Schilderijen en tekeningen
Yvonne Heemskerk, Tania Rivilis, Tanvi Pathare, Rosanna Gaddoni,
Jeanine Donkers, Irisha Pavlenko & Ksenya Istomina
Glas
Bibi Smit

Te zien t/m zondag 6 april 2025
Yvonne Heemskerk is bij galerie Bonnard geen onbekende! Haar imposante schilderijen waarin de kracht van de vrouw centraal staat zijn steeds eye-catchers in de galerie. In 2022 won zij ‘De Nieuwe Vermeer’ met alweer een imposant werk waarbij zij na haar deelname aan ‘Sterren op het Doek’ op de Nederlandse TV opviel door haar eigenheid, passie en enorme beheersing van het schildersambacht. Haar grote werken gaan over de kracht van de vrouw, een kracht die zij zelf ervaart wanneer zij schildert. Zo sterk dat deze haar volledig in beslag kan nemen. Tijdens deze expositie komen deze eigenschappen van de sterke en eigenzinnige kunstenares aan bod. Een expositie waaraan zij maar liefst 3 jaar voorbereiding aan heeft besteed!

Rosanna Gaddoni is vanaf mei 2023 met haar tekeningen bij galerie Bonnard te zien. Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan! Haar werk in houtskool op papier wekt veel verbazing en bewondering bij de bezoekers van de exposities bij ons in de galerie. Haar tekeningen tonen een zachte schoonheid die vertedering en nabijheid oproept. Galerie Bonnard vertegenwoordigt haar werk exclusief.
Bibi Smit wordt wel de Venini van Nederland genoemd, vanwege haar kennis en vaardigheid om de grenzen van het ambacht op te rekken. Ze volgde een opleiding aan de West Surrey College of Art and Design in Farnham, Engeland, waar ambacht hoog in het vaandel stond. In 1991 richtte ze een eigen atelier op in Schotland. Sinds 2007 heeft ze een eigen glasblazerij en slijperij in Loosdrecht. De glaskunstenaar en -designer is daarmee een van de weinigen in Nederland die alles zelf doet.

De voorheen Russische kunstenares Irisha Pavlenko woont en werkt in Spanje. Haar schilderijen kunnen zowel portretten als stillevens genoemd worden. De portretten staan in het teken van verstilling en tonen niet zozeer een persoon als wel een verhaal. Via het werk met ‘3D-graphics en 2D illustraties’ heeft zij zich langzaam ontwikkelt als autonoom kunstschilder met een groot en internationaal publiek. Haar werk is nu via Galerie Bonnard voor het eerst in Nederland te zien en te koop. Het leven van kunstenaar voelt voor de innemende kunstenares als een ‘constante emotionele schommeling’. Haar bronnen van inspiratie zijn de natuur, verhalen en gebeurtenissen, maar zeker ook het kijken naar andere kunstenaars. Voor haar is schilderen als beeldhouwen. Met nuances in kleur en toon boetseert zij net zo lang totdat er voor haar een schilderij in 3 dimensies is ontstaan.

Tanvi Pathare is vanaf 2023 te zien bij galerie Bonnard. De docent aan de wereldberoemde ‘Florence Academy’ in Florence, Italië, komt oorspronkelijk uit India. Vanuit India verhuisde zij naar Florence om daar les te nemen op deze academie. Zij kreeg les van de bij Bonnard niet onbekende Daniela Astone en groeide uit tot de befaamde kunstenares die zij nu is geworden. In haar werk worden haar afkomst in combinatie haar klassieke opleiding een bijzonder in het oog springend geheel.

Vanaf de start van de expositie ‘The Female Approach’ op 16 februari 2025 behoort de Helmondse kunstenares Jeanine Donkers tot de vaste collectie van galerie Bonnard. Tijdens deze expositie is het werk te zien dat zij afgelopen jaar maakte voor de galerie. In eerste instantie werd gedacht aan een kleine introductie van haar werk. De schilderijen die de nog jonge kunstenaar voor Bonnard maakte zijn echter van zo’n fantastische kwaliteit dat we besloten meteen over te gaan tot een intensievere samenwerking. De technische kwaliteit, het narratieve aspect, kleurgebruik, de composities, sfeer, alles van het allerhoogste niveau, in een bijzonder eigen verhaal. Tijdens de expositie ‘The Female Approach’ is dan ook haar volledige werk te zien en beschikbaar voor verkoop. Haar talent samen met een ongelofelijke drang en werklust hebben geleid tot het beheersen een bijzondere eigen stijl met alle kenmerken die de schilderkunst tot iets magisch maken. De schilderijen van Jeanine Donkers laten een wereld zien die veel voor iedereen herkenbare elementen bevat en daarnaast laten zij een wereld zien die het ‘magische of esoterische’ voorstellen. Voor het ontwikkelen van deze bijzondere en eigen stijl was veel zelfreflectie nodig, vertelt Jeanine Donkers. Haar emoties en gedachten worden weerspiegeld in haar schilderijen en vertellen de kijker over de eigen, innerlijke, belevingswereld.

Het verhaal van Ksenya Istomina, de getalenteerde jonge Russische kunstenares is wellicht bekend na de publicatie in de Kunstkrant rond haar solo- expositie bij Galerie Bonnard. De eerste expositie die bij galerie Bonnard met de toen nog maar net afgestudeerde Ksenya Istomina georganiseerd werd, was een bijzonder samengaan van drie vrouwen van wereldklasse. Daniëla Astone, Svetlana Tartakosvska en Ksenya Istomina. Twee jaar daarna volgde een bijzonder succesvolle solo- expositie die wereldwijde belangstelling opleverde en waarbij de galerie bezocht werd door kunstliefhebbers uit de gehele wereld. Vanaf dat moment is het werk van Ksenya ook onderdeel van talloze collecties waaronder diverse musea wereldwijd op het gebied van hedendaags realisme. Galerie Bonnard is er trots op dat deze kunstenares via hen een breed platform krijgt waardoor haar kunst de waardering kan krijgen die zij als individuele kunstenaar, ondanks de huidige geopolitieke situatie, verdient. Haar verhalende, persoonlijke schilderijen tonen haar kleine wereld waarin zij zich momenteel kan begeven op bijzonder krachtige en tegelijk poëtische wijze. Niet voor niets verschijnt er binnenkort een Amerikaanse poëziebundel met een van haar schilderijen op de cover..

De Oekraïense kunstenares Tania Rivilis die tegenwoordig vooral in Portugal woont en werkt is wellicht momenteel een van de meest populaire en bekende kunstenaars van haar land. Haar kleurrijke en energieke portretten van (vaak androgyne) jongens en mannen kennen een brede waardering en bekendheid. Tania won twee jaar geleden een van ‘s werelds meest aansprekende kunstprijzen, ‘The William Locke price’ van de ‘Royal Society of Portrait Painters’ in London. Haar werk was op grote schermen te zien; van Times Square in New York, tot Piccadilly Circus in London. Ook grote galeries in London, Madrid en New York gingen een samenwerking aan met de Oekraïense Rivilis. De samenwerking met Galerie Bonnard startte lang voordat deze bekendheid haar ten deel viel. Dit wordt zowel door de mannen van Bonnard als door Tania Rivilis zelf gekoesterd als een bijzonder moment van erkenning en ontdekking.
Vanaf 2018 behoort Tania tot de vaste groep kunstenaars van bijzonder hoge kwaliteit en diversiteit die de galerie vertegenwoordigt. Voor de expositie ‘The Female Approach’ maakte de kunstenaar, net als de andere deelnemers, speciaal nieuw werk.
