nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest 

Uitnodiging

schermafbeelding-2022-04-14-om-15.43.43

GRAFIEK

Houtsnedes

Siemen Dijkstra, Eline Brontsema, & Grietje Postma


Etsen

Charles Donker & Reinder Homan

Opening

Zondag 24 april


14.00 live muziek door Harry Hendriks

14.30 Opening


Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd!

Vanaf zaterdag 23 april staan alle etsen en houtsnedes online, bij het maken van de nieuwsbrief is het nieuwste werk van Grietje Postma en Reinder Homan nog niet allemaal gefotografeerd en op de website geplaatst.

Eline Brontsema

maatweg-kledingrek
Eline Brontsema, Maatweg, kledingrek 24,8 x 42,9 cm houtdruk
Frisse composities, heldere kleuren en verrassende onderwerpen zijn enkele woorden die ons te binnen schieten als we naar het werk van Eline kijken. Nog maar pas afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. Hier kreeg zij les van Siemen Dijkstra en ook hij zag meteen haar talent en doorzettingsvermogen om deze bijzondere en complexe techniek onder de knie te krijgen.

Door het ‘Museumtijdschrift (nummer 7, 2020)‘ werd aan Henk Helmantel gevraagd welk jong talent ‘we’ in de gaten moeten houden. Zijn antwoord hierop gaat over Eline.
“Ik weet al wie ik voordraag; Eline Brontsema, de manier waarop Brontsema de houtsnede aanpakt is fris en abstraherend. Ze heeft uitstekend les gehad van dé grootheid op dit gebied, Siemen Dijkstra (1968). Die maakt sfeervolle houtsnedes, vooral van landschappen die verloren dreigen te gaan. Brontsema gaat haar eigen weg: zij heeft originele opvattingen over beeld en onderwerp. ” Zij kiest voor interieurs van andoren, een huiskamer, een klaslokaal. Daarbinnen maakt ze duidelijke keuzes voor licht en kleur, voor de manier waarop de meubels staan, dienstbaar aan een sterke compositie.”

Minstens opmerkelijk is het te noemen dat ze nog tijdens haar studie al bijzonder opviel. In Spanje won zij de eerste prijs bij ”The 5th International On Paper Printmaking Award 2019″ voor haar kleurenhoutsnede ” Woonkamer S.”
Ter gelegenheid van de serie “Euvelgunnerheem’ die zij maakte voor haar afstuderen in 2020, verscheen een boekje. Hierin schrijven docenten en begeleiders Siemen Dijkstra en Piet Sebens met bewondering over het werk van deze jonge en getalenteerde kunstenares.

Meer lezen
Euvelgunnerheem 'wasbak'

Eline Brontsema

Euvelgunnerheem ‘wasbak’
30,4 x 23,8 cm
houtdruk

Charles Donker

Charles Donker
Charles Donker, Bos XVII, 30 x 40 cm ets
De etsen van Charles Donker worden in binnen- en buitenland bewonderd en verzameld. in collecties van grote musea oa het Rijksmuseum in Amsterdam en het Metropolitan Museum of Art in New York.. .

In het boek ‘De Etsen van Charles Donker’ wat in 2020 in het Centraal Museum in Utrecht werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de etser, schrijft kunstenaar Simon Koene: “Als ik mijn hart mag laten spreken, is er met Donker een etser opgestaan, die met zijn verfijnde, fluweelachtige etsen een wereld oproept, die meer uit stilte dan uit spektakel bestaat”.

De natuur, buiten, maar ook materiaal ván buiten zijn steeds zijn inspiratie. Het motief van een Dennenappel, een vis, een overleden dier, takjes, blaadjes, zijn dankbare onderwerpen. Daarnaast de landschappen, delen van zijn tuinen. Hoe de natuur zich aan hem presenteert, dat laat Charles Donker in zijn etsen zien. In zijn atelier bij Fort Rhijnauwen, werkt hij het liefst, al ruim 40 jaar. Geen elektriciteit, alleen daglicht dus, geen luxe, juist afstand van de drukte waardoor er lekker rustig gewerkt kan worden.

Dichter Ed Leeflang schreef hierover: ‘Hoe overvol het land in werkelijkheid is, hoe het er ook dendert, Donkers verlaten plekken, ijle bomen of statieportret van de nachtzwaluw ademen een soort onbedorven stilte en aandacht, die misschien alleen nog maar in zulke kunst zelf kan worden gevonden.(…)’
Meer lezen
Achter Fort Ruijgenhoek II

Charles Donker

Achter Fort Ruijgenhoek II
22 x 27 cm
ets

Siemen Dijkstra

Schurenberg Away, away!
Siemen Dijkstra Away, away! 78 x 65 cm Houtsnede op papier
De prenten van Siemen Dijkstra zijn meesterlijk in hun rijkdom aan kleur, details en de suggestie van licht dat door de bomen valt, langs gebladerte of op rimpelend water weerkaatst.

De kunstenaar laat een fascinerende trefzekerheid en kennis zien als het gaat over het ambacht van houtdrukker en tekenaar. De keuze voor deze techniek is een zeer bewuste, aldus Dijkstra zelf. De gelaagdheid heeft hij nodig om de gelaagdheid van de natuur te laten zien. De enorme hoeveelheid lagen die daadwerkelijk in een prent zitten, en de hoeveelheid handelingen die hij hiervoor verricht zorgen ervoor dat het maanden kan duren voordat een prent vanaf de schets tot het eindresultaat helemaal klaar is.

Zelf vertelt Siemen Dijkstra over zijn werk en werkwijze:
Omdat de mens de afgelopen decennia het niet na laat zo nu en dan drastisch in te grijpen in het nog resterende natuurlijke landschap, zie ik mij de laatste jaren steeds meer genoodzaakt om het bezielde landschap te archiveren.(…)

Ik blijf zoeken naar landschappen waar de tijd heeft stil gestaan en probeer deze vast te leggen in de kleurenhoutsnede techniek. Het gelaagd over elkaar drukken van kleuren stelt mij in staat de gelaagde werkelijkheid van het onderwerp naar boven te brengen.

Meer lezen
Now here (7) Holtveen
Now here (5) Avond- zee
Landoed SOL

Siemen Dijkstra

Landoed SOL
51 x 76 cm
houtdruk

Reinder Homan

Reinder Homan
Reinder Homan, Beuk, 46 x 51 cm ets
Reinder Homan omschrijft zichzelf als ‘De jongen met de boom’ de titel van een boek van Peter van Straaten.

Hij zegt hierover:
Dit was mijn boek! Ik was die jongen en die boom stond symbool voor vele bomen en planten. Onzin, natuurlijk, maar soms is een gevoel sterker dan een realiteit (..)
Zo werd die jongen tekenaar en later etser. Ondertussen is die jongen, man geworden, nog steeds vertelt hij zijn ‘natuurverhalen’ op de etsplaat. Soms over bomen, maar ook over fluisterend riet en dreigende stormen, over oude gebouwen in uitgestrekte parken of kwetsbare bloemen in zonnige weiden.


In het boek wat verscheen over de kunstenaar Reinder Homan; ‘Mijn vader, Reinder Homan, de etser’ geschreven door zijn dochter Sara, schrijven anderen, waaronder Gijsbert van der Wal en zijn dochter zelf, over hem. Een boeiend boek over de liefde voor de ets, de passie voor de natuur, en vooral ook de groei van een ‘jongen zonder kennis van kunst naar een van Nederlands voornaamste etsers’.

Meer lezen
Schouwburg, 't Harde

Reinder Homan

Schouwburg, ’t Harde
16 x 53,5 cm
ets

Grietje Postma

Grietje Postma
Grietje Postma 2020-1 45,5 x 36 cm houtdruk
De houtsneden die Grietje Postma maakt ogen realistisch maar zijn ontstaan in fantasie en weerspiegelen geen werkelijk bestaande bospaden, weilanden, zomer- en winterlandschappen. Voor haar zorgen ‘de diverse elementen’ van de reductietechniek ervoor dat ze haar kracht vindt. De beperking van vrijheid, en het vooraf uitdenken en plannen van vorm, kleur en beeld geven Postma de uitdaging die zij zoekt.

Postma vertelt over haar werk in een van de boeken die over haar werk verschenen zijn: ‘vroeger had ik de behoefte alles te laten zien wat ik kon. Nu maak ik een keuze en heb ik een eigen stijl waarbij ik me thuis voel’.

Grietje Postma werkt het landschap gelaagd op en eindigt graag met de lichtste kleur, de lucht. ‘Onder de lucht’, vertelt zij hierover, ‘bevinden zich alle kleuren van het landschap, dan voelt het werk compleet’.
Meer lezen
2020-III

Vanaf 28 mei 2022

'Painted Poems'

Ksenya Istomina, Solo

Ksenya Istomina

SOLO

Opening Zondag 29 mei 2022

Vanaf 14.00 live muziek

14.30 opening

Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd!

Meer lezen
schermafbeelding-2022-03-07-om-16.42.57
Ksenya Istomina
'Pauze'
Olieverf op doek
100 x 80 cm
Een van de schilderijen die klaar staan om bij Galerie Bonnard geëxposeerd te worden tijdens de solo-expositie van Ksenya Istomina.

Vanaf 10 juli 2022

Zomerexpositie

Zomerexpositie
Een overzicht van onze volledige collectie met veel nieuw werk!

Vanaf 25 september 2022

img_2291

Stad en land

schilderijen en tekeningen

Richard van Mensvoort

Hans Versfelt

Peter Durieux

José Salvaggio

en

Jos Leurs schildert Nuenen

Live muziek

vanaf 14.00 uur

Opening 14.30 uur

Meer lezen

Vanaf 30 oktober 2022

Verwondering

Verwondering

Solo expositie

Schilderijen
Michiel Schrijver

Beelden
Frans van Straaten

Opening zondag 30 oktober 2022

vanaf 14.00 uur

Opening 14.30

Een dubbele solo- expositie.

Schilderijen en beelden waarbij de realiteit enerzijds herkenbaar is en anderzijds volledig uit de fantasiewereld van de kunstenaar is ontstaan.

Meer lezen

Vanaf 11 december 2022

Spelen Met licht

271605029_4972200536135287_7678780991213895644_n-2

Schilderijen

Heidi Von Faber & Joran van der Haar

Glas

Bibi Smit

Opening zondag 11 december vanaf 14.00 uur

De afbeeldingen die je hier dienen slechts tere illustratie van het bijzondere werk van deze kunstenaars.

Zowel Joran, Heidi als Bibi zijn al druk bezig met de voorbereidingen van de expositie. De collectie die we eind '22 kunnen laten zien kent hiermee een voorbereidingstijd van ruim 2 jaar. …

Meer lezen

Vanaf 14 januari 2023

Galerie Bonnard, de collectie

Galerie Bonnard, de collectie
Een overzichtsexpositie van onze kunstenaars met verrassend nieuw werk.

Opening zondag 15 januari 2023


Vanaf 14.00 uur

Vanaf 5 maart 2023

"De fiets, de fiets en verder niets."

"De fiets, de fiets en verder niets."
Een expositie waarbij kunstenaars worden uitgenodigd om een schilderij of sculptuur te maken geïnspireerd op 'De Fiets, 'De Koers', of wat er maar bij hen opkomt bij het horen van de zin "De fiets, de fiets en verder niets!" .

Opening zondag 5 maart 2023

Aanvang 14.00

Meer informatie volgt.


Vanaf 2 april 2023

"JP Marsman- SOLO"

JP Marsman
Opening zondag 2 april 14.00 live muziek 14.30 opening

Meer lezen
Nieuwe KunstKoop regeling van start!
Met de KunstKoop van het Mondriaanfonds hoef je een kunstwerk niet in één keer te betalen.  Je betaalt het in 12- 24 of 36 termijnen. De KunstKoop is een lening, maar dan zonder rente. De rente wordt betaald door het Mondriaan Fonds. Zoals het Mondriaanfonds zelf in haar doelstellingen omschrijft: "Omdat we het belangrijk vinden om kunst kopen voor meer …
Meer lezen

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nbMidden in Nuenen, op Berg 9.

Galerie voor Modern Realisme.


Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie.
Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. We hebben een kunstkoopregeling die het mogelijk maakt kunst in termijnen ( zonder rente!) te betalen.

Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.
Modern realisme en figuratieve kunst is steeds in beweging, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 18 uur
Vrijdag 11 uur - 18 uur
Zaterdag 11 uur - 18 uur
Zondag 11 uur - 18 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak