nieuwsbrieflogomp3
facebook twitter youtube pinterest 

'Momentum'

Eric Schutte, solo

31-landschap-colette-1

Opening zondag 30 mei 2021

14.30 Opening

De expositie is te zien van 30 mei 2021 t/m 27 juni 2021

We zijn blij dat we weer een opening mogen organiseren. De expositie wordt om half drie geopend.

Buiten is er plek voor een drankje en ruimte om uren bij te praten.

Binnen is er alle ruimte om de beelden en schilderijen van Eric Schutte en de kunstenaar zelf te zien en te spreken. Aanmelden is niet nodig. Als je de expositie gezien hebt vragen we iedereen vriendelijk buiten het gesprek voort te zetten om eventueel later nog eens terug naar binnen te gaan.

Voor deze expositie maakte Eric Schutte beelden en schilderijen waarbij hij 'het moment' centraal stelt. Zoals de kunstenaar zelf omschrijft:
Niets is voor eeuwig (de vormen en de dingen). Zo bezien is het getoonde werk een lofzang op ‘het individuele zijn’ een uniek ogenblik van ‘nu’. Deze eenmaligheid ‘heiligt’ het moment.

Preview

Op vrijdag en zaterdag is het werk van Eric Schutte ook al te zien in de galerie. Graag vooraf even aangeven als je dan wilt komen kijken.Vanaf zaterdag 29 mei staan alle werken op de website.

23-winterkoning
Eric Schutte maakte beelden in alle maten voor deze expositie. het kleinste beeld meet enkele cm's het grootste beeld is 170 cm hoog.

7-boerenzwaluw-1.
32-colette-


'Colette'
De muze die op meerdere werken in meerdere vormen, 2d en 3D terugkomt.


Momentum


Kunstenaar Eric Schutte aan het woord:
59-momenten-
( een deel van het werk: 'Momenten' Spoorwegovergang)
De titel van de tentoonstelling is ‘MOMENTUM’; vanuit een voortdurende overgang worden ‘de dingen’ plastisch in de tijd (alles stroomt). Niets is voor eeuwig (de vormen en de dingen). Zo bezien is het getoonde werk een lofzang op ‘het individuele zijn’; een uniek ogenblik van ‘nu’. Deze eenmaligheid ‘heiligt’ het moment.

Mijn onderzoek richt zich dan ook op onze dualistische relatie met de leefomgeving. Als organisme zijn we onontkoombaar onderdeel van de wereld om ons heen en tegelijkertijd ervaren we een persoonlijk ik.
Dit ‘ik’ bestaat ‘slechts’ als een optelsom van momenten (je ‘bent’ in de tijd), in het meest pure moment van het actuele nu verdwijnt het ik.
Het (bijna) spirituele moment van ‘zijn’ is voor het ‘ik’ dus feitelijk onbereikbaar.
Vanuit dit idee heb ik ‘het moment’ onderzocht in bijvoorbeeld een ‘gekoppelde’ spoorwegovergang (meerdere momenten) en in een ‘over-gang’ waarbij ik juist het moment heb gevangen in de bewegende bomen. De titel ‘overgang’ verwijst dan naar het inhoudelijke uitgangspunt.
1.3
Een deel van het beeld 'Colette'. Het volledige beeld is vanaf zaterdag op de website en in de galerie te zien.

De dame uit plastic is alles en niets; een godin, een Eva, een Lilith, een moeder (in spe?) een zoogdier een eerste vrouw... Met alles wat een vrouw een vrouw maakt. Colette (het model) is (net als jij en alles om ons heen) een eenmalig ‘wonder’; een ‘ik’.
Dit ‘ik’ komt op de wereld in een gevormde cultuur. Deze geeft haar ‘betekenis’ als onderdeel van een specifieke categorie (waarin zij een rol zal ‘moeten’ spelen). Het beeld is persoonlijk (houding) en open, onbevangen. Het is een begin..., waarin toch eigenlijk ook de ‘uitkomst’ al vast ligt. Het werk ‘toont’ en onthuld; het zwarte plastic, gebruikt om de dingen af te dekken is hier het materiaal dat openbaart; een vorm waarin alles besloten ligt; een heel leven bijna..
Geen idealisme, maar de naakte ‘waarheid’; mooier dan je ooit had durven dromen.. Het beeld voldoet dan ook bewust niet aan een ‘schoonheidsideaal’ (een tijdelijk subjectieve norm van mooi) als een ‘naar te streven volmaaktheid’ maar legt de intrinsieke schoonheid van het onderwerp bloot als eenmalig wonder in de eeuwigheid.
Uiteindelijk is ieder werk van mij een portret. Het ‘unieke zijn’ probeer ik te vangen als betekenisvol onderdeel van een catagorie die deze echter vele malen overstijgt en uiteindelijk autonoom blijkt te zijn; een buiten-categorisch unicum. Dit is de tweede dualiteit die onlosmakelijk onderdeel is van mijn werk.

Mijn werk is een oproep om te leven en te laten leven; vier het moment, vier het nu! Je bent een vonk in de eeuwigheid, door jou bekijkt de natuur zichzelf..; een ‘ik’ in het universum..

Je speelt de hoofdrol in je eigen film, en na jou is er niets.. (tenminste; voor jou niet meer..).

‘We zijn allemaal Jezus, t’is genoegzaam bekend. Allemaal een eigen bijbel en dan dood op het end..’.
(André Manuel).


Dat citaat kan denk ik niet iedereen waarderen, maar ja.. Ik heb het zelf altijd erg mooi gevonden.

Opwettense Watermolen II
Eric Schutte, Opwettense Watermolen II, 80 x 120 cm
Nieuwe KunstKoop regeling van start!
Met de KunstKoop van het Mondriaanfonds hoef je een kunstwerk niet in één keer te betalen.  Je betaalt het in 12- 24 of 36 termijnen. De KunstKoop is een lening, maar dan zonder rente. De rente wordt betaald door het Mondriaan Fonds. Zoals het Mondriaanfonds zelf in haar doelstellingen omschrijft: "Omdat we het belangrijk vinden om kunst kopen voor meer …
Meer lezen

GALERIE BONNARD

07-david-en-rene-nbMidden in Nuenen, op Berg 9.

Galerie voor Modern Realisme.


Maandelijks organiseren we een nieuwe expositie.
Groepsexposities maar ook solo-exposities. In onze agenda laten we het volledige programma zien. Naast de ruimte die we vrij maken voor de wisselende exposities tonen we, van alle kunstenaars uit onze collectie, zeer divers werk in onze galerie. Hierdoor is er steeds veel te zien en te beleven. Kom gerust vaak kijken, we vertellen je graag over het werk, de kunstenaars en laten je graag alles wat we in huis hebben zien. Mocht je een specifieke vraag hebben of op zoek zijn naar iets speciaals, we adviseren graag. Dit kan in onze galerie maar we komen ook graag, met werk, bij je thuis kijken wat een passend kunstwerk in je woonomgeving kan zijn. We hebben een kunstkoopregeling die het mogelijk maakt kunst in termijnen ( zonder rente!) te betalen.

Naast exposities organiseren we lezingen, cursussen en workshops, ook deze vind je op onze agenda.
Modern realisme en figuratieve kunst is steeds in beweging, zo ook ons aanbod.
Kom gerust, zo vaak als je wilt, een kijkje nemen. Je bent van harte welkom!


René Renders en David van der Linden
logo-nb
Berg 9, 5671 CA Nuenen
info@galeriebonnard.com
René Renders: 06-12400861
David van der Linden: 06-13763320
Galerie Bonnard is geopend op:
Donderdag 11 uur - 18 uur
Vrijdag 11 uur - 18 uur
Zaterdag 11 uur - 18 uur
Zondag 11 uur - 18 uur

Buiten openingstijden
7 dagen per week op afspraak