nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest 
img_3960

'Vormen van Verwondering'

t/m 4 december 2022

Solo expositie


Schilderijen
Michiel Schrijver

Beelden
Frans van Straaten
img_3961

Beste kunstliefhebbers en volgers van Galerie Bonnard,


Het waren een paar mooie en drukke weken bij Galerie Bonnard! Ook deze nieuwsbrief is lang en staat boordevol bijzonderheden die met onze zeer gewaardeerde kunstenaars te maken hebben.

Een goed bezochte opening, een aantal lezingen voor groepen, een openbare lezing en een feestje in de galerie waar Wim Daniels als spreker optrad.

In deze nieuwsbrief kijken we kort terug op de afgelopen periode en zie je het nieuwe werk van onze kunstenaars. De expositie met schilderijen van Michiel Schrijver en beelden van Frans van Straaten vormen uiteraard het hoogtepunt van deze nieuwsbrief.

Ook spreken we in deze nieuwsbrief over een bijzondere ontmoeting, is er bijzonder nieuws over Egbert Modderman met een nieuw schilderij en zijn er ook van onze andere kunstenaars veel nieuwe bijzondere werken te zien.
We kijken vooruit naar het optreden van Bob Jonkers bij 'Sterren op het Doek' en de expositie 'Spelen met Licht' die we openen op 11 december 2022.

Tot ziens in de galerie!


René & David

9605bb61-7784-4cd4-be83-d1a4fbaab706
img_4353
img_4326
De galerie is geopend iedere donderdag t/m zondag van 11-18u

24/7 op www.galeriebonnard.com
img_4199

Interviews expositie:

'Vormen van Verwondering'

img_4227
img_4200
Chris Dekkers nam tijdens de opening van 'Vormen van Verwondering' interviews af met de kunstenaars Michiel Schrijver en Frans van Straaten. Ook galeriehouder David van der Linden stelt hij enkele vragen over de expositie met de beeldhouwer Frans van Straaten en de kunstschilder Michiel Schrijver. De muziek is van LeJazz met Lisette Elbers op Saxofoon & Bas Cooijmans op basgitaar.

Klik hier voor het filmpje

img_4205

Ksenya Istomina in Nederland


Ksenya Istomina uit St Petersburg beleefde al enkele zeer succesvolle exposities bij Galerie Bonnard, de omstandigheden zorgden er steeds voor dat ze de galerie en Nederland niet kon bezoeken. Dat stond het succes niet in de weg. Haar werk is vanuit de galerie de hele wereld in gegaan, kunstkenners weten haar werk bijzonder te waarderen. Daar zijn we natuurlijk bijzonder blij mee, net als Ksenya dat zelf is.

img_4759
Afgelopen week kon ze eindelijk samen met haar man onze galerie bezoeken en was ze enkele dagen bij ons te gast. Een bijzondere ervaring voor haar, maar zeker ook voor ons. Tania Rivilis zorgde voor het nodige vertaalwerk. De Oekrainse Tania en de Russische Ksenya & Andrey kenden elkaar al via Social Media. Het was bijzonder om enkele dagen van hen de gastheer te kunnen zijn.
Inspirerend hoe deze jonge mensen ondanks de extreme situatie waarin zij zich bevinden hun exposities bij Galerie Bonnard, en het succes daarbij, gebruiken als 'voeding' om door te gaan en zich te richten op een mooie toekomst.
27f15850-fc20-4199-9fd1-8d678c7973b7
De gesprekken deden ons beseffen hoe prachtig, uniek en divers onze kunstenaars en hun achtergronden zijn. Dat alles komt samen op in de galerie op Berg 9 in Nuenen om van daar uit over heel Nederland en de rest van de wereld een plek te vinden.

Ksenya Istomina bracht vijf nieuwe schilderijen mee, die we in januari in de galerie en op 'The Art fair Naarden' zullen presenteren.

Op de foto van links naar rechts: Galerie- eigenaren David & René, Tania Rivilis, Ksenya Istomina
& Andrey Dobrynin.

