nog korte carrière, van de nog jonge Spaanse kunstenaar (geb. 1984), met kunstprijzen en exposities over de hele wereld, is indrukwekkend te noemen.
Niet de prijzen en de waardering van anderen, maar onze eigen waardering is de reden dat we in 2020 de kunstenaar benaderden voor een samenwerking. In de galerie zijn we steeds op zoek naar kunstenaars die de lijn aan aspecten van ‘Modern Realisme’ binnen onze galerie verbreden. Hierbij is kwaliteit, persoonlijkheid, stijl en expressie steeds de graadmeter.
Logisch dat een kunstenaar als César Orrico een enorme aanwinst is.
Het werk van César Orrico oogt enerzijds klassiek en anderzijds is het werk dat past binnen de wereld van de Moderne kunst. Daarnaast is zowel het figuratieve aspect, de beweging en/of houding van het werk, het anatomische en het verhalende aspect in al zijn werken duidelijk zichtbaar aanwezig.
Een korte blik op de ‘Internationale academische erkenning’, we beperken ons hierbij tot de laatste twee jaar.
2023 First Prize, 58 Premio Reina Sofia de Pintura y Escultura. Asociación Española de Pintores y Escultores, Spain
2022 First Place & Second place Sculpture 15th International ARC Salon Competition. United States.
2021 Exceptional Merit Award 22nd International Portrait Competition, Portrait Society of America. United States
2020 First Place Sculpture 15th International ARC Salon Competition. United States.
2020 Honorable Mention Sculpture and Imaginative Realism 15th International ARC Salon Competition. United States.
2020 Honorable Mention XXXI Bienal de Escultura Jacinto Higueras. Santisteban del Puerto, Spain.
De kunstenaar zelf over zijn werk ‘Hikari’
‘In sommige van mijn werken mix ik graag tegengestelde kenmerken door koele en warme materialen te mengen. Naast de intrinsieke verschillen van elk materiaal zoals: kleur, textuur, oorsprong, temperatuur en betekenissen die door de geschiedenis heen zijn verworven, probeer ik een eigentijds werk te maken waarin de symbolische waarde van deze samenvloeiingen de betekenis van het werk vergezelt..’
Bij de uitreiking van een van de gewonnen prijzen voor het beeld Aquillon (te zien tijdens de expositie bij Galerie Bonnard ) werd het volgende beschreven:
“Het werk van César Orrico strekt zich uit van het klassieke paradigma tot de moderniteit. Een eigentijdse figuratie uit deze eeuw met de grondbeginselen van de klassieke beeldhouwkunst”. (De gehele tekst is tijdens de expositie te vinden op de website van galerie Bonnard)
Zijn beelden maakt Orrico in zeer uiteenlopende formaten, variërend van kleinschalige sculpturen tot monumentale, grootse werken. Ook te zien is een buitengewone kennis van de materialen die in de beeldhouwkunst worden gebruikt. Denk hierbij aan de combinaties van brons, marmer en hout met zeer uiteenlopende patineringen van het brons.
Een van de meest opvallende kwaliteiten van de werken van César Orrico is de energie die wordt overgebracht in de beweging van zijn figuren, zichtbaar en voelbaar is die beweging, die voortkomt uit de spanning in de lichamen en de handen van zijn modellen. De kracht en de dynamiek van het lichaam in deze afbeeldingen staan in contrast met de sereniteit van de gezichtsuitdrukkingen.
Over enkele van de werken:
Bifronte
Bifronte, wil zeggen twee fronten of twee gezichten, de ene die naar het begin kijkt en de andere naar het einde, dit weergegeven in een opgaande spiraalvormige beweging.
Dit beeld is geïnspireerd door de Romeinse god Janus. Een man die het heden is en die achter het masker van zichzelf naar de toekomst kijkt. Deze sculptuur waarvan de gezichten hetzelfde zijn, maar met verschillende gebaren, wil een verdubbeling van zijn en tijd onthullen, waarbij de hoofdfiguur twee realiteiten tegelijkertijd kan observeren. Daarin schittert een van de gezichten als een spiegel die een vervormde realiteit weerspiegelt die vorm krijgt onder een ander spectrum van kleuren.
Hikari
De naam Hikari heeft in het Japans een betekenis zoals licht of helderheid en in dit geval vertegenwoordigt het een vrouw in een serene houding gemaakt van brons en hout. In deze sculptuur fungeert het hout niet alleen als een synthese van het lichaam, maar reduceert het ook tot een paar lijnen die een kimono zouden zijn.