Cornelis le Mair 75 jaar, Een Ode aan het Stilleven.

23-05-2019

Galerie Bonnard  Cornelis le Mair 75 jaar. Een Ode aan het Stilleven

26 mei t/m 30 juni 2019

Cornelis le Mair, Rutger Hiemstra, Adriana van Zoest, Heidi von Faber, Ingrid Smuling, Sietse W. Jonker, Keimpe van der Kooi, Henk Boon en Joran van der Haar

 De Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair wordt deze zomer 75 jaar. De Eindhovenaar heeft vanaf de oprichting van Galerie Bonnard in 1984 veel zeer succesvolle exposities gehad in de oude galerie en daarbuiten. Huidige eigenaren René Renders en David van der Linden zochten de vermaarde kunstenaar op en spraken met hem over een expositie ter gelegenheid van zijn 75everjaardag in aanloop naar de expositie rond het 35-jarig bestaan van de galerie.

Cornelis le Mair voldeed, hoewel hij eigenlijk geen verjaardagen viert, graag aan het verzoek. Het gevolg is dat de kunstenaar het afgelopen half jaar heeft besteed aan het maken van een imposante collectie nieuwe werken. In deze collectie oa een rariteitenkabinet van enkele meters breed en hoog zoals le Mair al heel zijn leven eens wilde schilderen. Zo komt ook voor de kunstenaar zelf een lang gekoesterde wens uiteindelijk uit.

Cornelis le Mair werd internationaal beroemd om zijn weldadige pronkstillevens die oude tijden lijken te doen herleven. Zelf geeft hij in interviews  aan te vinden dat hij eigenlijk in een rare tijd leeft. De waardering voor zijn werk is er wel, in grote mate, maar toch is hij steeds een vreemde eend in de bijt. Bij Galerie Bonnard wordt de kunstenaar juist daarom erg gewaardeerd. Immers een kunstenaar die, soms tegen de stroom in, voor zijn eigen werk en stijl blijft gaan laat iets oorspronkelijks zien, iets van zichzelf. Dat is in het werk van Cornelis le Mair dan ook zeker het geval!

In 2018 verscheen een oeuvre catalogus met het levensverhaal van de kunstenaar waarin pas duidelijk wordt wat de man voor een enorme hoeveelheid bijzondere werken heeft gezorgd. Cornelis le Mair is opgeleid aan de Kunstacademie, vanaf dat moment heeft hij zijn brood verdiend als kunstenaar.

Over zijn opleidingsperiode zegt hij: ‘Ik heb er eigenlijk niks geleerd ‘ zegt hij. ‘Leren deed ik pas daarna’. En dat leren doet hij nog steeds, 2017 besteedde hij zo vooral aan het bestuderen en studeren naar het werk van Willem Kalf, een door hem bewonderd kunstenaar uit de 17eeeuw. Hiervan, geeft le Mair aan, heeft hij veel geleerd, daar is hij blij mee. De kunstenaar is op zoek naar elementen die hij bij zichzelf kan verbeteren.

 

Schilderijen ontstaan niet vanzelf, het bij elkaar zoeken van interessante objecten, vaak kostbare antiquiteiten, en eindeloos heen en weer schuiven is daar een belangrijk onderdeel van. Talloze schetsen met ballpoint op kladblaadjes, uiteindelijk een uitgewerkte tekening die gaat leiden tot het uiteindelijk in lagen opgebouwd schilderij. In de toets van de kunstenaar is de virtuositeit te zien, ophogingen op de ene plek waarbij op een andere plaats de onderschildering nog te zien is. Een vlotte maar wel- doordachte toets.

Groepsexpositie

Bij Galerie Bonnard wordt voor een expositie niet alleen naar kwaliteit gezocht, maar ook naar diversiteit, het thema is slechts het vertrekpunt en de kunstenaar bepaalt hoe hij of zij daar invulling aangeeft. De vruchten en bloemen die naast de kostbaarheden in de stillevens van le Mair belangrijke elementen zijn hebben ook andere kunstenaars geïnspireerd. De kommen en andere antiquiteiten uit allerlei delen van de wereld vaak naast weelderig gedrapeerde stoffen zorgden voor weer andere kunstenaars voor inspiratie.

Hierdoor is er een bijzonder fraaie en afwisselende expositie tot stand gekomen met speciaal voor deze expositie gemaakt werk.  Het unieke karakter van de expositie is precies wat Galerie Bonnard voor ogen heeft. Immers door de kunstenaars volledig vrij te laten in hun onderwerpkeuze rond stillevens zijn werken ontstaan waar het plezier, de identiteit, de expressie en het vakmanschap van de kunstenaars vanaf spat.

 

Cornelis le Mair zelf maakte voor deze expositie stillevens met diverse onderwerpen. Daarnaast schilderde hij dit rariteitenkabinet. Ook de lijst en de ornamenten zijn van de hand van le Mair. Alle onderwerpen die hij schilderde zijn terug te vinden in zijn eigen collectie kostbaarheden. Hij verzamelde deze door de jaren heen oa tijdens zijn vele reizen.