Cornelis le Mair schildert Ksenya Istomina


Cornelis le Mair behoort niet alleen tot onze kunstenaars die we met grote regelmaat exposeren, hij behoort ook tot de kunstenaars die een zeer brede interesse hebben in het werk van collega- kunstenaars en graag alles zelf komt bekijken. Met zijn neus op de schilderijen en beelden van collega's bekijkt hij het werk en vormt hij zijn mening hierover. Tijdens de expositie die we hadden met de schilderijen van Ksenya Istomina was hij verrast en nam hij met veel plezier haar boek mee naar huis.
img_4965
img_4792

Thuisgekomen besloot le Mairj de kunstenares te schilderen. Ondanks dat hij haar niet heeft ontmoet wist hij met afbeeldingen die we in het boek publiceerden een bijzonder gelijkend portret te maken wat daarnaast van sfeer ook erg bijzonder is. Ksenya Istomina is als kunstenaar een groot fan van Johannes Vermeer, en zichzelf zo geschilderd te zien 'als in de 17 eeuw, staand bij een venster' deed haar bij binnenkomst in de galerie stralen van verrassing.

Bob Jonkers bij 'Sterren op het Doek'

de2c34de-b426-475b-b0a9-58fe117c8d52
Without my beard I have to show my ID when buying cigarettes
Bob Jonkers, zelfportret
'Without my beard I have to show my ID when buying cigarettes'
45 x 35 cm
olieverf op doek


Op zaterdag 26 november is Bob Jonkers een van de drie kunstenaars die een portret gaan maken van Rob Kemps in het populaire, door Özcan Akyol gepresenteerde programma 'Sterren op het Doek'

Hij is hiermee dit seizoen de eerste kunstenaar van Galerie Bonnard die dit jaar bij het programma te zien is. De afgelopen drie jaar zagen we al Yvonne `Heemskerk, Anne-Rixt Kuik, Erik van Elven, Henrieke de Vries, Richard van Mensvoort, Dirk Bal en Carolien van Olphen. Nog langer geleden, toen Hanneke Groenteman het programma nog presenteerde, waren deelnemende kunstenaars oa Cornelis le Mair, Marten Huitsing, Svetlana Tartakovska, Keimpe van der Kooi, Jantien de Boer, Liseth Visser, en Rineke Engwerda.
We zijn er trots op dat deze traditie dit seizoen weer wordt voortgezet!
De schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar zijn te zien en te koop bij Galerie Bonnard.

Het werk wat ons als eerste opviel is het schilderij wat hieronder is afgebeeld en bestaat uit 44 zelfportretten. Hij noemde het ‘Losgeslagen’.
Losgeslagen
Bob Jonkers Losgeslagen 124 x 225 cm olieverf op dibond
De kunstenaar zelf over bovenstaand werk:

'Losgeslagen' is een serie van 44 zelfportretten die, wanneer gecombineerd, een animatie vormen. Ik tracht met deze serie beweging en emotie uit te drukken door middel van het afwisselen van figuratie en abstractie. De forse penseelstreken en het gebruik van felle, primaire kleuren geven toorn weer. Deze frustratie bouwt zich op en verdraait de portretten om vervolgens een getransformeerd beeld achter te laten. Het vertelt een verhaal dat niet mogelijk zou zijn met slechts één portret, het nodigt de beschouwer uit om een gesprek aan te gaan.

Bob Jonkers volgde de kunstacademie van Malmö in Zweden en is in 2020 afgestudeerd. Volgens ons een groot talent met een bijzondere kijk op compositie en kleurgebruik.

Bijzonder is dat hij onze galerie leerde kennen doordat hij het werk van Ksenya Istomina volgde op Instagram. Bijzonder hoe de kunstwereld door de komst van deze Social Media elkaar op de hoogte houdt! De zomerexpositie van 2022 was de eerste expositie van Bob Jonkers bij Galerie Bonnard, zijn werk zal in de collectie van Bonnard te zien blijven en ongetwijfeld komt hij terug in andere exposities.

Bathroom- mirror, het allernieuwste werk van Bob Jonkers.

Het is vanaf zaterdag 27 november, de dag van de uitzending, in de galerie te zien en te koop!


Bob Jonkers

Bathroom- mirror
50 x 35 cm
olieverf op doek
Bathroom- mirror

Vormen van Verwondering

t/m 4 december
Hoopvol licht bij middernacht

Michiel Schrijver

Hoopvol licht bij middernacht
110 x 80 cm
acryl op doek
Ochtendsilhouetten
Michiel Schrijver, ochtendsilhouetten, 70 x 110 cm acryl op doek

Michiel Schrijver

Maar liefst 30 nieuwe schilderijen tonen we van Michiel Schrijver op zijn grootste expositie ooit. Zijn werk is al jaren razend populair en te zien in talloze prachtige collecties, wereldwijd.

De schilderijen van de kunstenaar uit Baarn zijn als ontdekkingsreizen. De gebouwen en landschappen op Schrijvers doeken behoren tot een niet-bestaande wereld die, in de woorden van de kunstenaar zelf, ‘parallel loopt aan de onze’. Het duurde jaren voordat Schrijver zijn thema gevonden had, maar vanaf het moment dat het zich aandiende, liet het hem ook nooit meer los.
Op onze website een filmpje en meer informatie over de kunstenaar en zijn werk.

Meer lezen over de kunstenaar / alle schilderijen , klik hier

Sprakeloze kusten
Sprakeloze kusten, 90 x 70 cm, acryl op doek
Wachten in leegte

Michiel Schrijver

Wachten in leegte
100 x 90 cm
acryl op doek
Bullpower (groot)
Frans van Straaten Bullpower H 60 cm brons

Frans van Straaten

De bronzen beelden van Frans van Straaten bevinden zich over de gehele wereld in particuliere verzamelingen en ook op openbare plaatsen zijn de beelden van de sympathieke kunstenaar te zien.

Soms enkele cm's en soms vele meters hoog ene breed..

De beelden zijn duidelijk herkenbaar qua signatuur, vorm en onderwerp.
Naast de bekende dieren heeft hij recent een bijzondere serie gemaakt, waaronder diverse unica's met een ander thema. Een thema wat wonderwel aansluit bij de schilderijen van Michiel Schrijver.

Zijn manier van beeldhouwen is onvergelijkbaar en de onderwerpen breiden zich steeds verder uit in allerlei vormen van verwondering.

Meer lezen over de kunstenaar en zijn werk./alle beelden, klik hier.

On Top
Frans van Straaten,
On Top, 153 cm, brons op sokkel natuursteen
Jou can't catch me

Frans van Straaten

You can’t catch me
H 25 cm
brons
Journey
Wild horse VII
2f732fb8-4866-47ff-8403-9a4a0b8a349d
Mongolian Horse staand (groot)
img_3938
img_3936
img_3934
Dikke Dora

Frans van Straaten

Dikke Dora
H 62 cm
brons

Nieuwe schilderijen en beelden van onze kunstenaars

Egbert Modderman


Vanaf deze week, 24 november 2022, tonen we in de galerie een nieuw schilderij van Egbert Modderman. Egbert Modderman was een groot del van het jaar bezig met een eervolle opdracht voor de gemeente Groningen waar een bijzonder en monumentaal schilderij van hem is komen hangen.

Hieronder het persbericht:
image0

Egbert Modderman schildert monumentaal werk voor de gemeente Groningen

Het schilderij wat Egbert Modderman (Heerenveen, 1989) in opdracht maakte voor de gemeente Groningen heeft de titel ‘Hermes en Athena in Groningen’. De opdracht werd aan Modderman gegeven ter ere van de vernieuwing van het Groningse stadhuis. In 2022 is deze afgerond en krijgt het schilderij haar plek bij de entree van de vernieuwde Raadzaal.
De opdracht is niet zomaar naar de Groningse kunstenaar Egbert Modderman gegaan. De kunstenaar kreeg de opdracht nadat deze zich op verzoek van de gemeente had verdiept in de plaats en de mogelijkheden die hij hier voor een schilderij zag.

Modderman kwam tot dit werk nadat hij de volgende overwegingen maakte.
“In een neoclassicistisch rijksmonument hoort volgens hem een klassiek getint schilderij te hangen. In het schilderij zijn tegen de achtergrond van de Groningse kleuren wit en groen op eigentijdse wijze de Griekse goden van weleer afgebeeld. In het midden Athena (de godin van de wijsheid) en Hermes (de god van de handel). De goden zijn hier een partnerschap aangegaan. Een dergelijke afbeelding van beide goden bestaat sinds klassieke oudheid en wordt een Hermathena genoemd. In de kunstgeschiedenis is dit idee, hoewel volledig anders weergegeven, vaker als thema voorbijgekomen.

Deze versmelting ziet de kunstenaar als ‘de sleutel van het succes van Groningen: de samensmelting van de ondernemingsgeest (Hanzestad, industrie, handel) en het hoogwaardige onderwijs dat aan de vele kennisinstellingen wordt gegeven’.
Beiden hebben ze voor een groot deel de identiteit van Groningen bepaald.

In het schilderij worden de Griekse goden Hermes en Athena geflankeerd door hun getuigen. Links zien we Artemis (de godin van de nacht) en haar metgezel Callisto. En rechts Apollo (de god van de dag) en zijn geliefde Hyakinthos.
Zo zijn in dit schilderij drie versies van een gelukkig partnerschap te zien. Partnerschappen of versmeltingen die, dag in dag uit, nog altijd in het stadhuis van Groningen gesloten worden.

Nieuw werk van Egbert Modderman.

Worsteling
Het schilderij 'Worsteling' gaat over een verhaal uit de Bijbel waarin 'de worsteling van Jacob met de engel' beschreven wordt.
"Boek Genesis hoofdstuk 32, 23-32 (Bijbelvertaling in Jeruzalem)"
Diezelfde nacht stond hij op, nam zijn twee vrouwen, zijn twee dienstmeisjes, zijn elf kinderen en stak de doorwaadbare plaats van de Yabboq over. Hij nam ze mee en liet ze de stroom oversteken, en hij maakte ook alles wat hij moest passeren. En Jacob bleef alleen achter. Iemand worstelde met hem tot de dageraad aanbrak. Toen hij zag dat hij hem niet overweldigde, sloeg hij hem in de heupkom en Jacob's heup trilde terwijl hij met hem worstelde. Hij zei: 'Laat me gaan, want de dageraad is op, maar Jakob antwoordde: Ik zal je niet laten gaan, tenzij je me hebt gezegend. Hij vroeg hem: hoe heet je? 'Jacob,' antwoordde hij. Hij vervolgde: `` U zult niet langer Jakob worden genoemd, maar Israël, want u bent sterk geweest tegen God en tegen alle mensen, en u hebt overwonnen. Jacob vroeg: vertel me je naam, ik bid het je, maar hij antwoordde: waarom vraag je mijn naam? en daar zegende hij hem. Jacob gaf deze plaats de naam Penuel, omdat, zei hij, ik God van aangezicht tot aangezicht zag en mijn leven werd gered. Bij zonsopgang was hij Penuel gepasseerd en hinkte zijn heup. "

Meer lezen

Nieuwe schilderij van Henk Boon

Composition with Whiskey Bottle

Nieuwe schilderijen van Ken Zier

“Sitting down and painting a painting in nature was previously quite a natural thing for many artists. Today, it’s close to being forgotten.”

De Deense kunstenaar Ken Zier schildert sfeervolle schilderijen over ‘het licht’ en de impact hiervan op lucht, wolken en de zee.

Stranden, hoge golven, de branding, het spelende licht op het water, maar ook juist hele rustige kusten, zeelandschappen geschilderd in het tegenlicht van de lage zon in de zee of juist het ontbreken van de zon in de avond en in de nacht. De Deense kunstenaar woont en werkt op enkele tientallen meters van de zee en is daar ook dagelijks met zijn schilderspullen te vinden.
De kunstenaar is internationaal inmiddels erg bekend vanwege zijn exposities en projecten. Als voorbeeld het project “One man-One beach”, waar de kunstenaar elke week een werk schilderde vanaf hetzelfde strand, in totaal 52 schilderijen. Het project kreeg veel media-aandacht en kwam tot stand in samenwerking met het Deense Nationaal Park Molsbjerge, dat het project ook via zijn stichting ondersteunde.
Zijn werk is oa te zien in New York, Luzern, Londen en Dusseldorf. Nu komt daar dus Nuenen bij. Daar zijn we zeer trots op.
It's all about the tide

Ken Zier

It's all about the tide
125 x 125 cm
Olieverf op doek

Ken Zier

Beauty of a grey day
100 x 70 cm
Olieverf op doek
Beauty of a grey day
From a Happy Sunday

Ken Zier

From a Happy Sunday
100 x 100 cm
Olieverf op doek
Dipping my feet again

Ken Zier

Dipping my feet again
120 x 120 cm
Olieverf op doek

Agenda

Vanaf 11 december 2022

Spelen Met licht

271605029_4972200536135287_7678780991213895644_n-2

Schilderijen

Heidi Von Faber & Joran van der Haar

Glas

Bibi Smit

Opening zondag 11 december vanaf 14.00 uur

Vanaf 14.00 live muziek van harpiste Emilie Bastens
De afbeeldingen die je hier dienen slechts tere illustratie van het bijzondere werk van deze kunstenaars.

Zowel Joran, Heidi als Bibi zijn al druk bezig met de voorbereidingen van de expositie. De collectie die we eind '22 kunnen laten zien kent hiermee een voorbereidingstijd van ruim 2 jaar. …

Meer lezen

Alle kustwerken staan vanaf donderdag 8 december op de website. Op donderdag 8 , vrijdag 9 en zaterdag 10 december bent u van harte uitgenodigd naar de preview te komen kijken. De galerie is geopend van 11-18u

Heidi von Faber

Bosbessenjam in weckpot
90 x 90 cm
Acryl op doek

hvf-394

BIbi Smit

bibi-smit-maru-mori-glass-2022.-photo-frieda-mellema.-please-do-not-edit-or-cut-this-photograph.
Bibi Smit, Maru Mori, glass, 2022. (Photo Frieda Mellema)

Vanaf 14 januari 2023

Galerie Bonnard

'Warme Winter'

img_3345

Een expositie waarbij we nieuwe kunstenaars introduceren en van onze vaste kunstenaars nieuwe werken presenteren.

Dit wordt afgewisseld met een overzicht van alle exposities van 2022.

Speciale aandacht is er voor een serie nieuwe schilderijen van de Deense kunstenaar Ken Zier, de Oekrainse Kataryna Billetina en nieuwe kunstenaars Ferenc Erdok,

Opening zondag 15 januari 2023


14.00 uur live muziek
14.30 Opening


Vanaf 26 januari

Naarden the Art Fair

Naarden the Art Fair 26 t/m 29 januari

2023 GROTE KERK NAARDEN

26 t/m 29 januari

25e jubileumeditie Naarden the Art Fair in 2023!

In januari '23 nemen we met Galerie Bonnard deel aan de mooi kunstbeurs in Naarden. Een beurs die we al heel veel jaren als bezoeker in de agenda hebben staan en waar we nu met een bijzondere collectie nieuwe …

Meer lezen
img_3955
Ksenya Istomina, Reading 120 x 100 cm Oil on canvas.

Vanaf 5 maart 2023

"De fiets, de fiets en verder niets."

"De fiets, de fiets en verder niets."
Een expositie waarbij kunstenaars worden uitgenodigd om een schilderij of sculptuur te maken geïnspireerd op 'De Fiets, 'De Koers', of wat er maar bij hen opkomt bij het horen van de zin "De fiets, de fiets en verder niets!" .

Opening zondag 5 maart 2023

Aanvang 14.00

Meer informatie volgt.

Vanaf 4 juni 2023

Studio Giftig & Ferenc Erdok

schermafbeelding-2022-05-28-om-12.10.53

Opening zondag 4 juni

14.00 live muziek

14.30 Opening

Studio Giftig & Ferenc Erdok

Meer lezen
Nieuwe KunstKoop regeling van start!
Met de KunstKoop van het Mondriaanfonds hoef je een kunstwerk niet in één keer te betalen.  Je betaalt het in 12- 24 of 36 termijnen. De KunstKoop is een lening, maar dan zonder rente. De rente wordt betaald door het Mondriaan Fonds. Zoals het Mondriaanfonds zelf in haar doelstellingen omschrijft: "Omdat we het belangrijk vinden om kunst kopen voor meer …
Meer lezen

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nbMidden in Nuenen, op Berg 9.

Galerie voor Modern Realisme.


Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie.
Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. We hebben een kunstkoopregeling die het mogelijk maakt kunst in termijnen ( zonder rente!) te betalen.

Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.
Modern realisme en figuratieve kunst is steeds in beweging, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 18 uur
Vrijdag 11 uur - 18 uur
Zaterdag 11 uur - 18 uur
Zondag 11 uur - 18 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak