nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest

Uit het NRC:

Hiemstra’s stilleventjes zijn antidepressiva in verf

Galerie Bonnard, Nuenen

Rutger Hiemstra schildert paaseitjes, tompoucen of verse munt op zo’n manier dat je denkt: maar natuurlijk verdienen die een schilderij!

Gijsbert van der Wal - 15 januari 2018

De link voor het hele artikel in het NRC vindt u hier
rutger-hiemstra-paaseitjes-olieverf-op-paneel-90-x-120-cm-2016
Voor een kind zijn paaseitjes sensationeel. Om te beginnen zijn ze groter, als je kleiner bent. Ze hebben een leuke vorm: net niet rond. Ze glimmen en komen in feestelijke kleuren. En als je de wikkel eraf peutert zit er geen echt eitje in, maar chocolade. Later ben je volwassen en ken je die dingen onderhand wel. Ieder jaar rond Pasen zijn ze met bakken te koop. Ze liggen voor het grijpen in huizen en kantoren. Paaseitje? Ja lekker. Maar niks bijzonders.

Tot je ze geschilderd ziet door Rutger Hiemstra (1975). Die kijkt nog kinderlijk verheugd naar al die kleurig glinsterende onronde knikkertjes – en hij weet zijn opgetogenheid erover mee te delen in een stilleventje. Hiemstra maakt paaseitjes weer ongewoon, zoals hij ook tompoucen, een glas witte wijn of verse munt, een roze koek en gele M&M’s zo weergeeft dat je denkt: maar natuurlijk verdienen die een schilderij!

Zijn werk is te zien op een website, een blog, Facebook en Instagram. Voor de originelen moet u naar het Brabantse Nuenen, waar nu tien landschappen en tien stillevens van Hiemstra zijn opgenomen in een groepstentoonstelling bij Galerie Bonnard.
Er hangt een schilderijtje van frambozen die als een school rozerode michelinmannetjes allemaal dezelfde kant op zwemmen. Frisgroene spruitjes op een roze ondergrond lijken ergens op te wachten. Twee zijn er met elkaar aan de praat geraakt. Hiemstra heeft ze benaderd met oprechte aandacht voor de kleine kooltjes die ze zijn.
Die aandacht is ook losgelaten op de breking van licht en kleuren in glazen water en op de deukjes en reflecties in een zilverkleurig zakje mix voor aardappelpuree. Het zakje hangt aan een wasknijper in de schilderijlijst als een ouderwetse trompe-l’oeil, maar het is niet benauwd geschilderd.
rutger-hiemstra-2-aardappelpuree-24-x-26-cm
Hiemstra maakt geen fijnschilderkunst. Zijn
handschrift houdt overal vaart, de verf is net zo belangrijk als het voorgestelde voorwerp. Van dichtbij zie je in dat zilverfolie sliertjes geel, roze, oranje, blauw, paars en groen. Hiemstra schildert zijn smakelijke onderwerpen op een smakelijke manier.
Een chagrijniger criticus zou het allemaal wat té smakelijk kunnen vinden, te verkoopbaar, te weinig schurend. Zo iemand gun je een beetje van Hiemstra’s onbedorven enthousiasme voor de dingen om ons heen. Zijn stilleventjes zijn antidepressiva in verf: als je goed kijkt, zeggen ze, is het leven de moeite waard.
De link voor het hele artikel in het NRC vindt u hier

Lezing door Eric Schutte

Lezing door Eric Schutte
Nog maar enkele plaatsen!!

Eric Schutte, klassiek conceptueel kunstenaar Woensdagavond 24 januari 19.30-21.00 Deze jonge kunstenaar denkt als klassiek kunstenaar in concepten. Verf, plastic, metaal maar ook afval als middel om de natuur mee vast te leggen lijken een rode draad. Daarnaast gaat hij vorm en compositieleer niet uit de weg. Juist deze beheersing van deze vorm maakt …

Read more

Naar buiten!

Een expositie met 5 kunstenaars

Eric Schutte, Joost Doornik, Rutger Hiemstra,

Grietje Postma en Paul Jansen

mieke-heitling
img_9262
dsc_0110

Joost Doornik

img_1939-1

Paul Jansen

339.-portret-65.-40-x-40-cm

Eric Schutte

eric-schutte-giethmenerkerkpad

Rutger Hiemstra

rutger-hiemstra-11-franse-kust-ii-omgevallen-boom-olieverf-paneel-36-x-24cm

Grietje Postma

18742
Eric Schutte Roodborstje 8 cm hoogte plastic

Zondag 21 januari

vanaf 15.00

'Muziek bij Bonnard'.

21 januari vanaf 15.00 'Muziek bij Bonnard'.
Zondagmiddag is een heerlijke middag voor galeriebezoek. 21 januari hebben we naast de schilderijen en beelden ook live muziek van LeJazz duo Lisette Elbers, saxofoons/zang en Bas Cooijmans op contrabas.

Read more
muziek-bij-bonnard
dsc_0996

Een greep uit de collectie. Meer info? Klik op de afbeelding.

rutger-hiemstra-5-ochtend-in-de-alpen-olieverf-paneel-35-x-23-cm

Cursussen bij Galerie Bonnard

Kunstenaars van Galerie Bonnard verzorgen cursussen. In augustus 2017 verzorgden we met Galerie Bonnard onze eerste plein-air schilder en tekencursus. Met docenten Peter Durieux en Joost Doornik trokken we deelnemers uit het hele land. Enkele reacties van cursisten: " Het was echt heerlijk". "Enorm veel geleerd". " Als ik …

Read more
img_2520

'Naar het leven' en 'plein-air schilderen' tijdens de schildercursus van Keimpe van der Kooi, docent aan de Klassieke Academie.

30 april 2018 t/m 4 mei 2018 in Nuenen. Keimpe van der Kooi is naast kunstenaar ook docent aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen. Hij publiceert bovendien regelmatig in de kunstbladen 'Palet' en 'Atelier'. Landelijke bekendheid kreeg deze kunstenaar toen hij een aflevering …

Read more
img_5950

Cursus plein-air schilderen met Klassieke academie- docent Peter Durieux en 'wereldschilder' Robin d'Arcy Shillcock.

Cursus plein-air schilderen bij Galerie Bonnard Wie onze galerie binnenloopt zal altijd zien dat we een grote liefde opbrengen voor het 'plein-air' werk. Tekeningen van Peter Durieux, buiten gemaakt, schilderijen van mensen als José Salvaggio, Joost Doornik, Flip Gaasendam, Eric …

Read more
pc270784sss

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nb
Met veel enthousiasme hebben we, de al 33 jaar bestaande Galerie Bonnard, op 24 september 2017 op een nieuwe, ruime, locatie geopend.

Midden in Nuenen, op Berg 9.
Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie. Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.


Hedendaags realisme en figuratieve kunst is steeds in verandering, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 19 uur
Vrijdag 11 uur - 19 uur
Zaterdag 11 uur - 19 uur
Zondag 11 uur - 19 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak
MailPoet