nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest 
Moeder en kroost
Keimpe van der Kooi, Moeder en kroost, 122 x 37 cm olieverf op paneel
Vanwege de aangescherpte maatregelen rond Corona, geen openingsmiddag maar een openingsweekend voor onze nieuwe expositie. De laatste van het jaar, je bent van harte uitgenodigd!

Color is the spirit

Schilderijen

Keimpe van der Kooi

Erik van Elven

Yvonne Heemskerk

Carolien van Olphen

Beelden

Wim van der Kraan

Openingsweekend zaterdag 11 & zondag 12 december 2021

(Geopend van 11-17u, kunstenaars zijn beide dagen aanwezig)
Feeling Good

Carolien van Olphen

Feeling Good,
122 x 70 cm
olieverf op paneel

Beste kunstliefhebbers, vrienden en volgers van galerie Bonnard,


We sluiten het jaar af met een groepsexpositie waarin nieuwe schilderijen en beelden van vijf kunstenaars te zien zijn. Ondanks dat we geen openingsfeest organiseren is er volop gelegenheid de kunstenaars te ontmoeten en samen met hen het werk te bekijken, juist misschien wel meer.

We openen de expositie nu een weekend lang!


Zaterdag- en zondagmiddag 11 en 12 december zijn de kunstenaars aanwezig in de galerie. In deze nieuwsbrief introduceren we de kunstenaars nog even in het kort. Op de website vind je al hun nieuwe werk. Maar je weet.. in het echt zie je een kunstwerk pas écht!

De expositie 'Color is the Spirit' is te zien t/m zondag 9 januari.
Tijdens de Kerstperiode zijn we normaal geopend. M.u.v. 1e Kerstdag en 1 januari, dan zijn we gesloten.

We nodigen je dan ook van harte uit de expositie te komen bekijken.

Namens:
Yvonne Heemskerk, Carolien van Olphen, Keimpe van der Kooi, Wim van der Kraan en Erik van Elven

Tot ziens bij ons in de galerie!

René & David

Keimpe van der Kooi

“Mensen blij en gelukkig maken met mijn werk, dat is volgens mij wat ik het leukst vind”.

Verjaardagsbos

Keimpe van der Kooi

Verjaardagsboeket
60 x 70 cm
olieverf op paneel
Zon in huis ! (optie)

De kleurrijke olieverfschilderijen van Keimpe van der Kooi zijn inmiddels niet meer weg te denken in het Hedendaagse kunstlandschap. Vanaf het afstuderen aan de Klassieke Academie van Groningen in 2010 bestaat het meest bekende onderwerp van Keimpe van der Kooi uit kleurrijke stillevens. Daarnaast weet hij ook zijn weg te vinden in het landschap en schildert hij regelmatig modellen.

Ieder schilderij is een geraffineerde compositie van felle of vergrijsde, koele en warme, contrasterende en elkaar versterkende kleuren, in donkere en lichte tonen. Glanzende potjes, glimmende schalen, kleurrijke en doffe kleden, frisse bloemen en sprankelend zonlicht, lente en een mooie dag buiten, een figuur of landschap in de stralende zon.

Alles neergezet ‘als in een toevallige samenstelling’ biedt de kunstenaar de kijkers vooral “een schouwspel van licht, kleur, contrast en relaties”.

Keimpe van der Kooi, Zon in huis, 112,5 x 61 cm olieverf op paneel

Om dit zo sterk mogelijk te kunnen doen werkt Keimpe van der Kooi ‘naar het leven’. Dat wil zeggen dat hij zittend aan zijn ezel het stilleven voor zich heeft staan. Aangelicht door een venster met licht van buiten, of het model ‘poserend in het licht’, het landschap zoals het zich aandient waar de ezel is neergezet.
De kunstenaar hierover:
“Wanneer een stilleven, model of landschap daadwerkelijk voor me te zien is, pas dan zie ik alle kleuren, écht.”
ZomerKeimpe van der Kooi

Zomer
100 x 122 cm
olieverf op paneel

Erik van Elven

“Olieverf leeft, lijkt tegen je te praten. Hoe langer je schildert, hoe meer gevoel het geeft”.

Siren
Erik van Elven, Siren, 85 x 200 cm, Olieverf op dibond
‘Variatie in verf’ is het eerste wat te binnen schiet. Kijkend naar alle onderwerpen in de serie schilderijen die de kunstenaar uit Waddinxveen voor de expositie bij Galerie Bonnard maakte. Dat geeft Erik van Elven ook zelf aan.
Hij houdt ervan om ‘van onderwerp naar onderwerp’ te ‘surfen’. Swipend door alle mogelijkheden die er maar zijn.
Want mogelijkheden zijn er legio!

Erik van Elven is er niet de persoon naar ‘te denken in beperkingen’. In alles ziet hij schoonheid en een kans “er zijn eigen onderwerp” van te maken. Met een oogstrelende techniek en een hoge graad van liefde voor de olieverf waarmee hij werkt. De liefde voor de verf lijkt bepalend te zijn voor wát er geschilderd wordt en hoe dat gebeurt. Kleurrijke verhalende schilderijen.
Welk onderwerp de kunstenaar ook aangrijpt om een schilderij te maken, één ding is altijd hetzelfde. In alle schilderijen is het ‘dansen’ van het penseel te zien.

En of het nu bloemen, stillevens, landschappen of personen zijn. ‘Het dansende penseel’, in de hand van Erik van Elven, heeft ze op het doek gezet.


Erik van Elven

Ocean Rose
70 x 50 cm
olieverf op dibond
Ocean Rose
The secret place

Erik van Elven

The secret place
85 x 160 cm
olieverf op dibond

Yvonne Heemskerk

“Sterke vrouwen met hun kracht en puurheid zijn een voorbeeld voor mij.”Yvonne Heemskerk

Athena
116 x 70 cm
olieverf op dibond
Athena
Het dramatisch licht uit de schilderijen van Rembrandt, de toets van kunstenaars als John William Waterhouse, het licht in de schilderijen van Sorolla of de verhalen in het werk van Caravaggio. Oude meesters dienden als inspiratiebron voor de serie schilderijen die Yvonne Heemskerk maakte voor de expositie bij Galerie Bonnard.

De ‘verhalen’ die Yvonne Heemskerk schildert gaan in deze expositie vaak over sterke vrouwen. Zij toont deze vrouwen in composities waarin een duidelijke hoofdrol is weggelegd met de vrouw in het middelpunt. Met haar gelaagde schilderwijze, tonaliteit, gebruik van kleur en een stevige trefzekere, toch losse toets weet Yvonne de kijker te verrassen, verwonderen en ontroeren.
Narcissus (optie)
Yvonne Heemskerk, Narcissus, 80 x 80 cm olieverf op dibond
De kunstenaar zelf hierover:
Mijn olieverfschilderijen vertellen iets over mijn ervaringen en de wereld zoals ik die waarneem. Ik wil de kijker graag hierin meenemen. Ontroerende en mystieke verhalen over mij, over jou, van nu en alle tijden, met als rode draad de liefde”.

Met haar techniek die enerzijds los en anderzijds zeer trefzeker is weet Heemskerk de kracht van de vrouwen bijzonder treffend uit te drukken. Ook haar kleurgebruik in bijvoorbeeld de huid van haar figuren werkt hieraan mee. Daarnaast dient nog genoemd te worden dat enkele van haar werken een verrassend groot formaat hebben waardoor je er ook letterlijk niet zomaar aan voorbij zult lopen!

Cleopatra
Yvonne Heemskerk, Cleopatra, 180 x 148 cm, Olieverf op linnen

Carolien van Olphen

“Kleur brengen als tegenwicht in de vaak grijze en sombere wereld’

Colourfields

Carolien van Olphen

Colourfields
120 x 120 cm
olieverf op linnen

De Groningse kunstenaar Carolien van Olphen is, zoals ze zelf zegt, ‘gek op kleur’.
En dat zien we in haar werk. Haar schilderijen tonen vaak jonge vrouwen, meisjes nog, in een kleurrijke en warme omgeving. De kleur is terug te vinden in de kleding en omgeving waar de modellen zich bevinden. Hoe kleurrijk het werk ook is, het leidt nooit af van ‘het model’ zelf. Het model zoekt vaak de ogen van de kijker, de kijker maakt op deze wijze contact met het schilderij. Wat er vervolgens in het contact gebeurt is persoonlijk. Liefhebbers en verzamelaars van het werk van Carolien van Olphen geven aan ‘warmte’, ‘een glimlach’ of ‘ontroering’ te ervaren bij het werk.

Uiteraard zijn er ook kijkers die aangeven ‘slechts een mooi plaatje’ te zien. Deze kijker staat waarschijnlijk niet open voor de boodschap van de kunstenaar. Een boodschap waarin warmte, kleur en contact met onschuld, liefde en geborgenheid van de jonge vrouwen centraal staat.
Maar niet alleen jonge vrouwen, schildert Carolien. Wie de galerie binnenkomt kan niet anders dan gegrepen worden door de warme en ontspannen blik die je bij binnenkomst toekijkt. Het schilderij 'Feeling Good' vol van kleur, warmte en positiviteit, heeft een man in de hoofdrol. Hoe het is geschilderd, de compositie, de persoon, alles samen... , het geeft je een fijn gevoel, Feeling Good.

Juist daarom is de schoonheid in de schilderijen van Carolien van Olphen meer dan gewoon een mooi plaatje.
Icoon IV
Icoon IV, 10 x 10 cm
Olieverf op paneel
Icoon II
Icoon II, 12 x 5 cm
Olieverf op paneel
Blue Fur

Wim van der Kraan

“Werken in het atelier is het fijnste wat er is”

Sandra
Wim van der Kraan, Sandra, H 44 cm, brons
img_9157

Beeldhouwer Wim van der Kraan werkt al jaren vanuit zijn atelier in Eindhoven.
Zijn beelden worden door de kunstenaar geboetseerd in klei en was worden vervolgens gegoten in brons. Tijdens de expositie bij Galerie Bonnard zijn de bronzen beelden van de Eindhovense kunstenaar voor het eerst in een dergelijke hoeveelheid in de galerie te zien.
Wim van der Kraan legt in zijn beelden de jonge vrouwen met een gevoel voor zachtheid en toch ook afstand vast. ‘Beschouwend zonder opdringerig te zijn’, krijgt de kijker de kans de jonge vrouwen te bekijken. De figuren hebben de leeftijd rond de overgang van adolescent naar volwassen.
Afhankelijk van hun houding laten de beelden de kijker toe of zijn ze teruggetrokken in hun eigen wereld. Deze houding, maar ook de eenvoud van een jurk, de stand van het lichaam, de wijze waarop de figuur haar blik richt, tonen de kwetsbaarheid in de overgang van meisje naar vrouw.
De modellen waarmee van der Kraan graag werkt komen vaak uit de eigen omgeving van de kunstenaar. Het verhaal wat zij in hun pose vertellen is persoonlijk en voor iedereen herkenbaar. Het kan ieders eigen dochter, buurvrouw of overbuurmeisje zijn.
Lois

Wim van der Kraan

Lois, H 68 cm
Brons
Marjolein

Wim van der Kraan

Marjolein, H72 cm
Brons

Agenda

Vanaf 16 januari 2022

Cesar Orrico Aquilon Galerie Bonnard
César Orrico

De Klassieken

licht-aan-de-overkant-100x100cm-acrylverf-op-doek-prijs-e2600
Martin Koole

Schilderijen

Victor Muller

&

Martin Koole

Beelden

César Orrico

Opening zondag 16 januari 2022

14.00 live muziek

Opening 14.30
mankes
Victor Muller

Vanaf 6 maart 2022

is-it-art-_-rutger-hiemstra-2021

'Anti- Depressiva in Verf'


Rutger Hiemstra

Solo

Opening zondag 6 maart 2022

14.00 live muziek

Opening 14.30
is-it-art-_-rutger-hiemstra-2021_2

24 t/m 27 maart 2022

magdalena
Egbert Modderman 'Miskend' Maria Magdalena 190 x 122 cm olieverf op doek
De beurs is ivm Corona verplaatst van januari naar maart.

Galerie Bonnard is aanwezig op de First Art Fair in 'The Passenger Terminal" in Amsterdam.

De beurs vindt plaats in de Passenger Terminal Amsterdam, gelegen aan het IJ.

OPENINGSTIJDEN

Donderdag 24 maart van 16.00 – 21.00 uur (opening)

Vrijdag 25 maart van 11.00 – 21.00 uur

Zaterdag 26 maart van 11.00 – 18.00 uur

Zondag 27 maart van 11.00 – 18.00 uur

Meer lezen
First Art Fair

Vanaf 10 april 2022

eline-brontsema-euvelgunnerheem-houtdruk-36-x-25-cm-14

Grafiek

Houtsnedes:

Siemen Dijkstra,

Grietje Postma,

Eline Brontsema

Etsen:

Charles Donker,

Reinder Homan

Opening Zondag 10 april 2022

14.00 live muziek

14.30 Opening

Vanaf 22 mei 2022

Solo- expositie  Ksenya Istomina

'Painted Poems from St Petersburg'

Ksenya Istomina

Solo

Opening zondag 22 mei 2022

Live muziek 14.00

Opening 14.30

Preview op afspraak vanaf donderdag 19 meiNieuwe KunstKoop regeling van start!
Met de KunstKoop van het Mondriaanfonds hoef je een kunstwerk niet in één keer te betalen.  Je betaalt het in 12- 24 of 36 termijnen. De KunstKoop is een lening, maar dan zonder rente. De rente wordt betaald door het Mondriaan Fonds. Zoals het Mondriaanfonds zelf in haar doelstellingen omschrijft: "Omdat we het belangrijk vinden om kunst kopen voor meer …
Meer lezen

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nbMidden in Nuenen, op Berg 9.

Galerie voor Modern Realisme.


Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie.
Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. We hebben een kunstkoopregeling die het mogelijk maakt kunst in termijnen ( zonder rente!) te betalen.

Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.
Modern realisme en figuratieve kunst is steeds in beweging, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 18 uur
Vrijdag 11 uur - 18 uur
Zaterdag 11 uur - 18 uur
Zondag 11 uur - 18 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak