nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest
22729042_3098320926845451_6274602064271804938_n

ONDERWEG

tekeningen en schilderijen van

PETER DURIEUX

t/m 19 november

Eindhovens Dagblad over werk van Peter Durieux bij Galerie Bonnard

Een stuk over de solo-expositie van Peter Durieux bij Galerie Bonnard. In het Eindhovens Dagblad door Rob Schoonen. Kunstrecensent. Een paar quotes:
(..)je ziet de natuur in al haar schakeringen(...) compositorisch zitten de panelen en doeken vrijwel perfect in elkaar(..) met een goed oog voor spanning en knap gebruikmakend van diagonalen en ritmes(..) de kunstenaar weet goed raad met atmosferisch perspectief(..)in werk waar de kunstenaar inzoomt op een onderwerp worden kiezen meer dan stenen alleen, en krijgt het landschap extra betekenis(..)
Waar Rob Schoonen melancholie ervaart, ervaar ik vrijheid, rust en een gevoel van 'Het is goed'. Ook wel moet ik tegelijk denken aan het nummer van Gerard van Maasakkers; 'Heimwee naar hier', wandelend door de landschappen ervaar ik het diepe verlangen dáár te zijn.
We hadden een prachtige opening, met mooie live muziek van het Rossini trio. Zij speelden franse klassieke muziek uit de 19e eeuw. Mensen waren tot tranen toe geroerd bij de schilderijen. Bij het bekijken of bij het besluiten van een aankoop.
Wat een feest dat we dit mee mogen maken!!!

De expositie is te zien t/m 19 november 2017.
We zijn iedere week geopend van do t/m zo van 11-19 uur
Mocht je dan niet kunnen? Stuur ons een bericht en we doen de deur met plezier speciaal voor jou open.
Wil je een rondleiding met uitleg over de tekeningen en schilderijen? (alleen of met een groep)
Ook hiervoor maken we graag een afspraak.

Tot ziens!
19145923_1922763277749564_5070515082752498776_n

Donderdag 9 en 23 november, lezingen bij Galerie Bonnard

Twee avonden kijken naar kunst.

9 november, thema:

Materiaal, welk materiaal en welke techniek heeft de kunstenaar gebruikt. We gaan in op alle soorten materiaal en techniek die wij in onze galerie laten zien. Schilderijen, grafiek, tekeningen, brons, hout en plastic.

23 november, thema:

Compositie in de kunst. Alle onderwerpen zijn voor kunstenaars interessant. We zien stillevens, landschappen, portretten, dieren, tafels, bloemen, enzovoort. Hoe ze op het vlak of in de ruimte staan is geen toeval. Dit is door de kunstenaar bedacht. Hoe een kunstenaar dat doet en welk effect wordt bereikt, dat is het onderwerp van deze avond. Beide avonden beginnen om half acht en eindigen rond negen uur.
Entree is gratis, wel vooraf aanmelden. (max. 25 deelnemers)
Aanmelden via de mail info@galeriebonnard.com of via dit contactformulier.
dsc_0286

Prachtig nieuw werk van Kunstenaar Ronald Soeliman,

een nieuw gezicht bij Galerie Bonnard.

22789028_3098321340178743_2070493720437523772_n
img_7623
Tijdens de opening van de expositie van Peter Durieux presenteerden we ook onze stock-expositie, waar we van bijna al onze kunstenaars werk blijvend exposeren. Nieuw is hier het werk van Ronald Soeliman. Op de website stellen we de kunstenaar verder voor, hier een impressie van zijn kleurrijke werk. De kunstenaar werkt bij voorkeur buiten aan zijn schilderijen. In plaats van penselen gebruikt hij hiervoor zijn paletmes. Het gevolg is een structuurrijk en kleurrijk paneel met een tot de verbeelding sprekend landschap. De landschappen van Ronald Soeliman tonen het licht, de kleur en de sfeer van een landschap zoals de kunstenaar dat ervaart. Het eerste weekend werd er meteen erg positief op het werk gereageerd, we zijn blij dat we het mooie werk kunnen laten zien en vertegenwoordigen. De rode stippen tonen dat verder duidelijk aan!
img_7629
img_7574

Peter Durieux: "tekenen is kijken".

21234

'En plein air'

Het werk van Peter Durieux kennen we al vele jaren. Altijd is zijn werk voor ons een reden om stil te staan. Wonderbaarlijk hoe zijn tekeningen, ter plaatse gemaakt in meerdere sessies, de sfeer en omgeving weten te raken.

Tekenen is kijken.

De schilderijen en de tekeningen van Durieux komen in diverse stappen tot stand. Peter bestudeert zijn landschappen terwijl hij er tekent. ‘Tekenen is kijken’, vertelt hij graag aan zijn studenten op de Klassieke Academie in Groningen. Tweemaal per jaar reist hij naar ‘Le Coulet’, een klein gehucht in de Franse Ardêche. De omgeving van het gehucht, de dorpjes en landschappen in de directe omgeving worden door Peter Durieux al jaren vastgelegd.
Vervelend vindt Peter het allerminst om steeds in deze zelfde omgeving te werken. Tijdens een van de vele gesprekken die ik inmiddels met Peter gehad heb vertelde hij eens:

Ik loop en fiets steeds minder. Vroeger, als ik naar een plek zocht die ik geschikt vond om te tekenen, kon ik daar wel een halve dag mee bezig zijn. Ik had de fiets nodig of wandelde een heel eind en na veel zoeken vond ik zo’n plek. Tegenwoordig hoef ik op mijn logeeradres maar net de deur uit. Ik zie veel meer dan voorheen. Soms hoef ik, als het licht uit mijn compositie verdwenen is, maar een kwartslag te draaien voor een volgende tekening.
19560
Peter werkt meerdere dagen aan een tekening. Ook werkt hij aan meerdere tekeningen tegelijk. Immers het veranderende en draaiende zonlicht is een zeer belangrijk onderdeel van zijn compositie. In de ochtend zit hij hierdoor op een andere plek als in de middag. In de compositie is veel licht maar, vaak, weinig lucht te zien. Prachtig is te zien hoe het licht vanuit de lucht over het landschap strijkt. Vaak is nog ergens in de tekening een teken van bewoning te zien. Een huis, muurtje, hekje, stoepjes of een trapje. Mensen zijn er niet te zien, wel is de aanwezigheid voelbaar.

Licht

Het licht verandert gedurende de dag, het is wonderlijk hoe Peter Durieux zelfs in een tekening kan laten zien of het voorjaar, najaar, ochtendlicht of middaglicht is wat we zien.
19569

Map met tekeningen

Als Peter terugkomt van een maand Frankrijk, heeft hij een map met tekeningen bij zich. De keren dat ik ze zag was ik zwaar onder de indruk. Wat een werklust en wat een enorme gedrevenheid spreekt daar steeds uit. Fantastisch om dat zo vers te mogen zien.
Deze map met tekeningen is ‘voor een half jaar werk’ in het atelier thuis in Usquert (Groningen). Peter werkt een tekening thuis uit tot een schilderij. Daarbij gebruikt hij de herinnering van het uren turen naar het landschap dat hij aan het tekenen is. De tekening en de herinnering samen maken de kleuren en tonen. Van een grijs tonaal werk naar een groen tonaal werk. De schilderijen bouwt hij, net als zijn tekeningen overigens, op in vlakken. Het is wonderlijk te zien hoeveel kleur er naast al het groen, in de landschappen verborgen zit. Een losse toets kenmerkt de landschappen zeker wel. De bewegingen van het penseel zijn te zien. Hierdoor is ook te zien hoe goed Durieux het adagium dat hij zijn studenten probeert bij te brengen, 'tekenen (schilderen) is kijken', zelf toepast. Hij heeft maar weinig nodig om veel te laten zien. Iedere streek is raak, ieder streek is een suggestie.

Frankrijk, Italië, Denemarken en Nederland.

Bij het werk wat we voor de openingsexpositie hebben is ook werk dat Peter maakte in Bretagne, ruige kusten. Behalve in de Ardèche en Bretagne werkt Peter ook in Italië, Engeland en Denemarken.
la-ribeyre-8650
18839141_1911053065587252_8709925963910278136_n
fullsizerender

IN ONZE COLLECTIE

Peter Durieux

Boek met Lithografie ‘Trap bij Roumégoux’
30 x 40cm.
litho-trap-bij-roumgoux-5950-incl-boek

Eric Schutte

In Nuenen 'plein air' geschilderd
De pastorie
40 x 60cm olieverf
img_7274

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nb
Met veel enthousiasme hebben we, de al 33 jaar bestaande Galerie Bonnard, op 24 september 2017 op een nieuwe, ruime, locatie geopend.

Midden in Nuenen, op Berg 9.
Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie. Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.


Hedendaags realisme en figuratieve kunst is steeds in verandering, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 19 uur
Vrijdag 11 uur - 19 uur
Zaterdag 11 uur - 19 uur
Zondag 11 uur - 19 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak
MailPoet