Rutger Hiemstra

Ook Rutger Hiemstralaat zich graag inspireren door de spullen in zijn omgeving. De kunstenaar uit Paterswolde leeft duidelijk in een andere omgeving als le Mair. Inspiratie voor dit werk, een uit een hele serie bananen in lunchboxen, ontstond tijdens het ochtendritueel van het ‘klaarmaken van de trommels’ voor zijn kinderen, om mee te nemen naar school. (Banaan in aluminium bak 19 x 13 cm)

Heidi von Faber 

Haar inspiratie haalt Heidi uit de 17eeeuwse schilderijen, echter, de uitwerking daarvan en de onderwerpkeuze haalt ze vaak uit de 21eeeuw. In dit schilderij zijn sinaasappelen in een mandje datgene wat de aandacht vraagt. Ook van Heidi von Faber zijn er naast dit stilleven een aantal andere werken van haar hand in de expositie aanwezig. 

Adriana van Zoest

De kunstenaar was zeer vereerd met ons verzoek voor deelname aan de expositie met Cornelis le Mair. Als jonge kunstenaar volgde zij heel wat lessen bij de le Mair, ze denkt hier met veel warmte en genegenheid aan terug. Van van Zoest tonen we stillevens met groente, kommen, maar ook met een aantal van haar bijzondere werken waarin dieren de centrale plaats innemen. (De pasgeborene, olieverf, 20 x 50 cm)

Keimpe van der Kooi

De weelderige stillevens van Keimpe van der Kooi tonen zeker in de onderwerpkeuze zeker verwantschap met het werk van le Mair. De kleuren die de kunstenaar uit Drenthe gebruikt zijn van een ander karakter. Juist daardoor is het zo mooi dat van der Kooi graag meedoet aan deze Ode aan het Stilleven. (Kweepeer, olieverf op paneel 131 x 59  cm )

  Sietse W. Jonker

De afgewogen composities van de Friese kunstenaar Jonker kennen eenzelfde voorbereiding als het werk van le Mair. De uitwerking echter is volledig anders, een kommetje van le Mair zou door Jonker totaal anders uitgewerkt worden. Dat is precies wat bij Galerie Bonnard de aandacht trok. De verstilling in het werk van Sietse W. Jonker zorgt ervoor dat je met ‘ je neus bovenop het werk’ wilt staan, waar je bij le Mair wellicht een stap naar achteren zou willen doen. ( Landschap van een Stilleven, olieverf op paneel, 23,5 x 74 cm)

Joran van der Haar

Inspiratie haalt deze jonge kunstenaar uit de bloemstillevens uit de Gouden Eeuw. Het bestuderen van de bloem en zo nauwgezet mogelijk weergeven in olieverf is de uitdaging van de tekenleraar uit het oosten van het land.

(bloemstilleven, olieverf op linnen, 160 x 120 cm) 

 Henk Boon

De kommetjes en flessen op een stilleven van de Goudse kunstenaar Henk Boon ademen rust uit. De zorgvuldig gewogen composities tonen een vaak bijna abstracte weergave van de werkelijkheid. Realisme waarbij de kijker zich afvraagt wat hij nou eigenlijk ziet. Rust,verstilling en eenvoud. ( Compositie met mediumflesje, olieverf op paneel, 80 x 96 cm)

Ingrid Smuling

De stilleventjes van Ingrid Smuling, uit Den Haag, zijn klein van formaat en verstillend van vorm, ogen fris en ontroerend tegelijk. Bij Galerie Bonnard is men gewend dat de kijkers er met de neus bovenop gaan staan om vervolgens in bewondering een stap naar achteren te doen. De gemberpotten, zilveren kannetjes en het Chinees porselein ogen fragiel en breekbaar in de olieverf, de toets van de kunstenares voegt daar nog een verhaal aan toe wat je doet verlangen naar meer, meer stillevens, meer werk van deze bijzondere kunstenares uit Den Haag

 

Kalender Galerie Bonnard:

1een 2ePinksterdag geopend

Hemelvaartsdag geopend

Do t/m zondag van 11-18 uur geopend, vrijdag geopend van 11-20 uur

Exposities:

7 juli t/m 25 augustus 2019

“35 jaar Galerie Bonnard!”

Een feestelijke expositie met een overzicht van alle huidige kunstenaars bij Bonnard en werk van gastexposant Henk Helmantel.

1 september 2019 t/m 6 oktober 2019

“Kunstenaars van Bonnard laten zich inspireren door Van Gogh”.

Groepsexpositie met ruim 30 kunstenaars van de galerie. Zij maken werk voor deze expositie waarbij hun inspiratie voor ‘Het leven van de kunstenaar Vincent van Gogh’ het vertrekpunt is.

 

 

Galerie Bonnard

Berg 9

5671 CA Nuenen

www.galeriebonnard.com

Kunstwerken op Cornelis le Mair 75 jaar, Een Ode aan het Stilleven.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken